Search

Kako kupiti dizajnersku torbu iz druge ruke, a da vas ne prevare?

Kako kupiti dizajnersku torbu iz druge ruke, a da vas ne prevare?

Tekst: Manda Javorina

Nazovite to modnom nostalgijom ili činjenicom da moje ljubavi često duže traju s modnim dodatkom nego s frajerima, ali oduvijek sam bila protiv maničnog shoppinga i gomilanja, a potom bacanja stvari. U mojoj glavi takvo nešto rade osobe koje niti ne znaju zašto su kupile neku stvar, a prema stvarima nemaju emotivan odnos. Kad nešto voliš do kraja – ako možeš – kupi. Kad ta ljubav prestane, onda to pokloni ili prodaj.

Zvuči jako jednostavno, ali kada se radi o torbama i drugim dizajnerskim komadima, ovo praksi nije lagan zadatak. Potrošiti veći iznos novca na resale stranicama za proizvod koji je već rabljen mnogima predstavlja problem. Pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da nešto ne možete baš vratiti kao u Zaru ili na Net-a-Porter. Na sve to dodajte činjenicu da se neke od ovih stranica nalaze na udaru profila kao što je Diet Prada i konfuzija postaje sve veća. Resale stranice nisu uvijek lagane za navigaciju i to je istina.

Mene ta činjenica ne obeshrabruje. Potrebna je doza opreza i informiranosti (kao i zdrav razum) i shopping vam može biti mega uspješan. Donosim vam osnovne stvari koje morate znati u potrazi za svojom omiljenom dizajnerskom torbicom.

I zapamtite odmah na početku: ako nešto djeluje kao da je predobro da bi bilo istinito, onda vjerojatno jeste. Zato kad vidite Chanel 2.55 torbicu po cijeni od nekih 300 dolara dobro se zapitajte što kupujete.

Kako kupiti dizajnersku torbu iz druge ruke, a da vas ne prevare? (фото 1)

Naučite osnovne stvari

Ako želite određeni model torbe, istražite ga i provjerite u kojim bojama je dostupan, od kojih materijala je načinjen i sve po redu što bi vas trebalo uputiti je li pred vama kupnja života ili fejk. Idite na blogove i forume, razgovarajte s ljudima koji traže slične stvari. Naći ćete dosta korisnih informacija.

Kupujte kod provjerenih prodavača

Lako je lažirati komentare u oba smjera , ipak neke stranice postoje dugo i imaju reputaciju, isto kao i individualni prodavači. Pažljivo čitajte komentare i kontaktirajte neke od ljudi koji su komentirali željeni predmet. U ovom slučaju vam je potrebna apsolutna transparentnost.

Kako kupiti dizajnersku torbu iz druge ruke, a da vas ne prevare? (фото 2)

Naučite i shvatite kako se formiraju cijene

Neke torbe možete dobiti u pola cijene, ali one koje su najpopularnije (bez obzira na to što su nošene) ne gube na vrijednosti, čak su i skuplje. Dakle klasični modeli i oni iz ograničenih serija s potpisom Hermès, Chanel, (old) Céline i Louis Vuitton, kao i neki rijetki Balenciaga modeli se prodaju po cijeni koja je vrlo slična onoj koju biste platili u trgovini.

S druge strane, torbe nezavisnih brendova poput Staub ili Cult Gaia možete nabaviti po maloj cijeni u odnose na nove, ali će im cijena opet brzo pasti te će ih biti nemoguće prodati kada ih se zasitite.

Imajte na umu da torba nije nova

Ako vam smeta minimalan gubitak sjaja ili promijenjena postava, onda ovo nije mjesto za vas. Čak i kad su savršeno očuvane, torbe su nošene i ne mogu izgledati kao da ste ih sad izvadili iz kutije.

Kako kupiti dizajnersku torbu iz druge ruke, a da vas ne prevare? (фото 3)

U obzir uzmite i vintage modele

Ako se vodimo onom „sve staro će jednom opet biti novo“, onda je vintage uvijek dobra opcija. Nemojte eliminirati ovu mogućnost i sjetite se da je Dior Saddle torba u stvari izvađena iz arhive i prerađena kako bi opet postala svjetski hit. Slična stvar se dogodila i s Baguette modelom kuće Fendi.

Šifre, redni brojevi i certifikati autentičnosti

Neke torbe imaju posebne serijske brojeve po kojima se lako može utvrditi kada su napravljene i u kojoj ediciji. Ovo posebno važi za brendove poput Chanela, LV-a, Hermesa i Balenciage, pa ako kupujete torbu s njihovim potpisom, provjerite ovu stavku. Velik broj torbi na resaleu dolaze u originalnim kutijama s certifikatima autentičnosti, s etiketama ili računom na kojem se jasno vidi kad i gdje je torba kupljena. Ako je sve spomenuto na broju, nema sumnje da se radi o originalu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više