Traži

Odlazak u velikom stilu: Jean Paul Gaultier posljednji se put poklonio na pisti

Odlazak u velikom stilu: Jean Paul Gaultier posljednji se put poklonio na pisti

Dizajner napušta modni svijet nakon 50 godina karijere

Tekst: D.M.


Fotografija: Getty,
Instagram

Kad je prije tjedan dana dizajner Jean Paul Gaultier najavio kako će njegova proljetna haute couture kolekcija za 2020. ujedno biti i njegova posljednja, modni je svijet proglasio sedam dana žalosti. Iako se očekivalo da će svoju 50-godišnju karijeru završiti s praskom, nitko jučer nije očekivao ovakvu supernovu umjesto kolekcije. Na pistu je poslao više od 250 modela i njome je, u obliku retrospektivnog defilea, povezao sve što je radio - mornarske pruge, filmske trenutke, stožaste grudnjake - i ponukao nas da se zajedno s njim osvrnemo na jednu od najzanimljivijih karijera modnoga svijeta. Od odbacivanja sezonskog rasporeda revija do kostimografskih trijumfa, ali i projekata koji su odjeknuli daleko dalje u kulturu od mode prisjetili smo se podviga koji su Gaultiera učinile legendom.

Odlazak u velikom stilu: Jean Paul Gaultier posljednji se put poklonio na pisti (фото 1)

Odlazak u velikom stilu: Jean Paul Gaultier posljednji se put poklonio na pisti (фото 2)

Odlazak u velikom stilu: Jean Paul Gaultier posljednji se put poklonio na pisti (фото 3)

Odlazak u velikom stilu: Jean Paul Gaultier posljednji se put poklonio na pisti (фото 4)

Modna je industrija zloglasno nemilosrdna i svaka prednost može značiti puno. Školovanje zasigurno pomaže, no skupe školarine i smještaj, kreativno zagušujući profesori i ustaljeni suhoparni pristup učenju nisu nešto čemu je Gaultier gravitirao. Umjesto toga, poslao je svoje skice svim kućama visoke mode u Parizu. Nakon što su Pierreu Cardinu, ikoničnom dizajneru 60-ih, zapele za oko, uzeo je Gaultiera pod svoje. S Cardinom je naučio sve finese krojačkog umijeća i napokon otvorio svoju vlastitu kuću 1976. S prvom mu je kolekcijom pomogao Martin Margiela, tada još student i Gaultierov asistent koji je kasnije otvorio i svoju vlastitu kuću, Maison Margiela.

Odlazak u velikom stilu: Jean Paul Gaultier posljednji se put poklonio na pisti (фото 5)

Od tada, Gaultier je izrađivao samo ready-to-wear kolekcije, sve do 1997. kada je na pistu poslao svoju prvu kolekciju visoke mode. Populacija modnog svijeta se već povećavala a revija i suparnika je bilo sve više pa si je Gaultier, iako je već bio jedan od najpoznatijih dizajnera, osigurao tu poziciju izbacivši po dvije kolekcije svake sezone. Ta se praksa ustalila i kod drugih dizajnera, a onda se povećao i broj sezona. Standardi industrije su postali nemogući pa je dizajner odlučio da će se okrenuti isključivo svojoj najvećoj ljubavi, visokoj modi. Od 2014. Jean Paul Gaultier plasira samo dvije revije godišnje, a mnogi drugi su popratili njegov primjer i fokusirali se na kvalitetu, a ne kvantitetu.

Odlazak u velikom stilu: Jean Paul Gaultier posljednji se put poklonio na pisti (фото 6)

No, nisu sve Gaultierove ideje uzele maha iz prvog pokušaja. Trenda oko kojeg se industrija zagrijala tek nedavno, Gaultier se sjetio još u devedesetima. Riječ je o inkluzivnosti. Još 1991. Gaultier je poslao niske, visoke, debele, mršave, mlade i stare modele. To je bila tek prva revija od mnogih koje su krasili tetovirani, transrodni, plus size i modeli svih boja kože. Njegova je odjeća, dao je do znanja, kako tada, tako i na svojoj posljednjoj kolekciji, za svakoga.

Odlazak u velikom stilu: Jean Paul Gaultier posljednji se put poklonio na pisti (фото 7)

Tu se ubrajaju i slavni. Dizajneri i slavni imaju dugu simbiotičku povijest na platnu i izvan njega, a Gaultier je jedan od onih koji su krojili povijest s obje strane opne stvarnosti. Svaki celebrity na pitanje "Koga nosiš?", želi odgovoriti: "Gaultiera!". Ostavio se igle i konca, no velikan tvrdi kako će još uvijek raditi na svojim parfemima i posebnim projektima.

Napišite komentar