Search

Koliko često i na koji način trebate čistiti nakit kod kuće

Koliko često i na koji način trebate čistiti nakit kod kuće

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Čak i da nismo kod kuće, uhvatila bi nas groznica proljetnog čišćenja, zar ne? Preslagivanje ormara i njihovo sređivanje, osmišljavanje ljetnih kombinacija (od stvari koje smo zaboravili da imamo) koje, složit ćete se, ne ide bez modnih dodataka, među koje pripada i - nakit! Potpuno je svejedno jeste li zamislili debeli zlatni lanac koji je poharao Instagram, gomilu delikatnih lančića, bisere u baroknom stilu ili male umjetničke instalacije u obliku naušnica,  ali svaki komad nakita potrebno je prije nošenja izglancati.

Na kraju krajeva, radi se o komadima koje nosimo isto koliko i odjeću, a vrlo često i mnogo više. Osim toga, nakit dolazi u dodir i s beauty proizvodima i parfemima, koji ga mogu oštetiti ili mu, u najmanju ruku, ubiti sjaj. I, okej, koliko ga onda često treba čistiti? Ako se radi o komadima koje nosite svakodnevno, onda je jednom tjedno idealno, a evo i kako. (hint: ne potapajte ga preko noći u Coca-Colu, pogotovo ako je ukrašen kamenčićima).

Koliko često i na koji način trebate čistiti nakit kod kuće (фото 1)

Zlato (bijelo, žuto, ružičasto)

Pod uvjetom da nije u kombinaciji s drugim materijalima pratite korake u nastavku, a ako je onda koristite način za svaki od materijala (primjerice dijamante, poludrago kamenje, bisere…)

U posudu natočite jednaku količinu sredstva za čišćenje stakla i hidrogen peroksida. Potopite nakit i ostavite da odstoji petnaestak minuta. Sredstvo za staklo će ukloniti naslage prljavštine, a hidrogen ima antibakterijska svojstva. Uzmite meku četkicu za zube i nježno istrljajte nakit. Isperite pod mlazom tople vode. Blago obrišite mekom krpom i ostavite da se osuši na zraku.

Koliko često i na koji način trebate čistiti nakit kod kuće (фото 2)

Srebro

Stavite malu količinu sredstva za čišćenje srebra na čistu krpu (ne na papirnate ubruse) i istrljajte nakit potezima gore-dolje (jer kružni naglašavaju ogrebotine). Često okrećite krpu kako oksidirani sloj ne bi ponovo završio na nakitu. Ako nemate sredstvo za čišćenje srebra, napravite ga sami od sode bikarbone i mlake vode u odnosu 3:1. Jedini dodatni korak je da ovu pastu treba isprati, a nakit dobro osušiti i izglancati mekom krpom.

Koliko često i na koji način trebate čistiti nakit kod kuće (фото 3)

Dijamanti i drago kamenje

Svi stručnjaci se slažu da dijamante i drago kamenje treba profesionalno čistiti dva puta godišnje, a u međuvremenu, ako ih nosite često, pratite sljedeće korake.

Natočite toplu vodu u zdjelu i dodajte deterdžent za pranje suđa te potopite nakit i ostavite ga da odstoji dvadesetak minuta. Nježno očistite kamenje mekom četkicom za zube, ne trljajte jako. Isperite nakit pod mlazom tople vode. Ponovite sve ako je potrebno. Za brisanje koristite tkaninu (najbolje pamučnu) jer papir i salvete mogu izgrebati metal, ali najbolje je da nakit ne sušite detaljno već da pustite da se osuši na zraku.

Koliko često i na koji način trebate čistiti nakit kod kuće (фото 4)

Biseri, opal i poludrago kamenje

Biseri i opal su najosjetljiviji za čišćenje, ne smiju se ostavljati "da odstoje" u vodi, pogotovo ne u spaunici. Osim što im se tako može oštetiti površinski sloj, može se oslabiti i konac na kojem su biseri nanizani.

Rasprostrite nakit na mekanu krpu. Očistite ga mekom, toplom i vlažnom krpom - ako prljavština nikako ne možete otkloniti prljavštvinu, možete razrijediti malo šampona u vodi i prijeći preko bisera ili opala, ali ih odmah i isprati pod mlazom tople vode. Obrišite nakit mekom krpom i rasprostrite ga da se osuši do kraja - ovo je posebno važno ako su u pitanju niske bisera koje mogu opteretiti vlažan konac.

Koliko često i na koji način trebate čistiti nakit kod kuće (фото 5)

Pozlaćen i posrebren nakit

Nikada nemojte koristiti četkice (ili pastu) za zube, ma koliko god bile mekane, zato što mogu izgrebati tanak sloj plemenitog metala.

Za zlato koristite samo i isključivo meku suhu krpu i prelazite preko nakita nježnim pokretima. Za srebro možete koristiti malu količinu sredstva za poliranje srebra (kupljenog ili "uradi sam", svejedno je) ali pokreti moraju biti što nježniji kako se ne bi skinuo sloj srebra.

Koliko često i na koji način trebate čistiti nakit kod kuće (фото 6)

Rodij

Također nije pogodan za četkice i pastu, ali se lako čisti pod mlazom tople vode.

Bižuterija

Najbolji način za čuvanje bižuterije je prevencija - premažite je tankim slojem bezbojnog laka za nokte koji će spriječiti promjenu boje i uvijek čuvajte bižuteriju na suhom mjestu.

Leave a comment

više