Search

Torbe su postale toliko malene da u njih jedva stanu žvake. Kupuju li ih žene samo zbog Instagrama?

Torbe su postale toliko malene da u njih jedva stanu žvake. Kupuju li ih žene samo zbog Instagrama?

A koštaju kao regularni modeli

Tekst: Ana Pavić


Kada je trend mini torbica zavladao street style fotografijama upitala sam se što pobogu te žene nose u njima? Što im stane u takav primjerak osim ruža i eventualno ključeva od stana ili hotela? Pametni telefoni su već postali toliko veliki da nije bilo šanse da ih smjestite u neki mini Birkin ili one Fendijeve mini modele koje su sve žene nosile jedne sezone. Gledajući moju torbu srednje veličine u koju sam jedva ugurala sve što mi je potrebno za dan na poslu (novčanik, ključevi, malo ogledalo, maskara, korektor, ruž za sastanke kad se osušim u licu od blejanja u kompjuter kao Momo, putovnicu jer osobnu sam zametnula negdje, a i nikad ne znaš gdje ćete dan odvesti) nije mi bilo jasno kako netko provede dan s tim malim privjeskom koji bi trebao predstavljati torbu.

Onda mi je napokon sinulo, te žene nisu krenule na posao, krenule su na fotkanje za street style fotografe i to čudo od torbice je rekvizit koji im služi za "perfect shot" i eventualnu objavu na stranici nekog magazina. U večernjim kombinacijama namjena mini torbe mi je čak i donekle jasna, međutim i tad se pitam, ako popravljaju šminku vade li ruževe iz džepova jakni ili ih drže kod prijateljice koja tu večer mora imati neki veći primjerak da u njega stavi sve što im je potrebno za izlazak?

bag

Žene koje vole torbe (ja sam više tip od cipela) vjerojatno prevrću očima na moje konstatacije i sasvim im je jasno zašto u ormaru moraju imati mini BOYY ili onu mega popularnu "Agnes" torbu Rejine Pyo. Ja vam mogu reći da sam nakon tog trenda počela promatrati žene na ulici i nisam vidjela niti jednu mikro mini torbu kako se prevrće u rukama svoje vlasnice koja je krenula na posao ili u grad na kavu. Opet s druge strane Instagram ih je pun što me nagnalo na pomisao kupuju li žene te torbe samo za fotografiranje?

bag

Druga stvar je cijena tih modela koja nije zanemariva. Torba s potpisom Jacquemusa, trenutno najrazvikanijeg mladog dizajnera, košta oko 450 eura, a u nju ne možete staviti ni paket žvaka. Doslovno ne može stati ništa. Ni ključevi ako ih imate u svežnju. Kada sam prvi put vidjela taj model mislila sam da je privjesak za ključeve u obliku torbe, da bih kasnije shvatila da se doslovno radi o modelu nazvanom Le Chiquito. Taj model je dobio PR-a u svjetskim medijima kao niti jedna torba dosad, prvenstveno zbog bizarne veličine i činjenice da je to sad trend koji bismo trebali prihvatiti. Ako izađete vani, popijete dva gin-tonica i odete plesati šanse da izgubite tih 450 eura pretvorenih u malo kožno čudo su velike. Ne možete je staviti u džep, ne možete je nositi oko prsta, ne možete ništa osim naravno fotkati je za Instagram.

bag

Da se ti mikro modeli kupuju dokazuje i brend Building Block čija je kockasta torbica veličine kutije cigareta stalno rasprodana na njihovom online shopu. Ako imate neku ideju što biste sve stavili u ovaj primjerak gore na fotografiji slobodno mi pošaljite na mail pa ću dobro razmotriti svoje stajalište da se radi samo o Instagram trendu.

bags

Instagram je promijenio način na koji konzumiramo i prezentiramo modu i puno trendova koje tamo vidimo ne funkcioniraju u stvarnom životu. Uzmite to kao editorijale u magazinima. Na Instagramu ćete vidjeti Elenu Perminovu u haute couture haljini kako skakuće po svom vrtu u talijanskoj vili, ali su male šanse da ćete je takvu vidjeti kako šeće Moskvom usred dana. Instagram prodaje fantaziju kao što ju je prodavao Vogue. Ta fantazija se provlači kroz sve sfere života, od savršenih doručaka, ljubavi, djece, putovanja do savršene kože lica i modnog stila. Moje mišljenje je da ovi dodaci spadaju u tu domenu traženja potvrde kulerstva na Instagramu, i da za njih morate imati pozamašan iznos love na računu koju možete bacati u vjetar, inače ste samo osoba koja je sprašila 3500 kuna za torbu u koju ne stane ništa. A to je onda sasvim drugi set problema..

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više