Search

Berlinski brend koji na čudesan način spaja modu i prirodu

Berlinski brend koji na čudesan način spaja modu i prirodu

Zašto volimo Sekundär?

Tekst: T.L.


Image: Sekundär

Chen Wen-Ting modna je dizajnerica iz Taipeija, glavnog grada Tajvana, koja je u Njemačku doselila zbog diplomskog studija održivosti u modnoj industriji. Poslije studija skrasila se u Berlinu i radila za poznate njemačke modne tvrtke kao što su Steinrohner i Micheal Michalsky. Nakon što je stekla praktično znanje i iskustvo, Chen Wen-Ting je pokrenula svoj brend nakita Sekundär. No, Sekundär nije još jedan običan brend modnih dodataka kakvih danas ima na stotine.

Sekundär u svojoj biti spaja taoističku filozofiju i azijsku estetiku. U srži taoizma nalazi se vjerovanje u animizam ili, jednostavnije rečeno, ideju da baš sve što nas okružuje ima dušu. Duša tako ne obitava samo u ljudima nego i u životinjama, biljkama, planinama i rijekama. Taj je koncept mnogima razumljiv, no animizam se, osim na prirodni svijet, reflektira i na predmete. Filozofija Sekundära počiva na vjerovanju da će predmet reagirati pozitivno ako se prema njemu odnosimo s poštovanjem. Sve to Chen Wen-Ting unijela je u svaki komad nakita koji je ručno izradila pedantno pazeći na njegovu kvalitetu i svaki njegov detalj. Baš zato, Sekundär izgleda naprosto čudesno - nježno, smirujuće, toplo, ženstveno i zbilja posebno.

Chen, naime, svoj nakit izrađuje od pravog cvijeća posebnom japanskom tehnikom obrade, a koja zahtjeva mnogo strpljenja, vremena i vještine. Chen, također, ističe kako Sekundär ne želi biti dio modne industrije koja potiče nezasitni konzumerizam, i "kupi-baci" mentalitet, brzu i masovnu proizvodnju, nemar prema prirodi i trendove kojih se za par mjeseci više nitko neće sjećati (niti će ih itko htjeti nositi). Umjesto toga, ona priželjkuje povratak starim zanatima, a koji su kao produkt imali nešto zbilja posebno i istinski vrijedno što smo generacijama čuvali. I zbilja, Chen se prema prirodi kao i onome što stvara odnosi s poštovanjem, a zauzvrat dobiva zbilja čudesne, delikatne kreacije bezvremenske vrijednosti kojima se nemoguće ne diviti.

Leave a comment

više