Search

Predstavljamo Dizajn Kolektiv: mali brend za velike ideje

Predstavljamo Dizajn Kolektiv: mali brend za velike ideje

Zanimljiva priča s više adresa


Image: Senja Vild Photography

Dizajn Kolektiv je mali brend za velike ideje o spajanju i umrežavanju kreativaca pod jednim imenom

Kao što i samo ime kaže, Dizajn Kolektiv je brend koji okuplja više kreativaca na jednom mjestu, a pokrenula ga je Milica Milunović koja je godinama živjela izvan svoje domovine. Prije godinu dana se vratila u Srbiju i krenula s otkrivanjem novog terena, a najbolji način da se upozna jedan grad i jedna kultura je upravo kroz njegove ljude. Pejzažna arhitektica po struci kreće u svoj biznis i stvara Dizajn Kolektiv. Nakon polaganog razvoja, za godinu dana Dizajn Kolektiv postiže prepoznatljivost i interes publike u Beogradu, i taman kada se stvari zahuktavaju Milica seli u Melbourne. U trenutku njezinog odlaska u Australiju uspjela je pod imenom brenda organizirati prodaju proizvoda lokalnih dizajnera, uspostavila suradnju s Gradstore i Atelje Petlja radnjama, jednim od najpoznatijih shopping mjesta u Beogradu za sve ljubitelje domaćeg dizajna.

Predstavljamo Dizajn Kolektiv: mali brend za velike ideje (фото 1)

Eksperiment nastavlja kao i svoj kreativni biznis u Melbourneu, što smatra uzbudljivim periodom za razvoj brenda koji sada postaje internacionalan, a istovremeno zadržava svoj karakter lokalne i male proizvodnje. Born in Belgrade, made in Melbourne. "Ovakvi hibridi su realnost modernog života, pretpostavljam, i koristim ih u najbolje moguće svrhe: za prekooceansku razmjenu ideja kao i predstavljanje svoje kulture na dalekom i izvrnutom tlu." izjavila je Milica. Dok krči put za ovaj brend to radi sredstvima koja su trenutno dostupna, a to je njezin nakit, a želja joj je uspostaviti suradnju s daleko lokalnim dizajnerima te da razmjena kreativnih dobara započne svoje prekooceansko putovanje.

Za sada se suradnja s talentiranom beogradskom fotografkinjom Senjom Vild nastavlja punom parom, koja je bitan faktor u stvaranju vizualnog identiteta brenda. Također je u pripremi i dugoočekivani website koji će biti proizvod suradnje s grafičkom dizajnericom, također iz Beograda, Tamarom Pešić. U pregovorima je i suradnja s jednim od njezinih omiljenih umjetnika i prijatelja, Aleksandrom Jevtićem čije radove već dugo želi transformirati u trodimenzionalnost.

Predstavljamo Dizajn Kolektiv: mali brend za velike ideje (фото 2)

Nakit Dizajn Kolektiva ima za cilj da oblik, boju, teksturu, nešto naizgled sasvim obično, učini vidljivim. Dizajnersko opredjeljenje kolektiva teži geometriji, asimetriji i minimalizmu gdje je detalj suptilan i nalazi se u kvalitativnim karakteristikama sirovog materijala.  Kreativno rješavanje problema praktičnosti predmeta ogleda se u balansu između nedovoljnog i suvišnog, ravnoteža iz koje proizlazi suvremena elegancija. "Ono što želim postići dizajnom jest da nakit bude istovremeno elegantan, ali i nepretenciozan, ne previše ozbiljan. Da je zabavan za nošenje, interaktivan i da se može nositi na više načina." nadodala je Milica.

Odrasla je uz oca arhitekta koji je proizvod škole modernizma i koji je postavio temelje njezinog poimanja estetike i načina na koji promatra i doživljava formu, boju, teksturu i njihov međusobni odnos, kako u arhitekturi, tako i u svim drugim formama koje nas okružuju, uključujući i prirodu.

Predstavljamo Dizajn Kolektiv: mali brend za velike ideje (фото 3)

Inspiraciju pronalazi na svakom kutku na najmanje očekivanim mjestima, stoga je krajnji rezultat izgleda ogrlice refleksija svih dosadašnjih iskustva proizašlih iz nomadskog života, interakcije s raznim kulturama i utjecaja sredina u kojima je živjela, učila i radila. Svaki komad je ručno izrađen, osim konopa i eventualno kopčica, svi elementi od poligline su ručno oblikovani, bakreni elementi ručno obrađeni, oblikovani, i lakirani. Za ogrlice koje ne "trpe" kupovne kopče osmišljen je način povezivanja ogrlice kako bi se izbjegla upotreba elementa koji nije ručno rađen. Jako joj je bitno da svaki element koji se nađe na ogrlici prođe kroz njezine ruke, jer je to trenutak u kojem nastaju oblici iz čega kasnije proizlazi i sam model. Nakit Dizajn Kolektiva trenutno se može nabaviti u Gradstore Design Hubu u Beogradu, a ako se zateknete u Melbourneu, DK ogrlice možete pronaći u radnjama The Goodness Bureau i A Quirck of Faith, mjesta koja promiču lokalni dizajn. Naravno tu je i službena Facebook stranica i Instagram profil.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više