Search

Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad

Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad

Tekst: Ana Pavić


Kim Jones i Virgil Abloh su vjerojatno dva najutjecajnija dizajnera u području muške mode. Možete se ne slagati s ovom izjavom i sigurno pronaći nekoga tko ima veći kredibilitet od Abloha, poput Rafa Simonsa, ali danas je utjecaj nešto što nadilazi talent, iskustvo i naklonost kritike. Ruku na srce nije da modna kritika doživljava neku renesansu. Sve je i dalje plaćeni pr i povlađivanje kućama koje održavaju tu šačicu modnih magazina na životu s oglasima. Novu generaciju s druge strane ne zanimaju modni magazini niti dugo hypeana fama o 10 vitkih i besprijekorno odjevenih cura iz Voguea koje će im sugerirati što da odjenu i kako da “zasjaje”. Ta vremena su prošla. Nobody cares. Idemo dalje.

Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 1)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 2)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 3)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 4)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 5)

Danas ste jaki onoliko koliko ste marketinški sposobni i koliko razumijete kulturu za koju stvarate. Ovdje govorimo o dvije cijele generacije kupaca koje žele živjeti kao Travis, Kanye ili ASAP, skupljaju tenisice kao Pokemone, žele taj living large život koji se potom vjerno prenosi na društvenim mrežama. Ponavljam, može vam se sviđati ili ne sviđati, ali tako je.

Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 6)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 7)

Kim Jones je prije dva dana predstavio kolekciju s Travisom Scottom i zapalio svaki kutak zemlje gdje ima interneta i Scottove glazbe. Štoviše, Jones je otišao korak dalje i dozvolio Scottu veliku kreativnu slobodu na kompletnoj kolekciji kuće. I ne govorimo o nekoj kapsulnoj kolekciji, Govorimo o Diorovoj muškoj kolekciji za proljeće/ljeto 2022. Ne zaboravimo da je Kim Jones bio genijalni um iza Louis Vuitton kolekcije u suradnji s brendom Supreme koja je bila njegov spektakularni ispraćaj iz ovog brenda koji je potom preuzeo Abloh.

Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 8)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 9)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 10)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 11)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 12)

Oko Abloha se nekako i dalje lome koplja u modnoj industriji. Iako sjedi na čelu jedne od najvažnijih svjetskih kuća ostavlja se dojam da ga još uvijek smatraju outsiderom i jedva čekaju da pogriješi kako bi klicali da mu na tako važnoj poziciji nije bilo ni mjesto. Moda je poprilično elitistička zajednica i raspad koji se dogodio unutar tog sustava mnogima nije bio po volji. Kada kažem raspad, mislim na podjele uloga ljudima za koje neki smatraju da ih nisu zaslužili. Mnogi su željeli njegovu poziciju, ali Bernard Arnault je povukao pravi potez i riskirao s čovjekom koji se nametnuo na tržištu s relativno novim brendom Off-White. 

Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 13)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 14)

Abloh je tip koji razumije trenutak, živi ga i prenosi ga publici koja je očito gladna svega što ima njegov potpis. Imao je i on svojih kikseva, ali generalno jako dobro drži kormilo i spaja taj poželjni lifestyle, glazbu i trenutak u jednu jako komercijalnu priču koja Bernardu Arnaultu donosi novac. Tu dolazimo do suradnje koja će eksplodirati vjerojatno više od Supreme x LV. Radi se o brendu Nike i kolekciji koju su zajedno predstavili prije nekoliko dana i koja donosi kultne i svima omiljene modele tenisica u najluksuznijem izdanju s monogramom LV.

Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 15)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 16)

Hype koji je zavladao na portalima koji prate sneakerhead kulturu usporediv je jedino s onim koji je vladao za Supreme NYC kolekcijom. Ovo je suradnja koja će Nike katapultirati u još veću prednost nad konkurencijom, a LV učiniti brendom koji je prepoznao trenutak i preskočio sve ostale kuće u utrci za novom generacijom kupaca. Ne možete ni zamisliti kakav će odaziv biti na azijskom tržištu koje je trenutno najvažnije za svaki brend na svijetu.

Tenisice su zlatna koka muške mode, kao što su to torbe za žensku modu i ako imate model koji svi žele, male su šanse da na kraju godine nećete zadovoljno gledati u prodajna izvješća. LV i Nike nije još jedna suradnja u nizu. Ovo je vjerojatno najveća mašina novca pokrenuta od strane dva giganta koji, svaki u svom segmentu, garantiraju za svoje ime i naslijeđe i kao takva je važan pokazatelj vremena u kojem živimo. Tenisice danas u preprodaji koštaju kao automobili srednje klase i francuske luksuzne kuće zarađuju na njima. 

Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 17)
Louis Vuitton x Nike bi mogla postati jedna od najuspješnijih suradnji ikad (фото 18)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više