Search

Predmet žudnje: posebna edicija Havaianasica s važnom porukom

Predmet žudnje: posebna edicija Havaianasica s važnom porukom

Podizanje svijesti o očuvanju okoliša

Urednik: BURO.

Image: PR,
Halopigg

Havaianasice su već prepoznatljive po svojim vibrantnim printevima, inovativnom dizajnu i vrhunskoj kvaliteti, ali i pozitivnom duhu brenda koji se iskazuje kroz razne suradnje svake godine. Havaianas je dio svoje pozitivnosti i kreativnosti usmjerio prema snažnoj ljubavi i brizi za okoliš. Ovaj brazilski brend čak 15 godina surađuje s Institutom za ekološka istraživanja IPE. A ovo zanimljivo partnerstvo svake godine iznenađuje s domišljatim modelima te iznova podiže svijest javnosti o važnosti očuvanja naše nezamjenjive flore i faune.

Arlin Graff

Ovogodišnju partnersku IPE kolekciju dizajnirao je talentirani brazilski ulični umjetnik i ljubitelj prirode - Arlin Graff. Arlin je istaknuo kako su Havaianasice "dio svakodnevnog života u Brazilu" te da ih on nosi od svog djetinjstva stoga ova suradnja za njega ima posebno značenje. Odrastanje u ruralnom Brazilu imalo je ogroman utjecaj na njegovo shvaćanje svijeta osobito zbog mnogo prilika za promatranje životinja. Arlin sebe opisuje kao energičnu osobu koja voli biti u pokretu te se tako povezao i poistovjetio sa životinjama u svojem susjedstvu: "Promatrajući ptice kako žive slobodno i bezbrižno shvatio sam kako su najzanimljivije kada su u pokretu i tako sam počeo upijati tu energiju koja me na kraju inspirirala."

Predmet žudnje: posebna edicija Havaianasica s važnom porukom (фото 1)

Krajem devedesetih počeo je crtati grafite po vlakovima u svojem susjedstvu, a nakon stjecanja diplome za industrijski dizajn počeo je spajati svoju strast za umjetnošću i dizajn. S vremenom je razvio vrlo specifičan stil inspiriran vlastitim djetinjstvom, kulturom i odrastanjem u ruralnom Brazilu te digitalnim svijetom. Danas je Arlin najpoznatiji po svojim zadivljujućim muralima i slikama koje su obožavane diljem svijeta. "Na svakom muralu je uvijek neka posebna priča i nešto što ljudima može pokazati vrijednost prirode te važnost životinja za ljude i održavanje ravnoteže cijelog eko sustava" ispričao je Arlin. To je jedan od razloga zašto slika tako velike murale jer upravo tu veličinu murala koristi kao metaforu za koju kaže da "pokazuje koliko je priroda velika, a koliko smo mi maleni kraj nje".

Predmet žudnje: posebna edicija Havaianasica s važnom porukom (фото 2)

Njegov vrhunski dizajn i viši cilj ove kolekcije čine ove modele iznimno poželjnim i "must have" komadom za sve modno i ekološki osviještene pojedince. Zahvaljujući njemu, ovogodišnja IPE kolekcija prikazuje raznolikost brazilskih šuma te divlje vrste koje postoje samo u brazilskom eko sustavu. Mnoge od vrsta prikazanih na printevima bile su predmet istraživanja na IPE institutu. Tako ove godine modele iz IPE kolekcije, izrađene od prirodne gume, krase 3 ugrožene životinjske vrste - preslatki majmun (Leontopithecus rosalia), šarena papiga Ara (Ara Chloropterus) te odvažni jaguar (Panthera Onca). "Ove tri vrste su mi odmah pale na pamet zato što su upravo one ugrožene zbog krčenja šuma što ih vodi prema urbanim područjima gdje su u opasnosti od ljudi" rekao je Arlin.

Predmet žudnje: posebna edicija Havaianasica s važnom porukom (фото 3)

Više od 21 godine, IPE je posvećen očuvanju flore i faune Brazila kroz sustavna istraživanja ugroženih i ranjivih vrsta, poticanja obnove krajolika i projekata koji aktivno rade na poboljšanju kvalitete života lokalnih zajednica. Glavni cilj ove Havaianasove suradnje je podizanje svijesti o očuvanju okoliša kako bi zadržali njegovu ljepotu i sačuvali ga za buduće generacije. Od prodaje svakog para iz ovih kolekcija donira se 7 posto neto vrijednosti upravo u te svrhe.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više