Search

Znate li koliko zapravo utječete na okoliš samo zahvaljujući surfanju internetom?

Znate li koliko zapravo utječete na okoliš samo zahvaljujući surfanju internetom?

Kako smanjiti ugljični otisak

Tekst: D.M.


Image: Unsplash

Kada je riječ o internetu, rijetko kad se spominje utjecaj na okoliš. Razumljivo s obzirom na to koliko je apstraktan i neopipljiv. No, nisu samo uređaji ti koji troše električnu energiju. Samo održavanje interneta živim, spremanje informacija, a i načini na koje to radimo, gutaju neizmjerne količine energije. Kako zapravo funkcionira cloud tehnologija i kako ju koristiti savjesno?

Jednostavno rečeno, cloud (eng. oblak) računalstvo je opskrba računarskim uslugama - uključujući servere, pohranu podataka, baze podataka, umrežavanje, softver, analitiku i inteligenciju - putem interneta (''oblaka''). Nudi veću brzinu i fleksibilne resurse. To je zamišljeno mjesto kojem možete pristupiti s bilo kojeg uređaja koji se može priključiti internetskoj mreži.

Znate li koliko zapravo utječete na okoliš samo zahvaljujući surfanju internetom? (фото 1)

Obično plaćamo samo za usluge koje koristimo, pomažući u smanjenju operativnih troškova i samim time povećanjem brzine rada. Pretplata na sadržaj koji ne koristimo može se usporediti s hranom koju smo kupili, a nismo ju konzumirali. Taj sadržaj, doduše, ne propada kao hrana, no energija koja je bespotrebno utrošena u njega, propada na isti način.

Kada je Despacito, primjerice, dosegnuo rekordnu brojku pregleda od 5 milijardi u travnju 2018., također je izgorio količinu energije jednaku onoj koliku 40.000 prosječnih domaćinstava iskoristi u godinu dana. Sve što radimo putem interneta troši energiju u stvarnom svijetu. Evo nekoliko stvari koje možemo učiniti da smanjimo taj utjecaj:

Korištenje mobilnih podataka na pametnom telefonu koristi tri puta više energije od spajanja na Wi-Fi mrežu. Neka vam ne bude teško zatražiti lozinku.

Znate li koliko zapravo utječete na okoliš samo zahvaljujući surfanju internetom? (фото 2)

Riješite se nepotrebnih uređaja koji se povezuju na internet ili, ako već ne možete bez svog pametnog prijatelja ili tek razmatrate kupovinu, raspitajte se o potrošnji energije. Nemojte, primjerice, kupiti Alexu samo jer je najpopularnija. Amazon ne mari o svom ugljičnom otisku pa je stoga Google Home puno bolja solucija.

Slušate li često glazbu ili pravite playliste neka to bude aplikacija kao što su Deezer ili YT Music. YouTube, iako je najintuitivniji izbor, osim glazbe prenosi i video, što često ne igra nikakvu ulogu na zabavi ili druženju, a projiciranje videa troši mnogo više energije već sama glazba. Osim toga, ako ste neki album poslušali već po tko za koji put putem interneta, skinite ga umjesto da zahtijevate ponovno učitavanje istog sadržaja.

Znate li koliko zapravo utječete na okoliš samo zahvaljujući surfanju internetom? (фото 3)

Otkažite pretplatu na nepoželjne mailove. E-mail neposredno stvara 986.000 tona ugljikovog dioksida u atmosferi svaki dan. Odjavite svoju pretplatu na one dosadne novine koje više i tako ne čitate i blokirajte pošiljatelje spama koji vam pretrpavaju pretinac.

Znate li koliko zapravo utječete na okoliš samo zahvaljujući surfanju internetom? (фото 4)

Na kraju, štitite svoju privatnost. Ako zaista ne trebate davati svoje podatke raznim firmama, kao prilikom kupovine putem aplikacija kao što su Wish ili AliExpress, zabranite im pristup vašim privatnim informacijama. Ne samo da ćete se bolje zaštititi prilikom surfanja, već ćete uštedjeti i energiju koju spremanje tih podataka iziskuje.

Leave a comment

više