Search

Jeste li se već okušali u vintage shoppingu na Instagramu? Donosimo 3 profila zbog kojih ćete razmisliti o tome

Jeste li se već okušali u vintage shoppingu na Instagramu? Donosimo 3 profila zbog kojih ćete razmisliti o tome

Sve veći trend u svijetu mode

Tekst: D.D.


Image: Instagram

Manija za vintage odjećom i modnim dodacima dosegla je vrhunac, a još je više potpiruju modni dizajneri. Naime, sigurno ste primijetili kako su, u posljednjih nekoliko sezona, kuće poput Diora, Fendija i Versacea, prokopale po svojoj arhivi, ne bi li tamo pronašli "nove stare" hit komade. Trenutno su jedan od najtraženijih komada Fendi Baguette i Dior Saddle torbice, i to ne samo u službenim dućanima tih modnih kuća gdje se prodaju njihove suvremene verzije po cijeni od nekoliko tisuća dolara, već i u dućanima s vintage robom, od kojih veliki broj njih funkcionira online, odnosno putem društvene mreže Instagram. Posebnu draž ima pronalazak nekog takvog ulova za koji znate da ih neće nositi svaka druga cura koju ćete vidjeti na ulici, a osim toga, neke od nas i vole taj starinski look, primjerice, kožnatih torbi koje dobiju onu lijepu patinu s nošenjem. Cijena takvih komada bit će niža od modernih verzija istih, a iza njih će se potencijalno kriti i neka zanimljiva priča (ili ćete istu sami zamisliti, što je, također, dio doživljaja). Budući da u Hrvatskoj baš ne fluktuiraju takvi luksuzni vintage proizvodi u velikim količinama, Hrvatice su primorane okrenuti se online shoppingu, a još jednostavnije od skrolanja bespućima dućana kao što su Vestiaire Collective ili The Real Real, na kojima se mogu pronaći i novije stvari, je skrolanje Instagram feedom. A ako mislite da Kim Kardashian West i Kendall Jenner imaju nešto drugačiji način na koji se dočepaju tih poželjnih komada, varate se. Upravo su skrolajući ranije spomenutom društvenom mrežom pripadnice te slavne obitelji naišle na vintage dućan pod nazivom ReinVintage Collection, čija je vlasnica Zena Bryant prije nekoliko godina otvorila i potom zatvorila dućan te prodaju preselila na Instagram kako bi mogla doći do većeg broja klijentica. Pa iako njezin online shop ne dostavlja u Hrvatsku, mi smo našli Insta-dućane prepune vintage bisera koji se nalaze u Europi.

Cbn Vintage

Ovaj je online vintage shop, potaknuta svojom bogatom kolekcijom, otvorila manekenka i danska it djevojka Caroline Bille Brahe (možda je poznajete po djevojačkom prezimenu Brasch). Sama bira komade koji se prodaju ili putem Instagrama ili direktno na online shopu, a trenutno u ponudi možete pronaći hrpu svilenih komada francuske kuće Hermès te sakoe i košulje s potpisom Saint Laurenta. Ono što je svojstveno ovom vintage dućanu, osim da ponudu slaže jedna od najbolje odjevenih Dankinja, je da baš su svi komadi posebni i izgledaju unikatno.

Jeste li se već okušali u vintage shoppingu na Instagramu? Donosimo 3 profila zbog kojih ćete razmisliti o tome (фото 1)

Gavroche

Brend s adresom u Parizu je online dućan vintage i second hand odjeće rođen na Instagramu. Njegova vlasnica je stilistica i ljubiteljica vintagea koja je iskustvo skupljala radeći kao asistentica za kupnju u Bon Marchéu. I sama se počela odijevati u dućanima vintage i second hand odjeće kako bi obuzdala svoj pretjerani konzumerizam, a onda je odlučila istu tu mogućnost pružiti i ženama koje ne žive u Parizu i nisu im dostupni dizajnerski komadi po prihvatljivim cijenama kao njoj. Osim toga, ne trebamo ni naglašavati kakva je ušteda vremena da netko za vas "prekopa" ponudu te vam je Chanel sako od tvida dostupan putem samo par klikova te na koje sve načine takav način shoppinga povoljno utječe na smanjenje zagađenja naše planete. Odabrane komade koji su u dobrom stanju, bez većih oštećenja, a ujedno i iznimno stylish, možete kupiti putem Instagram profila, a od vlasnice možete zatražiti i stilistički savjet. Odjeću i modne dodatke dostavljaju po cijeloj Europi.

Jeste li se već okušali u vintage shoppingu na Instagramu? Donosimo 3 profila zbog kojih ćete razmisliti o tome (фото 2)

The Ceiling

Minimalistički komadi koji su san svake fashionistice mogu se pronaći na Instagramu nizozemskog shopa The Ceiling, koji hvali i magazin Vogue. Tu se kriju prava blaga poput torbe s ručkom kuće Dior, naušnica s biserima YSL ili pak, vintage balonera talijanske marke Fendi. Osim što su komadi pomno birani, ovaj se profil od ostalih izdvaja i po tome što su sve fotografije estetski usklađene te ćete zaista naći prave dizajnerske komade po mjeri svake moderne žene. Online shop nemaju, već se sva kupovina obavlja putem društvene mreže, a tamo je neke od svojih omiljenih komada pronašla i modna influencerica Linda Tol.

Jeste li se već okušali u vintage shoppingu na Instagramu? Donosimo 3 profila zbog kojih ćete razmisliti o tome (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više