Search

Novi slučaj Caroline Callaway: Plagiranje umjetničkih djela i koliko zbilja vrijedi biti dijelom influencerske scene?

Novi slučaj Caroline Callaway: Plagiranje umjetničkih djela i koliko zbilja vrijedi biti dijelom influencerske scene?

Instagram je, sada je sasvim sigurno, postao mjesto na kojem je najveći izazov ostati predan sebi i svojim idejama

Tekst: L.L.


Image: Instagram

Influencerica koja je posljednjih pola godine podigla više prašine nego neka mnogo ozbiljnija pitanja koja trenutno tresu svijet, u javnost je izašla s još jednim svojim projektom. Naime, Caroline Calloway, ona koja je svojom pričom i postupcima već nebrojeno puta među svojim pratiteljima, novinarima i skepticima probudila sumnju u vlastite radnje, a o kojoj smo pisali u kontekstu prevaranata na društvenim mrežama, pokrenula je novi posao. Sada kopira umjetnička djela jednog od najpoznatijih umjetnika na svijetu i prodaje ih kao svoje kreacije, zarađujući tako sasvim pristojno za dobar život u New Yorku.

Podsjećamo, Caroline Calloway jedna je od onih koji se silno žele probiti na, za nju, iznimno važnu influencersku scenu, jedna od onih čija potreba da se za nju čuje i zna ponekad prelazi granice zdravog razuma i jedna od onih koja će, čini se, učiniti baš sve da do tog, pomno osmišljenog, cilja dođe. Svoju je karijeru krenula graditi na nikada napisanoj, ali prodanoj knjizi, na umjetničkim radionicama koje je sama osmislila u samo jednom danu da se zatim iste nikada ne bi dogodile, a zatim i na eseju bivše prijateljice Natalie Beach koja je sve njezine planove razotkrila medijima i Caroline Calloway, sasvim neočekivano, lansirala među one o kojima se priča još i više.

Iako je prije mjesec dana Calloway najavila odgovor na esej Natalie Beach, on još uvijek, posve očekivano, nije ugledao svjetlo dana. Umjesto pisanja, Calloway se nedavno u potpunosti posvetila umjetnosti i počela stvarati djela za svoje fanove kojih je danas, sudeći prema broju njezinih Instagram pratitelja, oko 750 tisuća. I ne bi to bio baš nikakav problem da u pitanju nisu replike djela koja je već netko napravio, koja su jednog umjetnika već proslavila i postala prepoznatljiv dio njegovog opusa.

Riječ je Henriju Matisseu i njegovom djelu "Blue Nude II" iz 1952. godine, jednom od najpoznatijih djela ovog umjetnika. Influencerica je svoje kopije Matisseovog "Blue Nudea" nazvala "Dreamer Bbs", prodaje ih putem Instagrama po cijeni od 140 do 320 američkih dolara i, sudeći prema njezinim objavama, samo od prodaje replika živi poprilično dobar život. Dokaz tome jest i činjenica da je nedavno zaposlila pomoćnicu koja, dok ona u svom njujorškom stanu stvara, za nju šalje pošiljke i obavlja ostatak sitnih poslova.

 

Iako danas ne možemo znati koje bi mišljenje jednog umjetnika poput Henrija Matissea bilo kada bi doživio Instagram dramu koja se oko njegovih djela trenutno stvara, sasvim je sigurno da niti jedan umjetnik, iz nekih prošlih ili sadašnjih vremena, ne bi bio oduševljen saznanjem da osoba s povijesti poput Caroline Calloway danas koristi njegove radove kako bi se domogla toliko željene slave. Ona zapravo i ne radi ništa protuzakonito, ne kopira doslovno njegove radove, daje im dozu svojih ideja i njezinih gotovo 800 tisuća pratitelja to je sasvim u redu.

Sama kaže kako je mogla osmisliti bilo koji oblik, izrezati kolaž, od njega na papiru ispisati inspirativne poruke u Pinterest stilu i on bi se, prema njezinoj procjeni, itekako dobro prodavao čak i bez ikakvog marketinga. Činjenica da je Matisseova, originalna verzija "Blue Nude II" prepoznatljiva upravo zbog sjajnog stila umjetnika i izložbi na kojima je predstavljena cijelom svijetu unazad 50 godina, za Caroline Calloway, čini se, ipak nema baš nikakvog utjecaja na uspjeh koji je postigla svojim replikama. Naime, Calloway u niti jednom svom postu do prvih prozivki niti jednom riječju nije naglasila kako joj je, ako ništa drugo, barem inspiracija bio sam Matisse. Nismo sigurni smatra li influencerica kako njezini pratitelji nisu dovoljno pametni da takvo što zaključe sami ili naprosto ne želi priznati da je riječ o plagiranju poznatog umjetnika.

Nakon svih skandala i iznevjerenih obećanja Caroline Calloway, lako je zaključiti kako svaki njezin sljedeći korak budi preveliku sumnju, a rupa koju stvaraju njezine priče postaje sve dublja. Pitanje je samo koliko će dugo ova influencerica biti u stanju živjeti sa spoznajom da je svaki njezin novi potez smatran prijevarom i koliko će dugo njezini pratitelji ostati oni koje je prate zbog njezinih prepoznatljivih dugih opisa punih razumijevanja, a ne tek da se uvjere kakvu prijevaru Calloway za njih sprema u idućem pokušaju influencerstva.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više