Search

Balenciaga nekad i sad

Balenciaga nekad i sad

Kako su kreativni direktori redizajnirali kultne kreacije osnivača kuće

Image: buro247.ua

Povodom obljetnice smrti velikog dizajnera i couture majstora, Cristóbala Balenciage, redakcija Büro 24/7 odabrala je neke od njegovih najljepših kreacija i njihove suvremene verzije

Postoji samo jedan kralj couturea. Christian Dior ga je nazivao "majstorom svih dizajnera", a Coco Chanel jednom je prigodom ustvrdila: "Balenciaga je couturier u pravom smislu riječi... Ostali su samo modni dizajneri."

Dok je kreativni utjecaj Cristóbala Balenciage u modnom svijetu neosporan, povučena i tiha osobnost velikog couture majstora do danas je ostala enigma. Njegovo se ime ne povezuje s pojedinim prepoznatljivim komadom koji je ostao utisnut u modnu povijest poput legendarnog Coco Chanel kostima, a ne pamtimo ga ni po ključnom revolucionarnom modnom trenutku poput Diorovog New Looka iz 1947., kao ni po kulturnom fenomenu kontroverzne punk dizajnerice Vivienne Westwood.

Od trenutka kad je otvorio vrata svog pariškog butika, Balenciaga je stranice modne povijesti ispisao notom jednostavnosti i elegancije gotovo kraljevske aure i eterične ljupkosti. On je autor ženstvene siluete 1950-ih, sva odjeća i krojevi koje povezujemo s tim razdobljem plod su njegova kreativnog genija. U 60-ima je skulpturalna čistoća njegovih kreacija uzdignula Balenciagin modni dizajn u sferu umjetnosti, a njegov je kroj postao legendom. Kostim s potpisom Balenciage pristajao je ženskom tijelu kao saliven, a od trenutka kad su ušle u njegove kreacije, klijentice su postale i ostale vjerne zauvijek.

Balenciaga nekad i sad (фото 1)

Balenciaga nekad i sad (фото 2)

Balenciaga nekad i sad (фото 3)

Balenciaga nekad i sad (фото 4)

Balenciaga nekad i sad (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više