Search

Stara dubrovačka vrata u projektu Doors & Bags

Stara dubrovačka vrata u projektu Doors & Bags

Vječna inspiracija Gradom

Urednik: A.P.


Image: Miho Skvrce

Novinarka Renata Debeljak osmislila je projekt "Doors & bags//Code 11"

Prvi dio njezinog projekta obuhvaća seriju fotografija starih dubrovačkih vrata stavljenih u kontrast s njezinim dizajnerskim torbama RDcode. Jedanaest vrata nije slučajan odabir, već taj broj ima simboličko značenje: Torbe i vrata oduvijek pričaju slične priče. U čemu je, zapravo, njihova sličnost? Torbe su znatno više od običnog modnog detalja. Kao što vrata svojim stilom i izgledom pričaju priču o svojim vlasnicima, namjenama ili gradovima kojima pripadaju, a istovremeno sakrivaju privatnost i tajne onih koji žive iza njih, tako i torbe izvana progovaraju o stilu, načinu života, profesiji ili razmišljanju svojih vlasnica, no također i sakrivaju sve ono što one nose u njima ili što one zapravo jesu.

bags

Vrata su također i prostor gdje se susreću različita stanja, poznato i nepoznato, označavaju prolaz, ali i prolaznost, ona su i poziv na putovanje prema nepoznatome. Kroz vrata su se primale dobre ili loše vijesti, dočekivani su gosti, odašiljane su poruke, primane su nove... Na sličan način, i torbe često svojim izgledom, oblikom, bojom, ornamentima, otkrivaju ili sakrivaju tko su njihovi vlasnici te odašilju razne poruke", kazala je Renata.

dors

Ako određena vrata smjestimo u kontekst pojedinih gradova, posebno onih s bogatom poviješću kao što je Dubrovnik, ona još više dobivaju na svojoj važnosti. Biti dio Grada zaista je privilegija, jer dubrovačke ulice kriju neiscrpno blago umjetnosti od kojih su vrata tek dio još uvijek nedovoljno ispričanih priča. Vrata palača, dvorova, đardina, domova, crkava, tvrđava, ljetnikovaca pričaju o iznimnoj prošlosti, ali promatraču ipak ne daju sve odgovore. Neka su zapuštena, zaboravljena, nedorečena, uspavana, a neka su opstala kroz stoljeća. No, čak i ta patina i prašina prošlosti, ali i sadašnjosti, dubrovačkim vratima daju dodatnu draž.

dors

Kad se torbe stavi u kontrast s umjetničkim kontekstom i bogatom prošlošću vrata, koja su neraskidivi kôd dubrovačke svakodnevice, iako stilski pripadaju sadašnjem vremenu, iz prošlosti ipak crpe inspiraciju i bezvremenost. I to je jedan od razloga zašto se RDcode torbe u Dubrovniku "osjećaju" kao doma. 

dors

dors

Više o RDcode torbama saznajte na FB stranici: https://www.facebook.com/RDcode

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više