Search

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju

Tekst: BURO.

Uvijek je zanimljivije (da ne kažemo i odgovornije) otkrivati nove male brendove nego jednostavno samo pratiti gigante. Upravo tu se nalazi izvor najnovijih ideja, a svakom komadu se prilazi na osoban način. Zato svaki od ovih brendova ima priču, mi vam donosimo epizodu o lokalnim španjolskim dizajnerima čija kreativnost u sebi nosi ljetne motive koji nam toliko nedostaju u stvarnom životu. Listu je, ekskluzivno za BURO. sastavila stilistica Christina Zayats koja živi u Barceloni i savršeno poznaje lokalnu scenu.

ANDION

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 1)

Bluze s romantičnim kragnama, haljine s cvjetnim uzorcima i široke hlače su ono po čemu je španjolski brend Andion postao poznat i prije nego što su ovi motivi postali trend. Obiteljska priča koja je vremenom postala uspješan brend na Instagramu pravo je mjesto ako želite haljine u stilu serije "Mala kuća u preriji" i filma "Male žene". Ipak, ono što vidite je i dalje sporedni dio projekta obiteljskog ateljea u kojem se izrađuju košulje po mjeri, a sve se pravi u malim ograničenim serijama što znači da praktično dva apsolutno identična komada ne postoje. Možete, istina, birati model i tkaninu od onoga što imaju na stanju. Obratite pažnju na model košulje “Margaret” koja svojom kragnom podsjeća na romantiziranu školsku uniformu.

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 2)
Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 3)

APRE SKI

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 4)

Trgovina i atelje u kojima radi Lucia Vergara, osnivačica brenda Après ski nalaze se u kvartu Born u Barceloni - lako ćete ih primijetiti jer se svojim svijetlozelenim zidovima ističe u odnosu na pozadinu starih zgrada koje ih okružuju. Dizajnerica nakita prepoznatljiva je po svojim komadima koje izrađuje od mesinga, sintetičke smole i acetata, keramike i drveta, a inspiraciju pronalazi u periodu od 40-ih do 80-ih godina XX stoljeća, Malevichu, radu umjetnika Josepha Albersa i njegove žene dizajnerice tekstila Annie Albers. Ovog ljeta svom asortimanu Lucia je dodala i bluze inspirirane vintage modelima koje izrađuje od stolnjaka i tkanina koje je vremenom kupovala po europskim buvljacima.

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 5)
Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 6)

BPCR

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 7)

Blanca Perez Cabrero je svojevrsna modna Luna Lovegood iz serijala o Harryju Potteru koja je nosila ogrlicu s čepom od pivoslaca: gledajući stare kopče od remena, zapitala se zašto ih ne bi nosila u svojoj kosi? Danas putuje po svijetu u potrazi za vintage perlicama, gumbima i nakitom od kojeg u svojoj rodnoj Barceloni pravi novi asesoar. Tako kopče remena postaju ukosnice, antikni broševi postaju medaljoni i narukvice, a plastična glava Bude, na primjer, visi na ogrlici. Blanca koristi komade od srebra, pozlaćenog mesinga, plastike i kože. Instagram njenog brenda je serija selfie fotografija na kojima se ne vide lica, frizure, šminka, a sve kako ništa ne bi odvlačilo pažnju od glavnih zvijezda: nakita.

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 8)
Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 9)

GABRIEL FOR SACH

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 10)

U posljednjoj kolekciji Gabriel for Sach za proljeće/ljeto, Gabriela Comella napravila je torbe i odjeću za vruća španjolska ljeta pa su glavni komadi varijacije na temu ponča, cekera i dugih sukanja, a sve to od tankih frotira tako da se mogu koristiti na plaži praktično umjesto ručnika. Dizajnerica je uspjela čak i u tome da tzv hobo torbu pretvori u suvremeni komad: dodala joj je dno od kože i tkanine s afričkim motivima koji savršeno idu uz lepršave bijele haljine. Na njihovom webu posjetite svakako i outlet odjeljak pod oznakom "archive". Sve komade izrađuju lokalne zanatlije, a materijale Gabriella nalazi u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 11)
Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 12)

LA VESTE

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 13)

Iza brenda La Veste stoje blogerica Blanca Miro i dizajnerica Maria de la Ordena koje su svoj dizajnerski put započele kariranim materijalima, printom leoparda i sakoima veselih boja. U njihovom asortimanu naći ćete trend fix za nekoliko najjačih tendencija ovog ljeta - panama šešire, bluze s velikim kragnama, šorceve cvjetnih uzoraka, čak i pamučne zaštitne maske. Ovo nije brend za ljubitelje minimalizma ili monokromatske estetike već za one koji ne mogu živjeti bez dječjih radosti i vesele lakoće življenja.

Blanca Miro također kurira i mlade dizajnere koji sudjeluju u projektu Vasquiat. Radi se o klubu zatvorenog tipa čiji članovi prvi imaju pristup kolekcijama odabranih brendova i imaju priliku postati makroinfluenceri prije nego što te iste kolekcije budu u široj prodaji.

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 14)
Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 15)

STEVE MONO

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 16)

Ovog ljeta, brojni minimalistički brendovi (posebno volimo one s potpisom The Row) izbacili su modele sandala koji podsjećaju na one koje su nosili naši djedovi i roditelji kad su bili djeca. Gonzalo Fonseca, dizajner iz Madrida i osnivač brenda Steve Mono, živi svoj trenutak slave jer ove tzv. "ribarske sandale" ručno pravi već trinaest godina. Koncept njegovog brenda zasniva se na velikoj ljubavi prema Španjolskoj i poštovanju prema starim zanatima i bezvremenskoj estetici. Svaki model se izrađuje tek nakon što je napravljena narudžba, izrada traje 10 dana, a na ovaj način se izbjegava gomilanje robe kao i bespotrebno spuštanje cijena. Svi modeli cipela su unisex i mogu se izraditi u veličinama od 36 do 45. Pored sandala, Steve Mono ima i liniju torbi koje se najbolje mogu opisati kao trendless.

Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 17)
Nedostaju vam sunce i more? Ovi mali modni brendovi iz Španjolske će izliječiti nostalgiju (фото 18)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više