Search

Vječna kulerica: Angelina Jolie u prekrasnom editorijalu za britanski Elle

Vječna kulerica: Angelina Jolie u prekrasnom editorijalu za britanski Elle

Progovorila je i o tome kako vidi sebe kao ženu u patrijarhalnom društvu

Tekst: E.G.


Image: Buro247.ua,
Elle UK,
Instagram

Glumica, redateljica i velika humanitarka, Angelina Jolie, još se jednom našla na naslovnici prestižne svjetske publikacije. U sklopu promotivnih aktivnosti uoči premijere filma "Maleficent 2", pristala je snimiti jedan prekrasni editorijal, ali i progovoriti o temama koje smatra važnima. U rujanskom izdanju britanskog Elle-a će je čitatelji tako moći vidjeti kako pozira u krevetu sa psima, kako se sprema ući u helikopter (za slučaj da ste zaboravili, Jolie ima i dozvolu za pilotiranje!) ili tek kako zamišljeno gleda u daljinu ili objektiv fotografa Alexia Lubomirskog. Kad vam je model jedna od najljepših žena svijeta, više zapravo nije ni potrebno.

No, čak ni u takvim, nazovimo ih glamuroznim, situacijama, Jolie na zaboravlja skretati pozornost na probleme suvremenog društva; editorijal je na kraju ispao odlično, ali njena je prava namjera bila napisati esej koji će se osvrnuti na snažne, pametne, odvažne i nekonvencionalne žene koje se u današnjem svijetu još uvijek naziva "vješticama". Pisala je zašto su nam takve žene potrebne, zašto nikad ne smiju posustati i zašto se, naposljetku, i sama smatra takvom ženom. Cijeli esej možete pročitati ovdje, a mi smo u nastavku izdvojili neke od njegovih najazanimljivijih dijelova.

Vječna kulerica: Angelina Jolie u prekrasnom editorijalu za britanski Elle (фото 1)

"Često ponavljam svojim kćerima da je najvažnija stvar koju mogu napraviti ta da razvijaju svoj um. Uvijek možeš odjenuti lijepu haljinu, ali to ne znači ništa ako nemaš snažan um. Nema ništa privlačnije od neovisne žene koja ima svoje mišljenje."

"Žene mogu biti optužene za 'vještičarenje' zbog slobodnog seksualnog života, zbog promišljanja o politici i religiji ili zbog toga što nose drugačiju odjeću. Vrlo dobro znam da bi u nekim prošlim vremenima doslovno gorjela zbog onog što ja jesam."

Vječna kulerica: Angelina Jolie u prekrasnom editorijalu za britanski Elle (фото 2)

"Zapravo je nevjerojatno koliko se često, čak i u demokracijama, žene koje ciljaju na politička mjesta naziva nekom vrstom vještica. Krene li se grupa sposobnih i pametnih žena redovito okupljati, možete biti sigurni da će netko, prije ili kasnije, spomenuti 'vražja posla'. Žene koje se bave aktivizmom i zagovaranjem i danas nazivaju 'drskima', 'teškima' i 'lošim majkama'."

"Kad se osvrnemo oko sebe i pogledamo stvarno stanje stvari u svijetu, moramo se zapitati jedno pitanje: zašto su žene toliko dugo bile držane na samoj margini?"

Vječna kulerica: Angelina Jolie u prekrasnom editorijalu za britanski Elle (фото 3)

"Radi se samo o tome da su 'vještice' žene koje su umorne od nepravde i nasilja. Koje odbijaju slijediti pravila i kodekse u koje ne vjeruju. Žene koje se neće odreći svojih prava i čiji će se glas uvijek čuti, iako im se prijeti uhićenjem, smrti ili izopćenjem od obitelji i zajednice."

"Ako je sve opisano zlo, onda svijetu treba više vještica."

Vječna kulerica: Angelina Jolie u prekrasnom editorijalu za britanski Elle (фото 4)

 

Vječna kulerica: Angelina Jolie u prekrasnom editorijalu za britanski Elle (фото 5)

 

Vječna kulerica: Angelina Jolie u prekrasnom editorijalu za britanski Elle (фото 6)

 

Vječna kulerica: Angelina Jolie u prekrasnom editorijalu za britanski Elle (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više