Traži

5 pop art umjetnika koji su utjecali na modu

5 pop art umjetnika koji su utjecali na modu

Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring, Takashi Murakami i Yayoi Kusama


Fotografija: Buro247.ru

Pop art je jedan od najčešće citiranih umjetničkih pravaca u suvremenoj kulturi. Odabrali smo 5 umjetnika čiji rad i dan danas inspirira modni svijet

1. Andy Warhol

Ikona pop arta u jednom je trenutku svog stvaralaštva okrenuo pozornost k modi. Poznata haljina od papira The Souper Dress nastala je prema motivima njegovih konzervi Campbell's juhe te započela dugogodišnju vezu Warhola i mode. Yves Saint Lauren na trapezoidnim haljinama koristio je kolaž njegovih portreta, a 2013. godine Dior je lansirao kolekciju haljina i modnih dodataka sa skicama obuće koje je izradio Warhol.

2. Roy Lichtenstein

Prema korištenju njegovih motiva u dizajnu odjeće i namještaja, Lichtenstein je gotovo na prvom mjestu. 2011. brend Lisa Perry je lansirao kolekciju haljina u potpunosti posvećenu stripovskim slikama poznatog umjetnika. Nakon godinu dana ih je slijedio brend Karla Spetic, a Markus Lupfer je lansirao liniju džempera od kašmira sa šljokicama i natpisima s Lichtensteinovih radova. A što se tiče dizajna cipela, uistinu ih je mnogo inspirirano ovim umjetnikom - tenisice Nike, Vans i Converse, cipele Charlotte Olympia - za svaki ukus ponešto.

3. Keith Haring

Prošle je godine Colette otvorio pop-up trgovinu prepunu komada inspiriranih njegovom umjetnošću. Kolekcija majica, modnih dodataka pa čak i skateboarda bila je iznimno popularna. Vrhunac Haringovog nasljeđa tada bila je haljina dizajnerice Vivienne Westwood. Dizajner obuće Nicholas Kirkwood je osmislio cijelu provokativnu kolekciju cipela prema motivima njegovih radova, a također i adidas te Tommy Hilfiger.

4. Takashi Murakami

Jedan od najpoznatijih suvremenih japanskih umjetnika stvara u maniri vrlo bliskoj pop art-u. Njegova su inspiracija kultura mange i anime jer prema njemu je to srž suvremenog života u Japanu. Njegov interes za modu kristalizirao se u suradnji s Marcom Jacobsom na kolekciji torbi za Louis Vuitton, a tome u čast su se butici po cijelom svijetu pretvorili u bajkovit i šaren Murakamijev svijet.

5. Yayoi Kusama

Najpoznatija po svojem motivu točkica kojima ispunjava sobe, namještaj te prekriva odjevne komade. 2012. godine rezultat njene suradnje s modnom kućom Louis Vuitton je pretvorio butike u umjetničke instalacije, a umjetnica je bila prototip modela lutke u izlozima u cijelom svijetu.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više