Search

Najveće svjetske zvijezde blistale na crvenom tepihu Met Gale

Najveće svjetske zvijezde blistale na crvenom tepihu Met Gale

Što se nosilo?

Tekst: Ana Pavić


Image: Getty

Modni Oscari ili najveća privatna zabava Anne Wintour, kako je mediji vole nazivati, održana je sinoć u raskošnom okružju Metropolitan Muzeja

Moć Anne Wintour u posljednjih petnaest godina nije isključivo urednička. Ne radi se o otkrivanju briljantnih imena, granice se ne pomiču, čitatelje se ne šokira naslovnicama i editorialima. Njena moć je marketinška što je danas daleko značajnije, pogotovo ako govorimo o tiskanim medijima u kojima urednici dobivaju otkaze kao na traci jer nisu profitabilni. Ako u obzir uzmemo ostale glavne urednice poput Carine Roitfeld, Emmanuelle Alt, pa čak i Alexandre Shulman iz britanskog Voguea, jasno ćemo uvidjeti razliku u načinu promišljanja i djelovanja. Primjerice, Carine je i dalje divlje dijete modne industrije, strastvena kreativka koja, iako ikona mnogima, u sebi nema taj marketinški potencijal i ne izaziva strahopoštovanje. S druge strane Wintour je Margaret Thatcher svjetske modne scene, željezna ruka u svilenoj Chanel rukavici koja je zavezala svoju poziciju u Conde Nastu na način na koji dosad nikome nije uspjelo. 

Anna Wintour

U svojoj bogatoj karijeri promućurna Britanka je nanizala bezbroj briljantnih poteza, a jedan od najboljih povukla je 1999. godine kada je u Met Gali prepoznala velik potencijal za pozicioniranje sebe kao modnog Mecene. Danas je Met Gala događanje za koje se "umire". Jedan dan kada cijela Peta Avenija zna tko "sjedi Bogu s lijeve strane", a tko se neće pojaviti u Nobu restoranu narednih mjesec dana dok se prašina ne slegne. Svih 750 gostiju odabire Anna i njen tim. Mjere odabira su drakonske te mnogi u očaju nude veći iznos za kartu od tih "tričavih" 25 tisuća dolara koliko ulaz košta za sve one koji nisu dio modne i celebrity elite.

Anna Wintour, Bee Shaffer

Sasvim prigodno, prije nekoliko tjedana na Tribeci je prikazan film "First Monday In May" koji je pratio događanja s prošlogodišnje Gale. Ponovno, odličan marketinški potez koji je Wintour servirala kao predjelo prije sinoćnje glavne gozbe. U projekt Met Gale se uključio i Instagram s posebnim kanalom na kojem su gledatelji pratili sva uzbuđenja sa crvenog tepiha. Ne smijemo zaboraviti ni specijalni prijenos kanala E! koji je prvi put posvetio emisiju crvenom tepihu Met Gale. Ako u obzir uzmemo činjenicu da je E! najjači showbizz kanal u Americi, ali i ostatku svijeta, jasno je da je Met Gala ovim prijenosom stavljena uz bok Oscarima i Zlatnim Globusima.

Ovogodišnja izložba "Manus x Machina" propituje odnos između odjevnih komada ručne i strojne izrade. U muzeju je izloženo preko 100 kreacija koje su ogledni primjerci poznatih tehnika veza, plisiranja, drapiranja, ali i novih tehnologija laserskog rezanja, termo oblikovanja i kružnog pletenja. Generalni sponzor je prigodno Apple te je jedan od domaćina večeri bio i šef dizajnerskog odjela Jonathan Ive. Uz Ivea, Wintour je kao domaćine pozvala glumca Idrisa Elbu, dizajnera Nicolasa Ghesquierea i svoju miljenicu Taylor Swift koja se nemalo puta pojavila na naslovnici američkog Voguea.  

Taylor Swift - Louis Vuitton

Dress code koji je glasio "tech white tie" mnogima nije išao na ruku, neki su ga shvatili doslovno, a neki su odlutali od teme u samo njima znan teritorij. Dominirali su futuristički krojevi i srebrna boja za koju se odlučila većina uzvanica. Bilo je tu svega, od totalnih katastrofa do Oscarovskih haute couture kreacija s ponekim svijetlim primjerom shvaćanja teme.

U nastavku pogledajte odjevne kombinacije poznatih dama:

Beyonce - Givenchy

Kristen Stewart - Chanel

Florence Welch - Gucci

Sienna Miller - Gucci

Brie Larson - Proenza Schouler

Kate Bosworth - Dolce&Gabbana

Kim Kardashian - Balmain

Jennifer Connelly - Louis Vuitton

Emma Stone - Prada

Madonna - Givenchy

Margot Robbie - Calvin Klein

Emily Blunt i Olivia Wilde - Michael Kors

Katy Perry - Prada

Lea Seydoux - Louis VuittonLupita Nyong'o - Calvin Klein

Alexa Chung - Thakoon

Emma Watson - Calvin Klein

Blake Lively - Burberry

Alicia Vikander - Louis Vuitton

Kylie Jenner - Balmain

Kate Hudson - Versace

Lady Gaga - Versace

Lily Rose Depp - Chanel

Ashley Olsen, Mary Kate Olsen

Selena Gomez - Louis Vuitton

Poppy Delevingne - Marchesa

Sarah Jessica Parker

Stacy Martin - Miu Miu

Michelle Williams - Louis Vuitton

Jemima Kirke - Chanel

Nicole Kidman - Alexander McQueen

Rita Ora - Vera Wang

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više