Traži

Inovacija u svijetu trapera: Levi's predstavio kolekciju izrađenu od - konoplje!

Inovacija u svijetu trapera: Levi's predstavio kolekciju izrađenu od - konoplje!

No, zamijenili biste je s pamukom

Tekst: D.M.


Fotografija: Levi's

Jack Herer, nazvan "carem konoplje", bio je američki aktivist za prava kanabisa i autor knjige "The Emperor Wears No Clothes" (u prijevodu: Car ne nosi ruho) koja se često citira u nastojanju da se dekriminalizira i legalizira kanabis te proširi uporabu konoplje za industrijsku upotrebu. Često mu se pripisuje izmišljanje urbane legende o Levi's trapericama od konoplje. Ali s proljetnom kolekcijom brenda, legenda je postala stvarnosti.

Naime, stručnjaci iz brenda Levi's stvorili su kolekciju od konoplje, no kako tvrde, "pomislili biste da je pamuk". U taj su se pothvat dali zbog održivosti, koja je jedna od gorućih tema u svijetu mode danas. Naime,konoplja zahtjeva daleko manje vode i prostora od pamuka u fazi rasta, a ugljični joj je otisak gotovo upola manji. Razlog zbog kojeg se do sada nije koristila puno više u odjevnoj industriji je njezina grubost.

Inovacija u svijetu trapera: Levi's predstavio kolekciju izrađenu od - konoplje! (фото 1)

Omiljeni brend traperica stoga je osmislio tehnološki proces koji omekšava konoplju čineći ju "gotovo nerazlučivom od pamuka", kako kažu, a  proces nazivaju kotonizacijom. Traper o kojem je riječ je mješavina koja sadrži konoplju i pamuk u omjeru 70:30. Uz to, konoplja koju su koristili isključivo je zalijevana kišom.

Američka marka još je 2015. počela bojati dio asortimana nekonvencionalnim načinom koji smanjuje korištenje vode za 70 posto i nazvao ga Wellthread, a kolekcija "Wellthread x Outerknown" lansirana je prošle jeseni. Linija uključuje majice, traperice i jakne koje su gotovo potpuno stvorene od recikliranih materijala. Prošivena jakna, na primjer, ima raznobojnu unutarnju oblogu izrađenu od mehanički recikliranog pamuka. Vanjski dio trapera tkan je od Tencel x Refibra, vlakna proizvedenog od drveta dobivenog iz šuma kojima se upravlja odgovorno i kemijski recikliranog ostatka pamuka.

Inovacija u svijetu trapera: Levi's predstavio kolekciju izrađenu od - konoplje! (фото 2)

Brend koji izrađuje odjeću za surfanje od ekološki prihvatljivih sirovina, Outerknown, pokrenut je 2015. godine. Linijom "People and Planet" brend se fokusira na kreiranje odjeće koja će biti održiva i priznaje činjenicu da takva odjeća nužno dolazi uz veću cijenu. "Gradimo vrlo profitabilno poslovanje zahvaljujući kupcima koji ne samo da će platiti više za preferirana vlakna, već će nositi samo stvari od tih vlakana", izjavio je za portal Barrons direktor brenda Mark Walker.

Industrija odjeće sve više skreće na sebe poglede zbog održivosti, točnije njenog nedostatka - od upotrebe sirovina preko proizvodnje pa sve do maloprodaje. Praksa koja je u prošlosti možda bila zanemarena danas puni naslovnice i potiče brendove na promjene.

Inovacija u svijetu trapera: Levi's predstavio kolekciju izrađenu od - konoplje! (фото 3)

Napišite komentar