Search

Thumbing je novi termin u dejting rječniku, a označava čin ubijanja vremena na mobitelu

Thumbing je novi termin u dejting rječniku, a označava čin ubijanja vremena na mobitelu

"Neka vam cilj bude upoznati se i razgovarati s barem dvije osobe"

Tekst: D.M.


Image: Unsplash

Dejting terminologija je procvala od izuma pametnih telefona, društvenih mreža i dejting stranica. Ponekad se čini da se nova metafora, akronim ili žargonski termin pojavljuju  gotovo svaki dan. Tek smo se upoznali (i osvijestili da prakticiramo neke od njih) s ghostingom, benchingom, tuningom, hauntingom i stashingom, a Maria Avgitidis, dovitljiva osnivačica dejting internetske stranice Agape Match već je skovala novi trendi naziv za jedno od uobičajenih ponašanja - thumbing (eng. thumb - palac).

Za razliku od drugih trendova koji se odvijaju u odnosu između dvije osobe, thumbing je ponašanje koje nas sprječava da uopće stupimo u kontakt s drugom osobom. Naime, thumbing je naziv za onu groznu naviku besmislenog gledanja u mobilni uređaj kada smo sami u javnosti. Ovaj način ubijanja vremena postoji otkako pametni telefoni imaju pristup internetu, no tek je nedavno postao dijelom romantičnog rječnika. Dok stojimo u redu ili čekamo prijatelja za stolom u kafiću teško je odoljeti pametnom ljubimcu, no ako se potajno nadamo da ćemo nekoga upoznati i izvan virtualnih prostranstava, možda bi na telefon trebali zaboraviti, bar na kratko.

"Telefon nam daje osjećaj sigurnosti, no čak i njegova prisutnost stvara prepreku u komunikaciji. To je isto kao da nosite ogroman znak koji glasi 'NE OMETAJ' na sebi", tvrdi Avgitidis na svojoj stranici.

Osnivačica nastavlja kako smo odbijanjem suočavanja sa stvarnim svijetom izgubili jedan iznimno bitan vid spontane komunikacije. Za telefonom posežemo jer ne želimo izgledati usamljeno, no možda se još više bojimo da nam netko zaista priđe jer bi, nakon što smo izgubili drevnu vještinu komunikacije, ispali mnogo jadniji nego da nas netko vidi kako sjedimo sami. Istina, manje će ljudi primijetiti da sjedimo negdje sami ako smo na mobitelu jer izgledamo kao da imamo nekog posla ili opravdavamo samoću dopisivanjem s nekim koga čekamo, no odbijanje pažnje također vrijedi i za poželjne poglede i obeshrabruje ljude u okolini da nam se približe ne bi li nas omeli u "poslu".

"Na društvenom događaju stavite telefon u džep i trudite se biti prisutni. Neka vam cilj bude upoznati se i razgovarati s barem dvije osobe. Rezultati će vas iznenaditi", savjetuje osnivačica dejting stranice.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više