Search

Slučaj Woody Allen: Zašto je Scarlett Johansson stala na redateljevu stranu?

Slučaj Woody Allen: Zašto je Scarlett Johansson stala na redateljevu stranu?

Skandal u Hollywoodu

Tekst: L.L.


Image: Getty Images

Internet je ovih dana preplavljen informacijama o izjavi koju je o Woody Allenu i navodnim optužbama za seksualno uznemiravanje vlastite kćeri dala Scarlett Johansson. Ona je u nedavnom intervjuu izjavila kako poštuje i vjeruje Allenu te kako bi baš uvijek pristala raditi s njim.

"Viđam se s Woodyjem kad god stignem, puno razgovaramo o svemu što se događa i bila sam vrlo izravna s njim, a isti takav je i on sa mnom. Smatra se nevinim i ja mu vjerujem", rekla je Johansson i time podigla neviđenu prašinu. Cijela stvar možda i ne bi bila toliko čudna da Allenova posvojena kći, Dylan Farrow, u javnost nije izašla s optužbama o seksualnom zlostavljanju koje pak sežu u njezino djetinjstvo, a kroz sve su se ovo vrijeme navodno ponavljale. On je sve optužbe odbacio, a brojne su zvijezde, donedavni suradnici, odmah izrazili žaljenje zbog suradnje koju su do tada s poznatim redateljem ostvarili. Među istima našli su se Greta Gerwig i Colin Firth, dok su s druge strane, u obranu Woodyja Allena, osim Johansson, stali i Anjelica Huston, Diane Keaton te Javier Bardem.

Slučaj Woody Allen: Zašto je Scarlett Johansson stala na redateljevu stranu? (фото 1)

Važan dio priče je i instantna reakcija Allenove kćeri Dylan Farrow koja je izrazila žaljenje zbog nepoznavanja onoga čemu se smatra doraslim, misleći pritom na pokret "Time’s Up" iza kojeg je, između ostalih, stajala i sama Johanson. Podsjećamo, riječ je o pokretu koji se bori protiv seksualnog zlostavljanja, a u manje od godinu dana skupio je 22 milijuna dolara donacija i okupio gotovo 800 odvjetnika volontera koji su zatim svoje vrijeme uložili u obranu žrtava seksualnog zlostavljanja. I, ironično, upravo se Scarlett Johansson donedavno žustro borila za prava zlostavljanih žena. No, vrijedi li sve što je donedavno strastveno zagovarala i kada je u pitanju Woody Allen?

Slučaj Woody Allen: Zašto je Scarlett Johansson stala na redateljevu stranu? (фото 2)

Činjenica je da se Johansson danas osjeća napadnutom zbog svojih izjava oko kojih je prije samo godinu dana dizala neviđenu prašinu, a čitajući vijesti oko cijelog ovog slučaja, teško je ne zapitati se, imaju li pokreti Hollywoodskih zvijezda smisla i jesu li oni zbilja iskreni.

Sagledamo li situaciju iz realnog kuta, u pitanju nisu male stvari, u pitanju nije svađa između dvije zvijezde zbog uloge koju nisu dobile ili obrana nečijeg nastupa koji je otišao u krivo, riječ je o životima onih, u ovom slučaju Dylan Farrow, koji su svoj dio trauma preživjeli, na ovaj ili onaj način, a zatim ih se na javno omalovažava, stavlja u drugi plan i iz žrtve pretvara u nasilnika. Izlazak u javnost s ovakvim optužbama, za stvarne žrtve, nikako nije jednostavan potez, a bez obzira na to vjerujete li Dylan Farrow, najveće pitanje koje bi zvijezde i svi oni koji su čvrsto stali uz Alena trebale zapitati jest kakvu poruku šalju ostalim žrtvama, onim holywoodskim i onima iz svakodnevnog života.

Slučaj Woody Allen: Zašto je Scarlett Johansson stala na redateljevu stranu? (фото 3)

S druge strane, Woody Allen još uvijek za ništa nije optužen i smatra se nevinim, a u isto vrijeme zvijezde koje su do sada s njim surađivale, pozivaju na bojkot njegovih filmova. I iako je u filmsku industriju svakim svojim ostvarenjem unio dozu osvježenja, a njegovim smo se filmovima kroz godine opet iznova divili, činjenica da će ovaj skandal narušiti njegovu karijeru neizbježna je. To pak u nezgodnu poziciju stavlja velika imena koja vole rad s Allenom i oni s kojima i sam redatelj rado surađuje, a oni njemu duguju izgradnju svojih karijera. No daje li im to za pravo da se u njegovo ime bore sa svijetom? Daje li im to za pravo da unatoč osnivanju pokreta koji bi trebali čvrsto stajati uz žene, sva to bacaju u vodu i brane sebe, svoj rad i budućnost?

Zvijezde, ali i mi kao dio javnosti, u većoj bi mjeri trebali razmišljati o posljedicama svojih djela, posebice kada su u pitanju osjetljiva pitanja poput ovog za koje se trenutno tereti redatelja Woodyja Allena. To ne treba značiti da već danas trebamo prestati gledati njegove filmove, da iz glave trebamo izbrisati sve one koji danas stoje na njegovoj strani, ali možda govori nešto o nama kao o društvu koje kao da gubi apsolutni osjećaj za (navodne) žrtve i u drugi plan stavlja suosjećanje i ljudskost koje pak, čini se, u jednom trenutku vrište s naslovnica portala, a već u drugom, kada su u pitanju vlastite karijere, instantno se zaboravljaju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više