Search

Vječni predmet žudnje kad je u pitanju nakit - dijamanti

Vječni predmet žudnje kad je u pitanju nakit - dijamanti

Nikad neće dosaditi

Tekst: BURO.

Image: Getty Images,
PR

Ljepotom i sjajem dijamanata čovječanstvo je opčinjeno već tisućama godinama, a ti gotovo savršeni primjerci dragog kamenja predmet su žudnje žena diljem svijeta. Oni su dio i pop kulture - opjevale su ih Marilyn Monroe u filmu "Muškarci više vole plavuše" kao "ženine najbolje prijatelje" i Shirley Bassey u naslovnoj pjesmi za nastavak filma o James Bondu "Dijamanti su vječni". Pa, što ih čini tako poželjnima? Koliko god lijepo i nestvarno izgledaju, dijamanti su zapravo veoma jednostavan materijal. Naime, nastaju od kemijskog elementa ugljika i jedino što ih razdvaja od ugljena jest njihova molekularna struktura.

Vječni predmet žudnje kad je u pitanju nakit - dijamanti (фото 1)

Iako je klasična boja dijamanata blještavo bijela, u prirodi se pojavljuju i oni ružičaste, plave, žute i zelene boje. Potražnja za dijamantima iz dana u dan raste, a stručnjaci tvrde kako bi u idućem desetljeću moglo ponestati obojenih verzija. Dakako, uvijek postoji opcija stvaranja umjetnih, u laboratorijskim uvjetima, koji su kemijski identični primjercima pronađenima u prirodi, ali vodi se debata jesu li oni prava stvar.

Filip Dodić

No, ono što je od najveće važnosti prilikom kupnje dijamanata su  4C - Colour (boja), Clarity (čistoća), Cut (rez) i Carat weight (težina karata). Upravo je o tome na londonskom GIA institutu - Američkom institutu gemologije, znanja stekao Filip Dodić. On je danas, s 25 godina, stručnjak za dijamante, a u jednoj od obiteljskih zlatarni, Dodić Diamonds & Gold, provodi dane isključivo posvećen tom dragom kamenju.

Vječni predmet žudnje kad je u pitanju nakit - dijamanti (фото 2)

U toj se zagrebačkoj poslovnici može izraditi i 3D kompjutorska animacija željenog prstena, kao i 3D print istog, a osim 800 različitih modela koji se nalaze u programu koji Filip Dodić koristi, možete i sami doći s nacrtom modela te uz pomoć ovog stručnjaka dogovoriti najsitnije detalje. Tako možete poželjeti i zaručnički prsten Meghan Markle, model koji se trenutno nalazi među najtraženijima, kao i dijamantni prsten ovalnog oblika kakvog odnedavno nosi američka manekenka Hailey Baldwin ili pak, jedan od brojnih rezova poput Marquise ili kruškolikog koji su trenutno u trendu. Vaše ideje u stvarnost prenose iskusni majstori ručnom tehnikom rada, a sve što vi trebate napraviti je dogovoriti termin na adresi Ilica 46. Iako je slavno, skupo i sjajno kamenje u fokusu najviše kad se radi o zaručničkom ili vjenčanom prstenju, u Dodić Diamonds & Gold mogu se pronaći blještave naušnice i ogrlice s privjescima od dijamanata.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više