Search

Priča koja je zaprepastila svijet: Razvod desetljeća i princeze koje bježe iz Dubaija

Priča koja je zaprepastila svijet: Razvod desetljeća i princeze koje bježe iz Dubaija

Kraljevska obiteljska drama koja bi mogla prerasti u skandal nalik razvodu princeze Diane i princa Charlesa

Tekst: L.L.


Image: Getty Images

Zapadnjački mediji posljednjih se dvije godine bave temom princeza s Dubaija, a kada smo ispod površine odlučili zagrepsti i sami, otkrili smo priču na kakvu se rijetko nailazi. Priču koja bi trebala natjerati svijet da se zapita, onu koja ženski rod još jednom stavlja u poziciju koja je daleko od modernog svijeta i onog što liberalno, slobodno društvo zagovara. Naime, u Dubaiju se među princezama šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma odvija prava kraljevska drama, a priča je, kada je se pokuša shvatiti iz današnjeg stajališta, itekako nevjerojatna.

Glavni akteri razvoda koji je kroz proteklu godinu prerastao u pravu obiteljsku dramu kakve smo imali prilike doživjeti tek u teško vjerojatnim sapunicama su šeik Dubaija Mohammed bin Rashid Al Maktoum, njegova žena Haya bin Hussein te šeikove kćeri iz prvog braka, Shamsa i Latifa. Šeik Mohamed, naime, vođa je Dubaija i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, a poznat je kao veliki štovatelj kapitalističkog sustava, blizak prijatelj kraljice Elizabete te jedan od najvećih i najpoznatijih organizatora konjskih utrka. Svoju nježniju stranu pak, kako je u nekoliko navrata i sam spomenuo, iskazuje pisanjem knjiga i poezije.

Priča koja je zaprepastila svijet: Razvod desetljeća i princeze koje bježe iz Dubaija (фото 1)

Prva osoba Dubaija poznata je i po svom šarmu pa je tako kroz život svijetu obznanio kako ima čak šest javno priznatih žena, dok je broj onih s kojima nikada nije izašao u javnost još uvijek nepoznat. Također, šeik je otac 30-tak djece, a sve njegove obitelji, kako navode zapadnjački mediji, nikada nisu međusobno komunicirale te se poznaju tek putem društvenih mreža. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na čak četiri milijarde dolara. Važno je spomenuti i kako šeik Mohammed dolazi iz zemlje koja poštuje privatnost i zatvorenija je kada su u pitanju mediji i otkrivanje osobnih obiteljskih detalja.

Šeik Mohammed svoju je, sada već bivšu suprugu upoznao u Španjolskoj, spojila ih je strast prema konjima i ubrzo su svoju vezu odlučili okruniti brakom. Jer, naizgled liberalan i otvoren Dubai te pozicija s koje cijelog života upravlja Šeik Mohammed tako su nalagali. Njegova odabranica bila je Haya bin Hussein, kći progresivnog oca, čovjeka koji je desetljećima upravljao Jordanom, prva Arapkinja koja se kao jahačica natjecala na Olimpijskim igrama u Sydneyju, intelektualka s diplomom s Oxforda i velika humanitarka.

Priča koja je zaprepastila svijet: Razvod desetljeća i princeze koje bježe iz Dubaija (фото 2)

Haya je od šeika mlađa 45 godina, no iako su prijatelji njezinu odluku da se za njega uda nazivali suludom i nimalo nalik nečemu što bi Haya učinila, uvijek je govorila kako njihov brak nije dogovoren te kako je za šeikom naprosto izgubila glavu. Takav način izražavanja pripadnice kraljevske obitelji, naime, u Jordanu je bio sasvim normalan. Dok u Dubaiju vladaju konzervativniji pogledi na bogate obitelji koje u rukama drže baš sve, u Jordanu se pripadnici istih tih visoko pozicioniranih obitelji mogu posvetiti vođenju humanitarnih organizacija te su eksponirani poput, primjerice, engleske kraljevske obitelji.

Par koji su kroz sve ove godine predstavljali šeik Mohammed i njegova odabranica Haya, na kraju se ipak pokazao kao potpuni promašaj. Priča ide nekako ovako.

Iako je Dubai s godinama postao sve liberalnije mjesto za život, sve privlačniji mladima te mjesto na kojem danas možemo, primjerice, vidjeti najvišu građevinu na svijetu, a ženama je napokon dopušteno da budu uspješne i grade vlastite karijere, dobrim dijelom njihovih života još uvijek upravljaju muškarci. Iako se o tome ne govori, žene od muškaraca nerijetko trebaju tražiti dozvole za obavljanje poslova, a one nevjenčane i trudne u bolnicama nerijetko budu uhićene. Kada se žena s prebivalištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bez obzira je li ona tek doseljenica, želi razvesti od muškarca, prema zakonu, njemu pripadaju djeca. U tamošnjim obiteljima ponos i čast puno znače pa se tako često na mlade djevojke stavlja pritisak te su upravo one zadužene za obranu istog kroz svoje djelovanje, a takav se odgoj posebice odnosi na one koje dolaze iz visoko pozicioniranih obitelji.

Priča koja je zaprepastila svijet: Razvod desetljeća i princeze koje bježe iz Dubaija (фото 3)

Princeze u Emiratima možda i vode luksuzan život no sve to ništa im ne znači kada je slobodna, jedna stvar koja bi trebala biti dostupna baš svima na svijetu, za njih poprilično ograničena. Brzo su to shvatile i kćeri šeika Mohammeda. Naime, tri godine prije vjenčanja s Hayom koja u to vrijeme, čini se, nije shvaćala kakav je zapravo čovjek za kojeg se udaje, iz luksuzne palače pobjegla je jedna od šeikovih starijih kćeri, Shamsa. Zbog nje je organizirana velika potraga, šeik je odmah po nestanku otpustio velik dio svog osoblja, a zatim je Shamsa pronađena u Cambridgeu. Britanci su je bili dužni isporučiti iako je otvorena istraga, a Shamsa se od tada nije pojavljivala u medijima. Njezina mlađa sestra Latifa, za koju ste možda čuli zbog velikog skandala i BBC-jevog dokumentarca koji je nastao nakon istog, 2018. godine odlučila je pokušati isto.

Latifa je, naime, jedna od šeikovih kćeri kojima se svojedobno najviše ponosio. Profesionalka u skakanju s padobranom, uvijek spremna za isprobavanje novih ekstremnih sportova i jedna od tri kćeri s imenom Latifa koje su isto naslijedile od šeikove majke. Latifa je, baš poput njezinih sestara naizgled imala baš sve što joj je u životu trebalo. Cjelodnevni wellness tretmani, privatni frizeri i luksuzne povlastice na kojima bi joj, vjerujemo, brojni neupućeni u pozadinu priče pozavidjeli. No, Latifa je, nakon bijega svoje sestre Shamse i ponovnog vraćanja te zbog nesređenih odnosa s majkom i ocem, cijeli svoj život bila duboko nesretna osoba.

Upravo zato, odlučila je pobjeći iz Dubaija, pronaći slobodu i živjeti po svojim pravilima. Bijeg je planirala godinama, a zatim u suradnji sa svojom učiteljicom capoeire i bivšim francuskim špijunom Herveom Jaubertom odlučila osmisliti plan. Jauberta je pronašla preko njegovih knjiga u kojima je spominjao šeika Mohammeda i njegove afere s lijekovima koje je ubrizgavao konjima kako bi na trkama ostvarili bolje rezultate.

Nakon što su razradili plan i gotovo uspjeli doći do Indije, šeik je u to vrijeme već raspisao tjeralicu za njihovom jahtom te svoju kćer proglasio otetom. Njihova je jahta zaustavljena, Latifina učiteljica i Jaubert su uhićeni, a Latifa je uspjela snimiti video u kojem govori o svojoj nesretnoj sudbini, o slobodi koja joj nedostaje i svojim patnjama. Video je do danas pogledalo više od 4 i pol milijuna ljudi.

Nakon što je svjetska javnost doznala za skandal, od šeika su tražili potvrdu da je Latifa živa, a on se zatim, razočaravajućim tonom zbog nagađanja koja su potresla svijet, obratio narodu i objasnio kako je Latifa zapravo psihički nestabilna te kako joj je potrebna pomoć. Tu je u igru ušla i njegova tadašnja supruga Haya. Ona je, naime, kako bi izgladila stvar, u pomoć pozvala nekadašnju irsku predsjednicu i svoju veliku prijateljicu Mary Robinson.

Uloga Mary Robinson bila je razriješiti, kako ju je Haya nazvala, obiteljsku dilemu i pomoći da se odnosi vrate u normalu. Kako je susret obitelji i bivše irske predsjednice bio fotografiran, veliku medijsku pozornost ponovno je privukla Latifa koja se na zajedničkom ručku pojavila u izdanju u kakvom je svijet još nije vidio, raščupana, obučena tek u trenirku, blijeda. Mediji su tada pisali kako je, sudeći prema izgledu, očito da je Latifi uskraćen izlazak na zrak. Ipak, Mary Robinson potvrdila je ono što je medijima ispričao šeik i Latifa je proglašena psihički nestabilnom.

Malo je reći kako je Robinson po povratku u Irsku bila meta brojnih napada te kako je ostatak svijeta logički zaključio da čak i unatoč bolesti koja joj se pripisivala, Latifa ipak ima pravo na slobodu. Haya pak je, s druge strane, cijelo to vrijeme bila uz svog supruga i također za cijelu situaciju okrivila Latifinu nestabilnost. Samo sedam mjeseci kasnije, iz Dubaija je pobjegla i Haya.

Priča koja je zaprepastila svijet: Razvod desetljeća i princeze koje bježe iz Dubaija (фото 4)

Iako se u medijima nagađa kako su Haya i šeik u privatnom dogovoru raskinuli brak upravo zbog činjenice da njoj nije uskratio korištenje privatnih aviona niti je upotrijebio moć neke od svojih 45 tisuća nadzornih kamera postavljenih po čitavom Dubaiju, Hayina strana priče govori kako je ona naprosto htjela putovati i posvetiti se osnivanju organizacija diljem svijeta s čime se šeik i njegovi sinovi, na koje se posljednjih godina sve više oslanja, nisu slagali. Ipak, pretpostavlja se kako je Haya napokon otkrila istinu o Latifinom bijegu te kasnijem zatočeništvu što ju je natjeralo da se odmakne od cijele situacije, ili je pak naprosto oportunistički iskoristila situaciju s Latifom da napokon napusti odaje šeika Mohammeda.

Iako ćemo istinu danas, zbog činjenice da niti Haya niti šeik ne žele davati izjave, teško saznati, zanimljivo je spomenuti kako se ovaj razvod, u financijskom smislu, smatra drugim po redu najvećim na svijetu, odmah nakon onoga princeze Diane i princa Charlesa te kako se, baš kao i Diani, i Hayi pripisivao preljub. Što je prava istina, teško je reći, no ova kraljevska agonija ne prestaje. Još i danas, naime, traje spor zbog dvoje zajedničke djece koja bi, prema zakonima Ujedinjenih Arapskih Emirata, trebale pripasti ocu, dok majka trenutno prebiva u palači u Kensingtonu koju je, prema medijskim natpisima, za čak 85 milijuna funti kupio indijski tajkun Lakshmi Mittal.

Kako sada stvari stoje, nekadašnja princeza Haya ne želi da se zbog nje naruše dobri odnosi između Dubaija i rodnog Jordana te je svoju priču odlučila držati podalje od medija, Latifa je, prema riječima njezine učiteljice Capoeire, još uvijek u zatočeništvu, a šeik Mohammed zauvijek je obilježen skandalom koji bi, najblaže rečeno, daleko snažnije od trenutnog stanja trebao potresti svijet.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više