Search

YouTube je zakazao! Tek sada su se oglasili po pitanju stravičnog čina vlogera Logana Paula

YouTube je zakazao! Tek sada su se oglasili po pitanju stravičnog čina vlogera Logana Paula

Video koji je šokirao javnost evidentno je prošao ispod radara svih mogućih pravila YouTube servisa, kako je to moguće?


Image: Getty,
screenshot

Vjerujemo kako vam ime Logana Paula u posljednjih desetak dana nije moglo promaknuti. Ime je to jednog od najpozntijih svjetskih vlogera YouTubera s preko 15 milijuna pretplatnika na svom kanalu, a koji se zbog svog recentnog i zastrašujućeg čina našao na udaru kritika, a mnogi tvrde i na početku kraja svoje karijere...

Ukratko, ovaj mladić čiji vlog prati uglavnom mlađa publika, kao i ona u Hrvatskoj, prije nekoliko dana, točnije 31.12.2017. objavio je video u kojem vidimo snimku mrtvog tijela koje je pronašao obješeno u jednoj japanskoj šumi. Naime, sa svojom ekipom 22-godišnji Logan Paul se zaputio u Aokigaharu, poznatu kao "šumu suicida", koja se nalazi u podnožju planine Fuji u Japanu. U pitanju je u biti tužno mjesto u kojem lokalna policija godišnje pronađe na stotine tijela ljudi koji su si upravo ovdje odlučili oduzeti život.

Već nakon samo sto metara koliko su zašli u šumu, koju su Logan i ekipa željeli istražiti, s obzirom na njezinu povijesti i sve ono što se uz nju veže, spazili su beživotno tijelo obješeno o granu drveta. U petnaestominutnom videu (op.a. pogledali smo video) koji je objavio vidimo i kako su mu se odmah odlučili približiti i provjeriti je li u pitanju doista stvarni događaj ili neumjesna šala te sve pritom nastaviti dokumentirati i kasnije bez cenzure (osim lica pokojnika) objaviti cjelokupni materijal i uznemirujući razvoj događaja na svom YouTube kanalu. 

YouTube je zakazao! Tek sada su se oglasili po pitanju stravičnog čina vlogera Logana Paula (фото 1)

Ono što je još prilično uznemirujuće, osim odluke nastavka snimanja svega i objavljivanja samog videa, jest njihova nezrela reakcija na cijelu situaciju pronalaska tijela, kao i popratno podsmjehivanje na račun pokojnika i dio u kojem u krupnom kadru prikazuju ljubičaste ruke mrtve osobe pored koje tako nonšalantno i prilično ravnodušno stoje, uvjeravajući se pritom međusobno kako je njihova reakcija smijanja svojevrsna individualna reakcija na šok koji trenutno proživljavaju. Iako je u istom videu Logan pokušao kasnije između redova skrenuti i pažnju kako samoubojstvo nije šala te da bi se mnogi s problemom depresije i mentalnih bolesti trebali odmah javiti nekom za pomoć, za to i sve ostalo bilo je puno prekasno. 

Mediji i Twitter gorili su od kritika na njegov nehumani čin koji su svi instantno osudili i proglasili neprihvatljivim te neukusnim, posebice ako se osvrnemo i na video uvertiru koju ju Logan snimio naknadno, a koja prethodi spomenutom videu clickbait naziva "We found a dead body" u kojem je snimio sam sebe dok govori: "Ovo je najrealnija objava koju sam objavio na svom kanalu. Mislim da je ovo prekretnica u povijesti YouTubea, nikad više nećete vidjeti ovakav video."

Nije puno vremena trebalo proći da sam shvati kakve reakcije javnosti je zapravo izazvao, pa je YouTuber pod cjelokupnim pritiskom odlučio sam ukloniti video sa svog kanala te promptno objaviti video i Twitter ispriku u kojoj je kazao kako je pogriješio i donio krivu odluku s najgorim mogućim posljedicama za sebe i društvo. No, isto tako, naglasio je kako je njegova namjera bila posve drugačija od onoga kako je interpretirana te kako je zapravo samo imao namjeru upozoriti ljude na važnost prevencije suicida s obzirom na to da njegov vlog dopire do velike količine ljudi. 

No, osim javnosti koja je Logana doslovno proglasila "ljudskim smećem" koje ne poštuje mrtve, a koji je pritom vrlo dobro znao što i zašto radi s obzirom na to da je svjesno s kamerom odlučio otići u šumu koja je poznata po količini samoubojstava koja se ovdje događaju, u cijeloj priči je još više zabrinjavajuća stvar što sam YouTube nije pravovremeno reagirao i što se na njihovo objašnjenje i komentar na nemili događaj čekalo puno previše, a koje je konačno stiglo jučer u obliku više Twitter postova. Naime, opće je poznato pravilo kako YouTube zabranjuje nasilni ili krvav sadržaj objavljen na šokantan, senzacionalan ili drukčije neprimjeren način. A ako je videozapis nasilan, on može ostati na kanalu samo ako je podržan odgovarajućim obrazovnim ili dokumentarnim podacima, što Loganov eksplicitan video nije bio slučaj.

YouTube je zakazao! Tek sada su se oglasili po pitanju stravičnog čina vlogera Logana Paula (фото 2)

U svojem otvorenom pismu kažu ovo: "Mnogi od vas frustrirani su manjkom komuniciranja s naše strane posljednjih dana. I imate pravo biti. No, zaslužujete znati što se zapravo događa. Kao i svi drugi, i mi smo bili uzrujani oko videa koji je na YouTubeu bio objavljen prošli tjedan. Samoubojstvo nije šala, niti je nešto što bi se trebalo na taj i ikakav način prikazivati. Od kreativaca u našoj YouTube zajednici očekujemo puno više i to stalno potičemo. Njegov kanal prekršio je sva moguća pravila ponašanja naše zajednice i u fazi smo definiranja posljedica za taj čin. Trebalo nam je dosta vremena da se oglasimo, ali osluškujemo sve što ste govorili i pisali i svjesni smo da je potez jednog našeg člana utjecao na cijelu zajednicu, a uskoro ćemo vas obavijestiti o idućim koracima koje na tu temu namjeravamo poduzeti, kako se ovako nešto nikada više ne bi ponovilo."

Dovoljno je samo reći kako je ovo nedovoljno i vrlo neozbiljno od strane jednog YouTubea, najmoćnije svjetske mrežne platforme za razmjenu videozapisa jer je to tijelo, kako je jedna korisnica kratko i oštro napisala, a na koju se svi pozivaju, bilo tijelo čovjeka kojeg je netko volio. U njihovoj izjavi ostalo je nerazjašnjeno na čemu to YouTube "trenutno toliko radi" kada su u pitanju posljedice i sankcije za spomenutog vlogera i njegov kanal (i niza sličnih slučajeva koji se u posljednje vrijeme često događaju na ovoj platformi), kao i zašto YouTube nije odmah reagirao i sam odmah "skinuo takav sadržaj dole" koji se apsolutno kosi sa svim njihovim strogo definiranim pravilima i odgovornostima koja vrijede za sve korisnike i njihove video objave, kako nerijetko ističu, do kojih jako drže, kao i do svoje cijele YouTube zajednice.

Nadamo se da će njihov idući korak po ovom pitanju biti puno brži, konkretniji i odlučniji te imati puno veću težinu od onoga što su nam sada mlako, privremeno te "bojažljivo" servirali. Ono što svi znamo, kao i oni sami sada jest to da se YouTube u ovom i sličnim slučajevima definitivno ne bi trebao niti smio pozivati na svoj algoritam za pretraživanje eksplicitnih i nasilnih sadržaja kako bi ih uklonio jer je očigledno da su tu itekako opasno zakazali.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više