Search

Kako kupiti nošenu dizajnersku torbu (a da vas ne prevare)

Kako kupiti nošenu dizajnersku torbu (a da vas ne prevare)

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Kad se radi o torbama i drugim dizajnerskim komadima resale stranice su zaista primamljive, ali potrošiti novac na takoreći neviđeno, mnogima još uvijek predstavlja problem, pogotovo kada je riječ o kupovini koju nekad ne možete vratiti na isti način kao, primjerice, nešto iz Zare ili s Net-a-Portera. Cijena i nije presudan faktor, radi se naprosto o sigurnosti. Na to dodajte i činjenicu da se neke od ovih stranica nalaze na stalnom udaru, što brendova, što profila Diet Prada i konfuzija postaje sve veća. Resale servisi, taj fenomen koji obožava generacija Z, nisu uvijek lagan teren za navigaciju.

Ali neka vas ovo ne obeshrabri. Potrebno je samo malo predznanja i opreza (kao i zdrave pameti), a ovo su osnovne stvari koje trebate znati prije nego što se upustite u potragu za svojom novom/starom omiljenom torbom.

Zapamtite jedno - ako nešto djeluje predobro da bi bilo istinito, najvjerojatnije i je. Neka vam to bude zvijezda vodilja i opomena svaki put kada vidite Chanel 2.55 dostupnu za 299 američkih dolara.

Kako kupiti nošenu dizajnersku torbu (a da vas ne prevare) (фото 1)

Naučite osnovne stvari

Ako želite određeni model torbe, dobro ga istražite. Provjerite koliko dugo se radi, u kojim bojama, materijalima i sve ostalo po redu. Ako niste usporili računalo otvorenim tabovima - ne kopate dovoljno. Idite na blogove i forume, razgovarajte s drugim ljudima koji traže slične stvari.

Kupujte kod provjerenih prodavatelja

Da, lako je lažirati komentare u oba smjera, svjesni smo toga (i zato se uvijek vraćajte na onu zvijezdu vodilju sa početka). Ipak, neke stranice postoje dugo i imaju reputaciju, kao i individualni prodavatelji. Pažljivo čitajte komentare, neke od ljudi koji su komentirali možete i kontaktirati. Spremate se napraviti investiciju, potrebno je prikupiti dovoljno informacija o samom prodavatelju, proizvodu, ali i opcijama vraćanja robe. Ne zaboravite da tražite potpunu transparentnost.

Kako kupiti nošenu dizajnersku torbu (a da vas ne prevare) (фото 2)

Naučite i shvatite kako se formiraju cijene

Neke torbe možete nabaviti i za pola originalne cijene, ali one koje su najpoželjnije i za koje postoje liste čekanja, ne gube na vrijednosti samo zato što su nošene. Štoviše, neke postaju i skuplje. Dakle, klasični modeli i oni iz ograničenih serija s potpisom kuća Hermès, Chanel, (old) Céline i Louis Vuitton, kao i neki rijetki Balenciaga modeli se prodaju po cijeni koja je vrlo blizu one koju biste platili u njihovom butiku.

S druge strane, it torbe novijih brendova koje vode nezavisni dizajneri, kao što su Staud ili Cult Gaia često se mogu nabaviti po odličnim cijenama u odnosu na nove (ali računajte i da će im vrijednost veoma brzo pasti pa ih ne možete smatrati investicijom u pravom smislu te riječi).

Imajte na umu da torba nije nova

Realno, ako vam smetaju čak i minimalni gubitak sjaja ili malo promijenjena postava - vrlo je vjerojatno da već nošene torbe nisu za vas. Čak i kada su savršeno očuvane, one (a pogotovo vintage modeli) ne mogu nikada izgledati kao da ste ih tek otpakirali.

Kako kupiti nošenu dizajnersku torbu (a da vas ne prevare) (фото 3)

Uzmite u obzir i vintage modele

Ako se vodimo (istinitom) maksimom da će "sve staro ponovo biti novo", onda je vintage uvijek dobra opcija. Ne biste odmah trebali eliminirati tu mogućnost, sjetite se da je Diorova Saddle torba zapravo izvađena iz arhive i da ju je dizajnirao John Galliano, a slično se događa i s Fendi Baguette modelom. Original danas možete dobiti za djelić cijene novih modela izrađenih upravo po tom originalu.

Šifre, redni brojevi i certifikati autentičnosti

Neke torbe imaju posebne serijske brojeve po kojima se lako može utvrditi kada su napravljene i u kojem broju. Ovo posebno važi za brendove Louis Vuitton, Chanel, Hermès i Balenciaga, pa ako kupujete torbu s njihovim potpisom, ovo je neophodno provjeriti kako biste bili sigurni. Mnoge se torbe na resale stranicama prodaju u originalnom pakiranju, s certifikatima autentičnosti (ako ih brend izdaje), s etiketama, ali i računom na kojem je jasno vidljivo gdje je određena torba kupljena. Ako je sve ovo na broju, praktički nema sumnje da se radi o originalu.

Leave a comment

više