Search

Povijesni presedan: Meghan Markle tuži britanske tabloide, a princ Harry ih u otvorenom pismu proziva da joj rade isto što i njegovoj majci

Povijesni presedan: Meghan Markle tuži britanske tabloide, a princ Harry ih u otvorenom pismu proziva da joj rade isto što i njegovoj majci

Puko ignoriranje problema više nije bilo opcija

Tekst: E.G.


Image: Getty Images

Još prije samo nešto više od godine dana, Meghan Markle bila je apsolutna miljenica javnosti. U iščekivanju kraljevskog vjenčanja koje je u mnogim aspektima prkosilo tradiciji, mediji se nisu mogli zasititi priča o njezinom životu koji predstavlja suvremenu verzije bajke u kojoj marljiva, pametna i poštena djevojka pronalazi svog princa. Vjenčanje godine je prošlo, i sve se preko noći promijenilo. Vojvotkinja od Sussexa odjednom je bila prozivana zbog raznih navodnih razmaženih zahtjeva, ljubomore, rivalstva sa svojom šogoricom, Kate Middleton, a na koncu čak i zbog svog fizičkog izgleda. Medijski linč traje već mjesecima, a mnogi su već počeli komentirati kako cijela situacija bolno podsjeća na onu u kojoj se našla majka princa Harryja, princeza Diana.

I dok je u Dianino vrijeme britanska kraljevska obitelj bila nedovoljna hrabra (ili voljna) za prozivanje i javno osuđivanje takvih agresivnih i potpuno suludih akcija usmjerenih prema jednom nevinom pojedincu, čini se kako su neke lekcije danas ipak usvojene. Naime, sad je i službeno potvrđeno kako je njegova supruga tužila list Mail on Sunday, koji je objavio fotografije privatnog pisma upućenog njezinom ocu, u kojem ga, među ostalim, moli da prestane komunicirati s tabloidima i iznositi neistine o njezinom životu. Kako se naknadno doznalo, vojvotkinja je angažirala odvjetničku tvrtku Schillings, iz koje su poručili da se tužba zasniva na kršenju prava na privatnosti te autorskih prava, a onda i to kako smatraju da je ova priča samo dio veće kampanje te medijske kuće koja je za cilj imala narušavanje imidža kraljevskog para.

Povijesni presedan: Meghan Markle tuži britanske tabloide, a princ Harry ih u otvorenom pismu proziva da joj rade isto što i njegovoj majci (фото 1)

Osim tužbe, dogodio se još jedan, pomalo neočekivan, ali vrlo potreban iskorak vezan uz cijelu priču; princ Harry u otvorenom pismu staje na stranu svoje supruge, a britanske medije proziva zbog bullyinga. Pismo je dugačko, iscrpno i posve osobne prirode, a napisano je kako bi se objasnila njihova odluka za podizanjem tužbe, ali i upozorilo na to da za ono što mediji rade vojvotkinji ima i svoj naziv - propaganda.

"Vidio sam što se dogodi kad osobu koju volim tretiraju poput proizvoda, do mjere da je se zaboravi promatrati kao ljudsko biće. Izgubio sam majku, a sad gledam kako moja supruga postaje žrtvom tih istih moćnih sila", napisao je princ Harry, dodavši kako je njegov najveći strah taj da će se povijest ponoviti. Tužba će se, kako ističu iz službe za odnose s javnošću para, biti financirana iz njihovih privatnih sredstava, dok će sva potencijalna odšteta biti donirana u udruge koje se bave problematikom bullyinga.

S druge strane, princ je smatrao ključnim istaknuti kako i on i njegova supruga bezuvjetno vjeruju u slobodu novinara, kao i to da mogućnost objektivnog izvještavanja predstavlja kamen temeljac svake demokracije No, isto tako smatra da sustavni napori blaćenja jedne osobe ne smiju proći nekažnjeno. Kad pišu priče za koje su sigurni da će prodavati njihove magazine, novinari i njihovi urednici ne razmišljaju o posljedicama koje te priče mogu izazvati. Ne razmišljaju o tome da s druge strane stoji osoba s osjećajima, kao ni o privatnim borbama koje zbog njihovih laži vodi - neovisno o tome koliko u javnosti nasmiješeno izgledala. Nadalje, u pismu je istaknuo kako se vojvotkinja s brutalnim napadima nosila tijekom većine svoje trudnoće, a onda i u prvim mjesecima podizanja njihovog sina, iako je i dalje bilo riječ o istoj onoj ženi koju su do nedavno slavili i voljeli. Osvrnuo se i na sporno pismo njezinom ocu, za koje kaže kako je namjerno objavljeno bez nekih dijelova i s ciljem manipulacije čitateljima.

Povijesni presedan: Meghan Markle tuži britanske tabloide, a princ Harry ih u otvorenom pismu proziva da joj rade isto što i njegovoj majci (фото 2)

"Za mnoge je medije riječ o igri, i to onoj u kojoj nismo htjeli sudjelovati otpočetka. Predugo sam bio tihi svjedok njezine patnje. Kad bismo sad ustuknuli i ne pokušali nešto učiniti, pogazili bismo sve u što vjerujemo", rekao je Harry i dodao kako je došlo vrijeme u kojem se takvom djelovanju trebalo usprotiviti jer upropaštava ljude i upropaštava živote.

"Jednostavno, riječ je o bullyingu, koje straši i utišava ljude, a svi znamo da to nije prihvatljivo ni na jednoj razini. Odbijamo vjerovati u svijet u kojem za takvo što nitko mora odgovarati", zaključio je. I dok tek treba vidjeti ishod cijelog pravnog procesa, kao i način na koji će mediji već sad izvještavati o pripadnicima kraljevske obitelji, važno je prepoznati ovaj povijesni trenutak u kojem kraljevska obitelj prestaje s kurtoaznim osmijesima i neumornim mahanjem u trenutku u kojem trpi ničim izazvan linč, a umjesto toga preuzima stvar u svoje ruke i jasno poručuje da više nikad neće dopustiti situaciju u kojoj netko iz njihovih redova pogiba zbog nastojanja da zadrži komadić privatnosti i - zdrav razum.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više