Search

Počinje švedsko suđenje reperu A$APu Rockyu oko kojeg se angažirao Donald Trump, ali i američka ljevica

Počinje švedsko suđenje reperu A$APu Rockyu oko kojeg se angažirao Donald Trump, ali i američka ljevica

Neočekivani međunarodni incident udružio Ameriku

Tekst: M.M.

Image: Getty Images

"Zamislite da vam je netko 2012. rekao da ćete svega nekoliko godina kasnije čitati o tome kako se američki predsjednik Donald Trump udružio s Jaredom Kushnerom, Kanyeom Westom i Kim Kardashian kako bi A$APA Rockyja izvukli iz švedskog zatvora...", sadržaj je trenutačno najpopularnijeg memea koji već tjednima kruži internetom, ali i, vjerovali ili ne, činjenično stanje stvari. Da, dobro ste pročitali, američki predsjednik i njegov zet na nagovor Kanyea i Kim povlače diplomatske veze da bi 30-godišnjeg repera izvukli iz pritvora u Švedskoj u kojem sjedi od 5. srpnja. Prošlog četvrtka, 25. srpnja, podignuta je i optužnica u kojoj su A$AP, pravim imenom Rakim Mayers, i njegova dva tjelohranitelja optužena za fizički napad, suđenje njujorškom reperu počinje danas, a s obzirom na dosadašnju medijsku hajku koja se stvorila oko cijelog slučaja, nema sumnje da će i daljnji razvoj situacije biti više nego zanimljiv.

"Ne želimo se tući s vama. Ne pokušavamo završiti u zatvoru", A$AP Rocky izgovara dvojici nepoznatih Šveđana na jednoj od snimaka incidenta. Ta dvojica Šveđana cijelu su večer pratila repera i njegovu pratnju po Stockholmu - ako je vjerovati dvama videima koja je Rocky objavio na svom Instagram profilu - sve dok u jednom trenutku jedan od njih dvojice nije bacio slušalice na Rockyjevog tjelohranitelja koji je, zajedno s reperom, više puta molio dvojicu muškaraca da ih ostave na miru. Nastavili su ih pratiti i tražiti svoje slušalice natrag, dok se nije u priču upetljala i žena koja je prišla jednom od muškaraca iz Rockyjeve grupe i optužila ovu dvojicu što ih prate da su nju i njezinu prijateljicu "opalili po dupetu". I tu je kraj videa.

Drugi, pak, video pokazuje Rockyja i jednog od njegovih suradnika kako jednog od muškaraca bacaju na pod i tuku ga što su švedski tužitelji iskoristili kao dokazni materijal za podizanje optužnice. Snimak, kažu, jasno pokazuje Rockyjevu ekipu kako "udara, nabija i staklenom bocom mlati tinejdžera Mustafu Jafarija u napadu koji je potrajao nekoliko minuta".

Ako mu dokažu krivnju, A$AP Rocky koji se izjasnio nedužnim i tvrdi da je djelovao u samoobrani, mogao bi dobiti i do dvije godine zatvorske kazne, a njegov odvjetnik kao argument koristi i činjenicu da je reper zbog cijele situacije otkazanih koncerata već izgubio milijun dolara i da je to sasvim dovoljna kazna.

Carolina Crescentini, A$AP Rocky, Salma Hayek Pinault, Francois-Henri Pinault i Valeria Golino na predstavljanju Gucci Cruise kolekcije za 2019. u francuskom Arlesu / Getty Images

Cijeli je slučaj prilično "mutan". Nije jasno zašto su ih ljudi slijedili, što je zapravo prethodilo tučnjavi? Izvori bliski Rockyju tvrde da repera drže u nehumanim uvjetima, da spava na prostirki za jogu i jede jednu jabuku dnevno, što je prilično nevjerojatno za povjerovati s obzirom na to da i najstroži švedski zatvori imaju, primjerice, teniske terene, a i ćelije im izgledaju kao studentske sobe na američkim sveučilištima.

Kako bilo, situacija je eskalirala u pravi mali međunarodni incident. Ustali su se Kanye West i Kim Kardashian, koja je već jednom svoju bliskost s američkim predsjednikom iskoristila kako bi Alice Marie Johnson, ženu osuđenu zbog posjedovanja i raspačavanja kokaina, izvukla iz zatvora, a pridružili su im se i brojne druge poznate osobe kao što su Justin Bieber, Nicki Minaj i Snoop Dogg, ali i brojni američki političari lijevog krila što čini ovaj međunarodni incident jednom od rijetkih slučajeva u kojem američki demokrati i predsjednik Trump zastupaju isto stajalište.


Međutim, najzanimljivija crtica iz cijelog slučaja jest iskustvo repera G-Easyja koji se u sličnoj situaciji našao prošle godine. Napao je, naime, švedskog policajca, opirao se uhićenju, a k tome je i posjedovao opijate i unatoč tome, dobio je mogućnost priznati krivnju i u roku od dva dana odšetati iz zatvora dok je Rocky više od tri tjedna čekao podizanje optužnice u pritvoru. Razlika između Rockyja i G-Easyja jest u boji kože - G-Easy je bijelac.

"Dajte A$AP Rockyju njegovu SLOBODU. Mi činimo toliko puno za Švedsku, ali čini se da to ne ide u oba smjera. Švedska bi se trebala fokusirati na svoje stvarne probleme s kriminalom!", tvitnuo je tako u svom prepoznatljivom stilu predsjednik Trump, a od Švedske dobio odgovor da je njihov pravni sustav nezavisan i da vladi nije dozvoljeno utjecati na pravne procese neovisno o pritiscima.

Kako će završiti ovaj internacionalni incident koji američki predsjednik, priča se, koristi samo kako bi dobio političke bodove kod manjina, mogli bismo doznati već danas. Iako bi, možda ne i Rockyju, ali svima ostalima zabavnije bilo da se situacija oduži - tko zna tko bi se još uključio u ovu međunarodnu sapunicu?

više