Search

Kad ljubav prema prirodi potakne na kreiranje sustainable kupaćih kostima: Upoznajte slovenski Swimsor

Kad ljubav prema prirodi potakne na kreiranje sustainable kupaćih kostima: Upoznajte slovenski Swimsor

Prvi u potpunosti održiv i transparentan brend u regiji

Tekst: Dina Dončević


Image: Swimsor

Važnost održive mode nikad nije bila jasnija. Iako su se promjene već počele događati globalno, kriza uzorokovana koronavirusom resetirala nas je i prioriteti su se mnogima izmijenili. Naravno, bilo je onih kojima su zdravlje, odnos prema planeti i strast za socijalnim promjenama i prije pandemije bili visoko na listi prioriteta, a u toj skupini nalaze se i Barbara Sorčić i Nika Erčulj. Slovenski duo, naime, gaji zajedničku ljubav prema modi - Sorčić je, prije pokretanja vlastitog brenda sedam godina radila u modnoj industriji, dok je Erčulj radi kao content creator u lifestyle sektoru - ali i prema prirodi. Spoj tih dviju strasti rezultirao je u brendu kupaćih kostima Swimsor, koji s ponosom može tvrditi da je prvi takav brend u regiji koji u potpunosti poštuje etičke standarde proizvodnje, transparentan je i 100 posto je sustainable. I pri tom, badići izgledaju sjajno!

Kad ljubav prema prirodi potakne na kreiranje sustainable kupaćih kostima: Upoznajte slovenski Swimsor (фото 1)

"Mislimo da bi ribarske mreže bolje izgledale na vama nego na dnu oceana."

Kupaći kostimi slovenskog brenda svevremenskog su dizajna, a u skladu s današnjim potrebama - izrađeni su od recikliranih materijala, dizajnirani i proizvedeni lokalno, kvalitetni i dugovječni, a uza sve to ne štete okolišu. "Pravilan odabir materijala bio nam je prioritet jer smo htjeli da su naši badići sustainable, ali i kvalitetni, tako da se mogu nositi godinama", otkrila je jedna od osnivačica brenda Sorčić. Izbor je pao na ECONYL® - plastika, ostaci tkanine i ribarske mreže izvađene iz oceana recikliraju se i pretvaraju u ovo izdržljivo najlonsko vlanko. Materijal je to koji nije proziran, otporan je na klor, kreme i ulja za sunčanje te sadrži UV zaštitu 50+ - dakle, sve što od kupaćeg kostima, što se tehničkog dijela tiče, tražimo.

Kad ljubav prema prirodi potakne na kreiranje sustainable kupaćih kostima: Upoznajte slovenski Swimsor (фото 2)
Kad ljubav prema prirodi potakne na kreiranje sustainable kupaćih kostima: Upoznajte slovenski Swimsor (фото 3)

Osim toga, osnivačice brenda su se potrudile da pakiranje bude napravljeno od biljnih materijala koji se mogu kompostirati, a velika se pažnja posvetila i samom dizajnu. S istraživanjem tkanina započele su još prije tri godine, 2018. su napravile prototipe, krajem prošle godine pronašle tvornicu koja zadovoljava sve njihove kriterije te je nastala prva kolekcija. U kolekciji se nalaze minimalistički bikiniji - može se birati između tri različita modela gornjeg i donjeg dijela kupaćeg kostima, a osim boja inspiriranih oceanom, koraljnom i tamnoplavom, u ponudi će se uskoro naći i jedan uzorak, nalik kornjačevini. 

Svake godine 640 tisuća tona ribarske mreže završi na dnu mora.

Ako se zagubljene ili bačene mreže ne skupe one mogu ostati u morima i oceanima dulje od 600 godina i ugrožavati morski svijet, uništavati koraljne grebene, zagađivati plaže i nepovoljno utjecati na turizam. A osim za okoliš, svojim poslovanjem brend Swimsor se zalaže i za primjenu najviših etičkih standarda prilikom proizvodnje te poticanje lokalnog gospodarstva.

Kad ljubav prema prirodi potakne na kreiranje sustainable kupaćih kostima: Upoznajte slovenski Swimsor (фото 4)
Kad ljubav prema prirodi potakne na kreiranje sustainable kupaćih kostima: Upoznajte slovenski Swimsor (фото 5)

Cijena udobnih i mix & match komadi iznosit će 69 eura, dok ćete za set morati izdvojiti 128 eura. Osim toga, brend je napravio size chart kako biste svoju idealnu veličinu mogli odabrati i virtualno, a uvijek im se, tvrde osnivačice, možete obratiti i putem maila ili društvenih mreža.

Brend Swimsor trenutačno ima aktivnu Kickstarter kampanju na kojoj ih možete podržati, a sve zato kako bi uz pomoć pre-sale narudžbi znali koliko točno kupaćih kostima proizvesti i tako izbjeći preveliku proizvodnju. Kampanja će biti otvorena još nekoliko dana, prve narudžbe se planiraju slati u srpnju, a slovenski brend će svoje badiće slati u sve krajeve svijeta.

Leave a comment

više