Search

Nova aplikacija Byte Vineov je nasljednik i TikTokova najveća prijetnja

Nova aplikacija Byte Vineov je nasljednik i TikTokova najveća prijetnja

Platforma je eksplodirala u roku od nekoliko dana

Tekst: D.M.


Image: Byte

Dom Hofmann, kokreator aplikacije Vine koji je već neko vrijeme radio na nasljedniku, obznanio je kako je nova platforma za ultra kratke videe od šest sekundi imena Byte dostupna za Android i iOS. Nekolicina izabranih isprobavalo je beta verziju posljednjih par mjeseci, no konačna je verzija iznenada lansirana u petak poslijepodne. Hofmann je aplikaciju razvijao godinama nakon što je odustao od Vinea kada ga je kupio Twitter.

Iako je sličnog imena, Byte nema nikakve veze s Bytedanceom, firmom koja stoji iza TikToka. Naprotiv, Byte je sada TikTokova najveća prijetnja kako je od lansiranja postao jedan od najbrže rastućih platformi, posebice jer su u međuvremenu, od kako nema Vinea, Instagram i Snapchat postali manje orijentirani prema tinejdžerskoj demografiji, a više prema reklamama i poslovanju. Slučajnost je kako je, prije no što je TikTok bio u izradi, Hofmann već zamišljao Byte. Poput Vinea, Byte bi vrtio 6-sekundne videe, no s glazbenom pozadinom, baš kao što je učinio TikTok. Bytedance je prestigao Hofmanna, no sada kad je izašao, uz nove kreativce, vratio mu se ogroman broj korisnika Vinea kojeg je Twitter ugasio.

Aplikacija za sada još nema reklame, no Hofmann je za portal TechCrunch izjavio kako će, čim riješe detalje sa sponzorima uvesti program plaćanja sličan YouTubeovom, a naravno nisu isključene niti ponude firmi koje žele oglašavati svoje proizvode kod zasebnih korisnika kao na Instagramu.

"Kompenzacija je bitna stavka i način na koji možemo podržati kreativnost i zajednicu", tvrdi kreator. Tek je za vidjeti hoće li TikTokovi korisnici dati šansu Byteu i hoće li nova platforma moći zadržati početni hype.

Leave a comment

više