Search

5 najzapamćenijih komada Rafa Simonsa

5 najzapamćenijih komada Rafa Simonsa

Dizajner o kojem bruji cijeli modni svijet


Image: High Snobiety,
Buro247,
Getty Images

Otkad je prije nekoliko dana službeno sjeo na mjesto kreativnog direktora Calvina Kleina, modni svijet ne prestaje brujiti o Rafu Simonsu, a mi smo se prisjetili najvećih uspjeha u njegovoj karijeri

Simons je svoju karijeru u modi započeo kao stažist u studiju legendarnog Waltera van Beirendoncka, nakon čega je odmah 1995. pokrenuo svoju liniju muške odjeće koja ga je i proslavila. 2006. odlazi u Jil Sander gdje počinje kreirati i žensku odjeću i tamo ostaje do 2012. kada postaje kreativnim direktorom u Dioru. I dok ga je modni svijet upravo u tom periodu najviše zavolio, Simons se nikada zapravo nije potpuno saživio s haute coutureom stoga je njegov odlazak iz Diora 2015., unatoč iznenađenju cijelog svijeta mode, bio gotovo očekivan. Ove se godine tako i vratio na Pitti Uomo u Firencu gdje je ponovno predstavio svoju mušku kolekciju, a uloga glavnog dizajnera u Calvinu Kleinu mogla bi biti ono gdje će se napokon ponovno pronaći.

Pri istraživanju povijesti njegove karijere, naišli smo na neke od najupečatljivijih komada koje je kreirao za brendove s kojima je surađivao i odabrali naš top 5:

Peter Saville kožna jakna, jesen/zima 2004.

Kožna jakna iz kolekcije za jesen/zimu 2004. godina nastala je kao dio suradnje s redateljem i grafičkim umjetnikom, Peterom Savilleom. Na stražnjoj je strani jakne ručno oslikan motiv kojeg je Saville osmislio za naslovnicu albuma Joy Divisiona, "Unknown Pleasures". Ovaj se model jakne može pronaći u muzejima diljem svijeta, ali rijetko i u nečijem ormaru.

5 najzapamćenijih komada Rafa Simonsa (фото 1)

Jil Sander haljina, proljeće/ljeto 2009.

Haljina od resica koju je 2009. kreirao za Jil Sander sastoji se isključivo od resica, a ostala je zapamćena kada se u njoj pojavila Miranda Kerr na Met Gali iste godine. Tim je stilskim odabirom skrenula još veću pažnju svijeta mode na Rafa Simonsa.

5 najzapamćenijih komada Rafa Simonsa (фото 2)

Dior haute couture odijelo, jesen/zime 2012.

U svojoj prvoj haute couture kolekciji za Dior, Simons je na pistu odlučio vratiti klasično žensko odijelo za čiju se siluetu inspirirao slavnim "new lookom" samog Christiana Diora iz 1947. Gornji dio odijela činila je čuvena "Bar" jakna koja izrazito naglašava kontrast između struka i bokova, kao što je to bilo na polovini prošlog stoljeća. 

5 najzapamćenijih komada Rafa Simonsa (фото 3)

adidas X Raf Simons Stan Smith tenisice, 2013.

Jednu od najpopularnijih suradnji Simons je ostvario s adidasom kada je 2013. redizajnirao njihov popularni Stan Smith model tenisice. I sam godinama nosi taj model tenisice pa nije radio velike alternacije u dizajnu već je samo dodao vibrantne boje i elegantno slovo R i tenisice su postale instanti hit.

5 najzapamćenijih komada Rafa Simonsa (фото 4)

Dior couture haljina, proljeće/ljeto 2013. 

Sve riječi su suvišne kada je u pitanju Dior couture haljina u kojoj je Jennifer Lawrence dramatično pala na stepenicama dok se pokušavala popeti kako bi preuzela svog "friškog" Oscara. Trenutak njezinog pada u kojem se raskošna haljina raširila površinom stepenica ostat će zapamćen još dugi niz godina.

5 najzapamćenijih komada Rafa Simonsa (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više