Search

Dubrovački brend Paldar Jewelry nudi najljepši tradicijski nakit s modernim \"twistom\"

Dubrovački brend Paldar Jewelry nudi najljepši tradicijski nakit s modernim "twistom"

S potpisom Ide Aleksić Filipović

Tekst: Jelena Tamindžija


Image: Ida Aleksić Filipović

Tradicijski nakit u posljednjih je desetak godina u Hrvatskoj doživio svojevrsnu renesansu te ga se može primjetiti na svakom kutku, od dalmatinskih uličica do zagrebačke Ilice. Izrada filigranskih naušnica koje zahtijevaju i po nekoliko sati, pa i dana, za ručnu minucioznu izradu rečina, puca, peružina, verižica ili dalmatinki, prepoznati su kao etnografsko bogatstvo kojima se danas nerijetko i ponosno ističe iz kojeg smo kraja ili odakle su nam korijeni.

No, tradicijski nakit koji se često koristio u posebnim prilikama kao što su vjenčanja i darivanje mlade, u današnjem kontekstu primjenjuje se i u svakodnevnim situacijama pri čemu dolazi i do osmišljavanja moderne verzije tradicijskog nakita. U ovom dijalogu prošlosti i sadašnjosti odlično se snašla Ida Aleksić Filipović, Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom. Iako je završila Građevinski fakultet te trenutno radi u struci, ljubav prema oblikovanju nakita dolazi iz vlastite umjetničke obitelji i grada u kojem je odrasla okružena slikama svog djeda, poznatog dubrovačkog slikara.

Dubrovački brend Paldar Jewelry nudi najljepši tradicijski nakit s modernim "twistom" (фото 1)

"Roditelji, a posebno mama, od malih noga u meni su usadili veliko poštovanje prema umjetnosti. Vodili su me često na izložbe, koncerte u kojima sam učila da je davanje maksimuma od sebe jedini pravi put i da s umjetnošću nema kompromisa. Ili stvaraš iz srca ili se time ne baviš", rekla m je.

Studirajući geotehiku, Ida se naučila strpljivosti, upornosti, predanosti, ponekad i možda više nego što je željela. No ljubav prema dizajniranju nakita nije naravno dovoljna za kvalitetnu izradu, što možda često i primjetimo kada naručimo neki nakit koji se promovira na društvenim mrežama, a zapravo po primitku uočimo da je izrada nakita dosta loša odrađena i da određeni dijelovi lako pucaju nakon nekog vremena. Svjesna ovih zamki, Ida se, uz fakultetsko znanje, dodatno obrazovala na edukacijama i individualnim satovima nakon kojih je osjetila da svoje ideje može pretvoriti u prave proizvode koje će žene rado nositi i osjetiti u njima energiju i trud koje unijela u svoj rad.

Dubrovački brend Paldar Jewelry nudi najljepši tradicijski nakit s modernim "twistom" (фото 2)

"Svoj primarni posao graditeljstvo implementirala sam i u nakit. Inženjerski mozak koji teži egzaktnom, jasnom i razumljivom suprotstavila sam umjetničkom porivu za apstrakcijom i tako je nastalo upravo to, ogrlice, naušnice i prsteni od betona. Ta sirovost i grubost betona savršeno mi rade kontrast ponekad presjajnim biserima, Swarovski kristalima, dragom i poludragom kamenju", objasnila je.  Spajanjem tih naizgled nespojivih komponenti dobiva se jako moćan nakit, savršen za osobe koje žele biti drugačije. U isto vrijeme buntovne i ženstvene.

Dubrovački brend Paldar Jewelry nudi najljepši tradicijski nakit s modernim "twistom" (фото 3)

Filigranski nakit posebno je bio cijenjen u Dubrovniku koji je već od 13. stoljeća gajio reputaciju vodećeg zlatarskog središta. Kao vješti diplomati, dubrovački su se plemići u ulozi diplomatskih izaslanika tzv. poklisara često poslužili kad bi se darivale žene vladara s kojima su pregovarali o trgovačkim ugovorima. Dubrovački nakit u obiteljima nasljeđivala je najstarija kći dok bi se za mlađu kćer ili kćeri dodatno kupovao nakit.

Naušnice koje su danas možda i najpopularnije su konavovske verižice koje su mladići darovali svojim odabranicama prilikom vjenčanja. Najstarije su žene nosile najveće naušnice, dok su nešto manje nosile djevojčice. Upravo modernom verzijom ovih naušnica koje je nosila i poznata jordanska kraljica Rania, Ida je uspjela stvoriti prepoznatljiv originalan proizvod koji je odmah zapazao za oku domaćoj, ali i stranoj publici.

Dubrovački brend Paldar Jewelry nudi najljepši tradicijski nakit s modernim "twistom" (фото 4)

"Moja ideja da tradicijski nakit moderniziram i dam mu neki svoj pečat, rodila se iz jednostavne želje da u moru tradicijskih naušnica ja imam nešto prepoznatljivo, a opet potpuno drugačije. Moj nakit ima korijene u prošlosti, ali u modernom ruhu. Zbog želje za unikatnošću su se rodile mnoge kombinacije i još uvijek se rađaju jer želim da i naši kupci svojim nakitom iskaču iz mase", nastavila je.

Dubrovački brend Paldar Jewelry nudi najljepši tradicijski nakit s modernim "twistom" (фото 5)

Za naziv Paldar, koji je zapravo ime jedne himalajske planine, autorica sa smješkom potvrđuje da ga je "ukrala" suprugu koji ga je još ranije koristio za svoje dizajnerske proizvode koje naziva "suvremena tradicija". Prošlog smo tjedna pisali o fotografu Peteru Lindberghu i njegovoj trajnoj ostavštini u svijetu fotografije te načina na koji je on vidio ženu i na neki način oblikovao promišljanje i prihvaćanje žene koja je predstavljena u poderanim jeans hlačama, običnoj bijeloj majici, neuredne kose i s cigaretom u ruci pridonoseći na taj način uspostavljanju koncepta ljepote žene i u "nesavršenom" izdanju.

Dubrovački brend Paldar Jewelry nudi najljepši tradicijski nakit s modernim "twistom" (фото 6)

Zanimalo nas je kako Ida vidi tu razliku između tradicionalnog nakita koje su žene često nosile na vjenčanjima, procesijama i posebnim događajima te nakita današnjih suvremenih žena koje balansiraju svoje radne obveze, studentske obveze, djecu, rješavanje stambenog pitanja, praćenje kreditnih stopa.

Dubrovački brend Paldar Jewelry nudi najljepši tradicijski nakit s modernim "twistom" (фото 7)

"Smatram da je u kontekstu nakita nekada i sada prije svega velika razlika u razlozima nošenja nakita, a i shvaćanja njegovog postojanja. Nakit nekada imao je primarnu funkciju pokazati potencijalnim ženicima da dolaze u bogatu familiju. Zato je bio tako pun, kićen, težak i raskošan. Uvijek je predstavljao vrijednost i u obitelji stajao kao zalog sigurnosti i zaštite od gladi u najgorim vremenima. Tek nakon toga možemo govoriti o funkciji uljepšavanja djevojke ili žene. U današnje vrijeme stvari su nešto drugačije.

Dubrovački brend Paldar Jewelry nudi najljepši tradicijski nakit s modernim "twistom" (фото 8)

Nošenjem određenog nakita Vi pokazujete svoj stav, mišljenje, bunt, žestinu ili blagost. Nakitom žene prezentiraju političke stavove, svoje ambicije ali, u zadnje vrijeme, pokazuju i ponos svojim podrijetlom. Osim što mora prenijeti njihov karakter, obavezno mora biti jednostavan za održavanje, praktičan i nosiv na što više kombinacija. Jednostavno, da bi stvorila pravi proizvod potrebno je pogoditi puno čimbenika, a istovremeno biti unikatan", zaključila je.

"Paldar Jewelry" novi je brend koji je svojim prepoznatljivim proizvodima već počeo dominirati u ovoj možda već zasićenoj domeni gdje je lako ući na tržište, ali teško i ostati. Budući da Ida tajnovito radi i na novom webshopu na engleskom jeziku i na planovima okretanja ka svjetskom tržištu, možemo ubrzo očekivati i velike novosti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više