Search

Zašto je dobro biti specijalizirani medij u Dubrovniku

Zašto je dobro biti specijalizirani medij u Dubrovniku

GoDubrovnik travel portal

Image: Marija Gaura,
Lena Šutić

O Dubrovniku se puno pisalo i pričalo, ovdje su se snimali mnogi filmovi i serije. Možda se upravo zbog toga u zadnjih nekoliko desetljeća o Gradu izvještavalo generički, izbacivali su se sadržaji koji su doslovno bili copy paste i u medijima su se vrtjele stalno iste priče. Dubrovnik je više od Game of Thronesa i bilo kojeg poznatog filma, više od prekrasnih plaža. Ovaj je grad stvoren po mjeri čovjeka, za čovjeka i za uživanje. I ono najbitnije, ovaj Grad su ljudi

Problem opstanka specijaliziranih portala u Hrvatskoj možda leži u sadržaju, možda u lošoj marketinškoj strategiji, ali ako priča "prođe", upravo takvi mediji imaju svoju vjernu publiku zbog koje želite dati najbolje od sebe. Dubrovnik je grad u kojem je turizam prvi, a onda je sve ostalo. Ipak, od turizma koji je danas prvi, ne bi bilo ništa da prošlost nije pisala dobre stranice jedne zanimljive knjige o gradu kojem se uvijek poželite vratiti, a ako niste nikada bili ondje, poželite ga posjetiti. Upravo je zato prije godinu dana nastao prvi travel portal u Dubrovniku, GoDubrovnik. 

"Kroz povijest su mnogi Dubrovčani ostavili velik trag u svijetu, a moja je ideja kada sam odlučila sudjelovati na projektu GoDubrovnik, bila prikazati Grad onakav kakav on zaista jest. Odlučila sam stranca upoznati s najboljim što grad nudi te ga navesti na uživanje u kojem guštaju lokalci," opisuje svoj početak stvaranja nove digitalne platforme, Lena Šutić. Lena je mlada novinarka koja je pet godina živjela u New Yorku gdje je završila novinarstvo i fotografiju. Prije dvije godine odlučila se vratiti u svoj rodni grad u koji i u kojem se ponovo zaljubila.

Lena Šutić

GoDubrovnik je tako prije godinu dana nastao kao prvi travel portal u Dubrovniku za strance i za goste koji se nalaze u Dubrovniku. Par mjeseci kasnije pridružila joj se kolegica iz Zagreba koja je imala misiju portalu dodati onu drugu stranu priče. "A to je bio veliki izazov! Dubrovčani su jako vezani za Grad i uvijek ispravljaju ako štogod krivo kažete ili napišete, a vječne polemike oko toga piše li se Festa svetog Vlaha ili svetog Vlahe postaje moja stvarnost," komentira Marija Gaura. "Nisam očekivala da će me Grad prihvatiti tako brzo niti da ću shvatiti tu ljubav prema povijesti, kulturi i običajima u ovoj sredini. Ipak, Dubrovnik je tofliko čaroban grad da vas vrlo brzo nauči kako se ponašati i kako uživati u njemu. Posebnost ovog mjesta je što možeš biti svoj i stvarati sadržaj koji će iz perspektive Zagrepčanke biti nešto novo, ali i zanimljivo čitateljima."

Marija Gaura

"Ideja GoDubrovnika bila je privući strance u Dubrovnik zbog Grada, ljudi i ostalih elemenata koji su ovo mjesto podigli na najvišu mjesto na ljestvici turističkih gradova u Hrvatskoj. GoDubrovnik je portal koji je koncentriran svojim sadržajem na Dubrovnik kao turističku destinaciju, a na portalu se obrađuju teme vezane za putovanja, izlete, savjete, lifestyle i modu kroz maštovite priloge i prizme bilo poznatih sugrađana, često viđenih stranaca koji su tu pronašli dom ili blogera koji surađuju s MINT Mediom. Ovo su samo neke od tema kojima se najčešće bavimo, ali nije zanemarena niti povijest, umjetnost i arhitektura kao niti društvena događanja zbog kojih turisti primarno i dolaze u Dubrovnik. Također bitne teme portala su aktivnosti i gastronomija," objašnjava Lena.

"Želja nam je izgraditi i u kontinuitetu unaprjeđivati portal koji je vrlo brzo postao sinonim za Dubrovnik lifestyle. Želimo gostu, posjetiocu Dubrovnika, predstaviti i ponuditi najbolje. Zato u sklopu portala GoDubrovnik postoji i online vodič kroz grad. GoDubrovnik guide je pametni pretraživač destinacije koji se naslanja na Godubrovnik.com portal," kaže Marija i nastavlja: "Ovo je digitalna platforma koju su prije svega prepoznali stranci, ali i domaći gosti zbog čega smo u rujnu prošle godine odlučili stvarati sadržaj i na hrvatskom jeziku. Moć digitalnih medija toliko je jaka, a nas dvije uživamo upravo u tome jer na određeni način postajemo prijatelji svakom tko se nalazi u Dubrovnik ili jednostavno voli čitati o ovom gradu."

Zašto je dobro biti specijalizirani medij u Dubrovniku (фото 1)

Iako je Dubrovnik povijesni grad i ponekad pomislite kako ga je dovoljno obići ga jednom pa pomislite da ste sve vidjeli,  Lena i Marija znaju kako to nije istina. Lena se vratila iz New Yorka i ponovo istražuje svoj grad, svakodnevno se susretne s novim licima i pričama, skrivenim tajnama poznatih spomenika, najtanjim porama grada koje su toliko zanimljive da vam oduzmu dah. S druge strane Marija promatra grad kao turist i kao netko tko je iz velikog grada došao u manji pa katkad svojim temama podsjeti na neke neotkrivene kutke koji postanu zanimljivi i domaćima i stranima. GoDubrovnik je platforma na kojoj se susreću različitosti koje u određenom trenutku savršeno spajaju u dobru priču o Gradu. Ekipa iz GoDubrovnika će vam vrlo rado ispričati pokoju zanimljivu priču o ljudima iz Grada, dati dobar savjet koja mjesta trebate posjetiti i koje događaje ne smijete propustiti.

Zašto je dobro biti specijalizirani medij u Dubrovniku (фото 2)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više