Search

Prekid, burnout ili usamljenost? Recite nam što vas muči, imamo idealne podcaste za taj problem

Prekid, burnout ili usamljenost? Recite nam što vas muči, imamo idealne podcaste za taj problem

Tekst: BURO.


Imajući na umu čitavu prošlu godinu s on-and-off karantenom, restrikcijama, novim krugom pakla i novim sojevima virusa, bilo bi iznenađujuće da se ne osjećamo, u najmanju ruku, klonuli duhom. Ipak, iako ste možda maksimalno bezvoljni, ili puni sumnje u same sebe, ili prebolijevate težak prekid, možda će vas utješiti saznanje da niste usamljeni u tome kao i to da za svako emotivno stanje, postoji lijek – recept na nekom podcastu, koji će olakšati trenutno stanje i donijeti boljitak. Ima nešto za svakoga na našoj "medicinskoj" listi tako da stavite slušalice, izađite u besciljno šetanje, dozvolite dobrim vibracijama da vas zagrle i vrate na dobre valove.

PROBLEM: SLOMLJENO SRCE

LIJEK: MODERN LOVE

Prekid, burnout ili usamljenost? Recite nam što vas muči, imamo idealne podcaste za taj problem (фото 1)

U dubiozi ste prekida, pokušavate se naviknuti na novu situaciju, ali i pronaći svoj put nazad u svijet dejtanja iako istinski počinjete sumnjati u to da ćete ikada upoznati svog idealnog partnera? Znamo kako se osjećate. Već 16 godina The New York Times ima kolumnu "Modern Love" koja je ponudila nevjerojatan uvid u kompliciran i predivan svijet odnosa i zaljubljivanja, te pogled na emotivan život normalnih, običnih ljudi. Ovdje se nalaze priče ljudi kao što smo svi mi: onih koji su tužni, koji su istinski romantici, koji su nepopravljivi cinici. Podcast je nastao kao upgrade kolumne Daniel Jones, a donosi malo utjehe, ako ništa drugo zato što nas podsjeća da ne postoji ljubav koja nije komplicirana.

PROBLEM: MANJAK SAMOPOUZDANJA

LIJEK: THE GOAL DIGGER

Prekid, burnout ili usamljenost? Recite nam što vas muči, imamo idealne podcaste za taj problem (фото 2)

Zamislite, samo na trenutak, što biste sve mogli postići da sebi stalno ne govorite da ne možete. Ideja iza podcasta The Goal Digger se, usprkos svom malo klišej nazivu, suočava direktno ali veoma nježno s problemom imposter sindroma, koji pogađa i najuspješnije ljude. Savršeni pratilac na pauzi za ručak, host Jenna Kutcher će vas voditi kroz metode kako ušutkati ili barem staviti na pauzu svog unutrašnjeg kritičara, kako prepoznati samo-sabotažu, zašto se nekada osjećamo tako nedovoljnima i što raditi tada - i to sve dok daje istinski ohrabrujuće savjete, kao što to čine najbliži prijatelji.

PROBLEM: USAMLJENOST

LIJEK: THE MOTH PODCAST

Prekid, burnout ili usamljenost? Recite nam što vas muči, imamo idealne podcaste za taj problem (фото 3)

Protekla godina je donijela mnogo usamljenosti svima uzevši u obzir mjesece karantene, samo-izolacije i društvenih ograničenja kroz koje smo svi prolazili i provodili sate i sate sami. Ako vam je već pomalo dosta vlastitog društva, vrijeme je za The Moth podcast, koji donosi bezbroj priča, nevjerojatnih junaka i nadrealnih situacija. Iza podcasta stoji istoimena organizacija, osnovana 1997. s ciljem očuvanja umjetnosti pričanja priča. Ne podcjenjujte snagu svojih novih fiktivnih prijatelja- sjajna su obrana od karantenskog bluesa.

PROBLEM: BURNOUT

LIJEK: THRIVE GLOBAL PODCAST

Prekid, burnout ili usamljenost? Recite nam što vas muči, imamo idealne podcaste za taj problem (фото 4)

Većina nas se baš ne može sjetiti dana kada su kolabirali od neispavanosti, polomili jagodične kosti i probudili se u bolnici, ali većina nas i nije Arianna Huffington. Njeno iskustvo pregorijevanja na poslu i premorenosti inspiriralo ju je da pokrene Thrive Global, koji ima za cilj podignuti svijest o problemu burnouta, i pomoći pojedincima i tvrtkama da iniciraju stvarnu promjenu. U podcastu gostuju mnoga poznata i velika imena od Elaine Welteroth do Gaylea Kinga koji pričaju na temu kako postići i održati balans u životu.

PROBLEM: SUZBIJANJE EMOCIJA

LIJEK: TERRIBLE, THANKS FOR ASKING

Prekid, burnout ili usamljenost? Recite nam što vas muči, imamo idealne podcaste za taj problem (фото 5)

Kada odgovorite ljudima da ste dobro, mislite li da ste dobro ili "dobro"? Mogli bismo se kladiti da se veoma često iza tog "dobro" krije akronim kao u onom memeu: F.I.N.E. – F*cked up, Insecure, Neurotic and Emotional. Ako vam je malo već dojadilo da stalno tvrdite da ste "dobro, hvala na pitanju" kada niste ni blizu toga, onda vam je neophodna doza "Terrible, Thanks for Asking". Ovaj podcast vodi Nora McInerny, autorica i TED govornica, koja apelira na to da skratimo pro forme uljudnost i društvena očekivanja, i počnemo govoriti kako se zaista osjećamo. To isto traži i od svojih sugovornika. Rezultat? Oslobađajuće epizode koje će vas ostaviti uvjerene da niste jedini koji imaju loš dan/tjedan/mjesec/godinu.

PROBLEM: MRZOVOLJA

LIJEK: THE HAPPINESS LAB

Prekid, burnout ili usamljenost? Recite nam što vas muči, imamo idealne podcaste za taj problem (фото 6)

Ako u posljednje vrijeme nemate previše volje i entuzijazma ni za čim, oprošteno vam je: prethodna godina nije baš bila inspirativna i nježna. Ipak, ne morate tragati previše za podizanjem raspoloženja, jer ovaj podcast tvrdi da je sreća nadomak ruke. Profesor s Yalea, Dr. Laurie Santos objašnjava prema različitim znanstvenim istraživanjima i vjerovanjima, što je ono što nas čini sretnim, i u ovom izvanredno razgaljujućem podcastu otkrit ćete svašta na temu sreće od koncepta ‘time famine’ do onoga što možemo naučiti od starih Grka, sve objašnjeno od strane eksperata iz različitih polja. Zagarantirano vraća osmjeh na lice!

PROBLEM: STRES

LIJEK: UNTANGLE

Prekid, burnout ili usamljenost? Recite nam što vas muči, imamo idealne podcaste za taj problem (фото 7)

Ovaj jednostavan i konkretan podcast potpisuje Meditation Studio i radi baš ono što i obećava: raspetljava mnoge životne brige, probleme, sumnje, pokrivajući različite teme kao što su ljubav prema samom sebi, anksioznost, prokrastinacija. Pisci, psiholozi, budisti, eksperti za spavanje, neurolozi, psihijatri, svi donose svoja iskustva i mišljenja na temu kako umiriti stres. Ako se u posljednje vrijeme osjećate malo na ivici energije i živaca, počnite s primjenjivanjem ovog podcasta makar jednom tjedno.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više