Search

Zašto baš svi pričaju o kontroverznom spotu Childisha Gambina?

Zašto baš svi pričaju o kontroverznom spotu Childisha Gambina?

Za pjesmu "This is America"

Tekst: E.G.

Image: screesnhot

Čini se kako već sad s popriličnom sigurnošću možemo reći kako megatalentirani umjetnik ima videospot godine...

Zovite ga kako hoćete, Donald Glover ili Childish Gambino, u konačnici je potpuno svejedno, dok god u pitanje ne dovodite njegov talent. Donalda Glovera je kao glumca šira publika upoznala kroz hit seriju "Community", i malo tko je tad mogao znati u kojim će sve smjerovima njegova karijera krenuti i koliko će biti hvaljen. Za seriju koju je osmislio i u kojoj glumi jednu od glavnih uloga, "Atlanta", dobio je brojne nagrade, od kojih se posebno izdvaja Emmy, dok je priznanje za njegov album "Awaken, My Love!" stiglo u vidu nominacije za nagradu Grammy. Drugim riječima, Donald Glover uspije u svemu čega se prihvati, a brojni obožavatelji tvrde kako njegovo najbolje vrijeme tek dolazi. Iako je u nekoliko navrata tvrdio kako će se prestati baviti glazbom, prije nekoliko dana se demantirao na najbolji mogući način.

Singl "This Is America" popraćen je videospotom o kojem se ne prestaje pričati. I to doslovno. Koji god da portal otvorite, posebice onaj iz spektra lifestylea i kulture, naići ćete na cijeli niz pohvala upućenih na račun Gambina. Neki su ovaj spot tako već nazivali revolucionarnim, najboljim u posljednjih nekoliko godina, kontroverznim i pametnim, ali i kompleksnim umjetničkim projektom čije slojevitosti nisu jasne na prvu. Režiju potpisuje Hiro Murai, Gloverov dugogodišnji suradnik i osoba koja je režirala većinu epizoda "Atlante", i koja savršeno razumije sve ono što Glover želi komunicirati s publikom, kao i važnost angažirane umjetnosti. O čemu se točno radi?

Kad spot pogledate jednom, njegova će vam generalna poruka biti jasna: šokantne scene u kojima protagonist prvo puca u muškarca, a poslije i crkveni zbor i nastavlja s plesom kao da se ništa nije dogodilo šalju jasnu poruku o problemu dostupnosti oružja u SAD-u. Jasno je odmah da spot želi poslati snažnu poruku o društvu u kojem živimo, ali tek su marljivi korisnici Twittera, pomno analizirajući svaki kadar, otkrili sve one skrivene detalje i poruke koje nas je većina vjerojatno propustila. Za početak, poza u kojoj Gambino puca u spomenutog muškarca nije slučajna, već evocira lik Jima Crowa, jednog od simbola rasne segregacije. Nadalje, nakon obje pucnjave tijela bivaju grubo uklonjena iz kadra, dok se oružje pažljivo sprema i odlaže, što poručuje kako ono ima veću težinu od ljudskog života. Pobune u pozadini spota odaju počast pokretima poput Black Lives Matter, ali u prvi plan je stavljena skupina veselih Afroamerikanaca koja pleše, budući da je to ono što javnost doista želi gledati.

Zašto baš svi pričaju o kontroverznom spotu Childisha Gambina? (фото 1)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više