Traži

5 pop art umjetnika koji su utjecali na modu

5 pop art umjetnika koji su utjecali na modu

Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring, Takashi Murakami i Yayoi Kusama


Fotografija: Buro247.ru

Pop art je jedan od najčešće citiranih umjetničkih pravaca u suvremenoj kulturi. Odabrali smo 5 umjetnika čiji rad i dan danas inspirira modni svijet

1. Andy Warhol

Ikona pop arta u jednom je trenutku svog stvaralaštva okrenuo pozornost k modi. Poznata haljina od papira The Souper Dress nastala je prema motivima njegovih konzervi Campbell's juhe te započela dugogodišnju vezu Warhola i mode. Yves Saint Lauren na trapezoidnim haljinama koristio je kolaž njegovih portreta, a 2013. godine Dior je lansirao kolekciju haljina i modnih dodataka sa skicama obuće koje je izradio Warhol.

5 pop art umjetnika koji su utjecali na modu (фото 1)

2. Roy Lichtenstein

Prema korištenju njegovih motiva u dizajnu odjeće i namještaja, Lichtenstein je gotovo na prvom mjestu. 2011. brend Lisa Perry je lansirao kolekciju haljina u potpunosti posvećenu stripovskim slikama poznatog umjetnika. Nakon godinu dana ih je slijedio brend Karla Spetic, a Markus Lupfer je lansirao liniju džempera od kašmira sa šljokicama i natpisima s Lichtensteinovih radova. A što se tiče dizajna cipela, uistinu ih je mnogo inspirirano ovim umjetnikom - tenisice Nike, Vans i Converse, cipele Charlotte Olympia - za svaki ukus ponešto.

5 pop art umjetnika koji su utjecali na modu (фото 2)

3. Keith Haring

Prošle je godine Colette otvorio pop-up trgovinu prepunu komada inspiriranih njegovom umjetnošću. Kolekcija majica, modnih dodataka pa čak i skateboarda bila je iznimno popularna. Vrhunac Haringovog nasljeđa tada bila je haljina dizajnerice Vivienne Westwood. Dizajner obuće Nicholas Kirkwood je osmislio cijelu provokativnu kolekciju cipela prema motivima njegovih radova, a također i adidas te Tommy Hilfiger.

5 pop art umjetnika koji su utjecali na modu (фото 3)

4. Takashi Murakami

Jedan od najpoznatijih suvremenih japanskih umjetnika stvara u maniri vrlo bliskoj pop art-u. Njegova su inspiracija kultura mange i anime jer prema njemu je to srž suvremenog života u Japanu. Njegov interes za modu kristalizirao se u suradnji s Marcom Jacobsom na kolekciji torbi za Louis Vuitton, a tome u čast su se butici po cijelom svijetu pretvorili u bajkovit i šaren Murakamijev svijet.

5 pop art umjetnika koji su utjecali na modu (фото 4)

5. Yayoi Kusama

Najpoznatija po svojem motivu točkica kojima ispunjava sobe, namještaj te prekriva odjevne komade. 2012. godine rezultat njene suradnje s modnom kućom Louis Vuitton je pretvorio butike u umjetničke instalacije, a umjetnica je bila prototip modela lutke u izlozima u cijelom svijetu.

5 pop art umjetnika koji su utjecali na modu (фото 5)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor