Search

Grgo Zečić: Tko su doista najbolje odjeveni Hrvati?

Grgo Zečić: Tko su doista najbolje odjeveni Hrvati?

Donosimo naš odabir


Image: Sonja Dvornik,
Getty,
John Pavlish,
Goran Čižmešija

Najbolje odjevene Hrvatice odnosno Hrvati. Glava me boli od ovog naslova. Prva je to rečenica koju sam rekao uredništvu kada smo otvorili temu koju svake godine “obrađuju” svi: od dnevnih novina, tjednika, mjesečnika i naravno portala.

Nakon kratke rasprave odlučili smo se za zaokret u "Büro stilu" jer kod nas ćete uvijek naići na drugačije razmišljanje i drugačiji stav. Najbolje odjevene Hrvatice po dobrom starom receptu uglavnom su žene s lovom. Zapravo gotovo uvijek. I uvijek iste. Svake godine. Po tom receptu lako je biti najbolje odjevena Hrvatica jer ako možete ući u butik i kupiti cijeli Céline , Givenchy ili Valentino look - onda nije teško biti "najbolja". Nemojte me krivo shvatiti: postoji cijeli niz žena s kreditnim karticama u svim bojama koje se jednostavno ne znaju odjenuti bez obzira na novac. Ali svakako ima dobrostojećih Hrvatica koje se izvanredno oblače kombinirajući "skupe komade" s onima koji su malo "jeftiniji". Ta zvučna imena znamo i poštujemo ali naša lista ove godine prilično je drugačija od prošlih.

Prije svega ne možete biti najbolje odjevena Žena ako nemate vlastiti stil. A vlastiti stil možete pronaći u najskupljem butiku na svijetu ali i u H&M-u. Odvojite stil od kvalitete odjeće jer u ovom slučaju jedno nema veze s drugim. Dakle, stil je ono što bi trebalo biti osnovno pravilo za razumijevanje vlastitog sebe. Stil i novac se ne poznaju. Mogu se susretati ali stil živi svoj život. Odjenuti cijeli look iz izloga ili iz modnog časopisa nije stil već glasna poruka o poznavanju i konzumiranju visoke mode.

U većini slučajeva događa se da hrpa prijateljica kupuje iste torbe i iste cipele u onome što smatraju suptilnim "stilskim natjecanjem". Ali to nije "stilsko natjecanje" već natjecanje nesigurnosti. Problem je što se definicija stila kod nas isključivo povezuje s novcem i poznatim Hrvaticama. Iznimki ima, naravno, ali ta definicija potpuno je iskrivljena. Kada dublje zagrebete lako dolazite do zaključka kako su najbolje odjevene Hrvatice u većini slučajeva žene bez stila. Stil nosite od kuće, iz ormara koji je u potpunom neredu ili iz ormara koji je besprijekorno složen. Iz ladica gdje ćete pronaći "mamine komade", dizajnersku odjeću, high street odjeću, narukvice od 39,99 kuna ili pak one koje su znatno skuplje. Modni stil nije "pokazivanje" već način života, način na koji se odnosite prema odjeći. Vi vladate tom odjećom i ako želite navući ćete tu parku koja vam je dva broja prevelika ili traperice koje ste ukrali od dečka. Odjeću koristite instinktivno iako stil možete u određenoj dozi promišljati ili razvijati. Naglašavam: ne možete ga kupiti.

Mediji svake godine na slavne liste stavljaju slavna imena o kojima čitaju brojne djevojke. I onda one misle kako su te Hrvatice "najstylish" pojava na našim prostorima i kako se za tu titulu trebate boriti poznatim pariškim brandovima. Te liste prije svega čine više "modnog zla" nego koristi jer a) prosječna djevojka misli kako stil dolazi samo s potpisom, b) ista prosječna djevojka postaje frustrirana jer si ne može priuštiti takve komade, c) stil definiraju isključivo kroz prizmu novčanika. Biti vjeran sebi znači poznavati svoj stav o vlastitom stilu. Nekim ženama mediji konstantno prigovaraju zbog nošenja crne boje jer to smatraju "dosadnim". Nositi crnu boju specifičnih dizajnera nije dosadno već vaša definicija stila. Uniformirana moda traži uniformirano ponašanje. Najbolju Hermes Birkin torbu vidio sam kod jedne urednice koja ju je "posudila iz maminog ormara", na nju stavila stari crni remen koji je "transformirala" u pojas preko kojeg istu može nositi preko ramena, dok je s jedne strane zavezala uništenu bandanu sa srebrenim brošem iz antikvarijata. Nosila ju je sa starkama, hlačama iz Topshopa i nekom "šlampavom" majicom. Najbolja je to vizija stila koju sam vidio u dugo vremena. Sa Chanel ili Birkin torbom ne idete u grob i ne morate piti sredstvo za smirenje ako se na njoj pojavi koja mrlja. Sirova suština: torba je torba, vi ju nosite. Samo zato što je napravljena od najboljih materijala na svijetu to ne znači da ju morate tretirati s ultimativnim poštovanjem već ju morate učiniti vašom.

Louis Vuitton mi je poklonio Speedy putnu torbu s klasičnim logotipom kuće. Taj logotip i ja se oduvijek ne slažemo ali torba je praktična pa sam ju učini svojom. Koristeći sivi "ducktape" odnosno široki, snažni selotejp na njoj sam napravio odnosno zalijepio svoj logo u prilično velikom formatu: nespretno G.C. u čvrstom selotejpu preko torbe. Sada znam da ima nešto moje i bacam ju svugdje okolo jer jedva čekam da se malo "polomi" i zaradi "vintage" efekt. Ovo su samo primjeri. Ne mora to značiti da morate "uništiti" dizajnersku torbu ili čak imati istu. Navodim primjere gdje vi vladate nekim modnim komadom umjesto da on od vas traži da ga pomnom mazite i galerijski nosite na uzdignutom laktu. Naša lista najbolje odjevenih Hrvatica i Hrvata temelji se upravo na filozofiji stila, a ne samo novčanika.


ANAMARIJA BRKIĆ, modna dizajnerica

amarie

Anamarija voli bijelu boju i prozračne komade u kojima njeno tijelo "diše". Nosi vlastite komade u koje čvrsto vjeruje ali ih bez problema kombinira s trapericama iz high street dućana. Ne pamtim kada sam ju vidio u slavnim dizajnerskim komadima. Trči od jutra do sutra i voli da joj je udobno. Slijedi ono u što sama vjeruje. Bez ikakve pretenzije.

ANASTASIA BARBIERI, modna urednica

anastasia

Zasigurno Hrvatica s najviše stila u svijetu visoke mode stekla je svjetsku slavu svojim "muškim" odijelima koja su postala njen zaštitni znak. Teške komade nosi s neopisivom lakoćom i visoke pete je ne zanimaju. Kombinira muške džempere s fenomenalnim svilenim košuljama, a snaga njenog stila toliko je velika da joj dizajneri posvećuju kolekcije.


MARTA CEROVEČKI, glumica i spikerica

Marta

Martin stil nije eksperimentiranje već uživanje u odjeći. Pogotovo vintage komadima koje prilagođava sebi. Imate osjećaj da svaki look jednostavno ovisi o njenom raspoloženju. Njena krajnost zapravo nije krajnost već zaigranost koju isključivo provodi radi uživanja u svom ormaru.

MARTINA ČILIĆ, dizajnerica

cilic

Neopterećeni militarizam kao da je skrivena poruka mlade Martine koja uživa u običnim skinny trapericama te parkama i jaknama s military motivima. Sve je nonšalantno: od nespretno zaokrenutih rukava pa do malene bomber jakne i plavih tenisica. Martina se ne igra modom već ju koristi tako da se u njoj osjeća ugodno i to je tajna njenog stila.

NINA MIA ČIKEŠ, arhitektica

Nina M

Njen stil ne poznaje granice jer sve je tu: od boho chic elemenata pa sve do retro kaputa. Doza hrabre mode 70'tih kakvu su zagovarale "Stonesice" Anita Pallenberg i Bianca Jager prisutna je u njenom stilu. Ne razmišlja previše o kombiniranju već nosi samo ono što osjeti.

NATALIA IRONS, profesorica engleskog i njemačkog jezika

Natalia

Gospođa Irons stilska je anomalija kakva se rijetko viđa na našim prostorima. Naravno, u najpozitivnijem mogućem smislu. Njen retro nije izlizani, copy-paste retro već interpretacija komada koji su nježno odabrani ženskom rukom koja zna što želi. Iako nikada ne cilja na točnu eru kod nje ima dvadesetih, tridesetih, pedesetih ali sve je tako perfektno postavljeno da joj se možete samo diviti. Nije važno volite li njene kombinacije već vjerodostojnost stilu koji živi sam za sebe.

SREĆKO JURIŠIĆ, docent talijanske književnosti

Srecko

Izuzetan stil je onaj kojeg je teško definirati. Gospodin Jurišić po samoj tituli zvuči kao ozbiljan predstavnik akademske zajednice Splita ali po odijevanju pripada nekom drugom meridijanu. Od skinny jeansa do kargo hlača, od marama do kravata, od kože pa sve do jeans košulja - granice ne postoje. Potrebna je prilična razina kontrole i besprijekornog modnog oka da biste uskladili sve te "različitosti" na jednoj silueti. Jurišićevo odijevanje bez ikakve sumnje fascinira i posramljuje dobar dio "poznatih Hrvata" na još poznatijim listama.

ĐURĐA TEDESCHI

Djurdja

Gospođa Tedeschi se već godinama nalazi na svim mogućim listama iako nitko zapravo ne objašnjava niti shvaća zašto ona ne bi trebala biti na listi sa svima ostalima. Đurđa nije samo ikona stila već najveća stilska provokatorica koja izlazi iz svih društvenih kalupa odijevajući što god osjeća pa makar to bio Comme des Garçons šešir s ušima Zekoslava Mrkve. Njena modna pojava nije ekscentrična već buntovna kao u žestoke tinejdžerice. Njen stil ono je u čemu uživa i jasno poručuje kako isti nema godine. Ne postoji žena s više stila u Hrvatskoj od gospođe Tedeschi, upravo zato ona je kategorija za sebe koja ne bi smjela biti na listi "poznatih Hrvatica" već na listi mladih djevojaka koje su stilski, a ne trendovski formirane.

 

Foto: Goran Čižmešija za Street Style Seconds

Sonja Dvornik za Klikom Svud

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više