Search

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe

Koza store na Gornjem gradu

Tina Kovačiček


Image: John Pavlish

Prošećete li Gornjim gradom i njegovim starozagrebačkim šarmantnim ulicama gdje vrijeme drugačije teče, u jednom ćete trenutku nabasati na nedavno otvoreni Koza store. Ovdje nastaju unikatne ručno rađene torbe

Iza brenda Koza stoji mala obiteljska manufaktura Zoričić. Prije osam je godina brat Velibor pokrenuo cijelu priču otvorivši atelier u Poreču. S obzirom da je sve počelo u Istri, unikatne torbe dobile su naziv Koza. Poneseni njegovim entuzijazmom, u projekt su se uskoro uključili i svi članovi obitelji. "Sjećam se kada je donio doma prvi uzorak kože od kojeg smo odmah napravili kozmetičku torbicu", prepričava nam Dora.  

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 1)

Trenutno su svi članovi obitelji uključeni u Kozu, uz druge profesije kojima se bave. "Neki od nas kroje i šivaju, a drugi osmišljavaju nove modele torbi. Mama ima veliku ulogu u Kozi i njezina linija torbica u sklopu brenda Koza nosi naziv Lile. Njezine nježne torbice nastaju na staroj singerici i to bez struje. Brat vodi liniju s logom Koze te stvara jednostavne svevremenske modele muških i ženskih torbi kod kojih je naglasak na kvaliteti materijala. Ideja je da se ti modeli mogu nositi godinama, a kriteriji po kojima radi nisu podložni trendovima." nastavlja Dora dok provodimo vrijeme u ugodnom, opuštenom druženju u gornjogradskom atelieru Koza.

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 2)

Nakon sedam godina dućan je nedavno otvoren i u Zagrebu, u Basaričekovoj 18, i to s malo drugačijim konceptom. U njemu, osim što se torbe prodaju, svi zainteresirani mogu sudjelovati i proučavati proces izrade Koza proizvoda. Činjenica da se dućan nalazi odmah preko puta kultnog mjesta "Pod Starim krovovima" daje mu poseban šarm nekih prošlih vremena. Imamo osjećaj da je tada postojao puno osobniji pristup stvarima za kojim se danas već pomalo čezne, ali ga se zato i dodatno cijeni. Osim u Poreču i Zagrebu, Koza store postoji i u Splitu.

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 3)

U ponudi su novčanici, velike i manje torbe, remenje, torbe za laptop, a prvoklasna koža stiže prvenstveno iz hrvatskih tvornica te po potrebi i talijanskih. "Najdraže nam je raditi s vrstom kože koja tek naknadno nošenjem dobiva svoju dodatnu ljepotu."

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 4)

Modeli torbi dobivaju imena po članovima obitelji i prijatelja koji su model i osmislili, ili barem pridonijeli tome, čime Koza torbe dobivaju dodatnu osobnost. A o planovima za dalje? "Do daljnjeg nam je jedini cilj svaki dan napraviti neku novu torbu. Veselimo se jeseni jer tada prestaje sezona na moru i onda ćemo moći na miru i s guštom krojiti i šivati..."

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim i vječnim komadom ovo je mjesto koje se ne smije zaobići. A kvalitetu ručno rađenih šarmantnih torbi prepoznali su i Time Out te Lonely Planet gdje se atelier Koza našao jedini na listi mjesta za shopping u Poreču.

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 5)

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 6)

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 7)

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 8)

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 9)

 

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 10)Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 11)

Mjesto gdje nastaju genijalne ručno rađene torbe (фото 12)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više