Search

Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall

Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall

Predstavljena SS20 kolekcija

Tekst: D.D.

Model: Lilly Douse
Make-up: Chiara Giannettino
Image: Karoline Bru

Nakon što je cijeli svijet zatekla epidemija virusa Covid-19, promijenile su se naše navike i način kako gledamo stvari, i to nevezano samo uz zdravlje. Povratak prirodi, samoodrživost, kvaliteta ispred kvantitete samo su neke od vrijednosti do kojih ćemo sada još više držati. Modna dizajnerica Staša Doblanović Randall, predstavljajući novu kolekciju brenda Stasa Design, odlučila je skrenuti pažnju upravo na održivost i reciklažu pa je za kreacije koristila materijale iz prijašnjih kolekcija. Vraćajući se unazad i pregledavajući ostatke materijala prisjetila se njihovih primjena te im udahnula novi svjež izgled. Kolekcija je limitiranog izdanja, a svaki odjevni predmet je unikat koji dolazi u jednoj ili dvije veličine.

Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 1)
Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 2)
Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 3)

"Kako je ovo vrijeme posebno – neobično, želim naglasiti kako je cijela kolekcija u potpunosti proizvedena u mojem studiju u Londonu, gdje i živim. Sve od početne ideje do produkcije" izjavila je kreatorica te nastavila: "Ovo je idealno vrijeme da podržimo jedan novi način razmišljanja, gdje ostaci materijala grade novu cjelinu te svjesno razmišljamo što bacamo i gdje bacamo".

Materijali koji su korišteni  su pamuk, bambus svila, viskoza te miks recikliranog poliestera. Crna boja je najviše zastupljena te se uz tu nijansu pojavljuju i bijela, boja pijeska te siva. Kolekcija se sastoji od 25 odjevnih komada koji čine sveukupno 16 lookova.

Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 4)
Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 5)

Haljine s panelima u drugoj boji, lagani gornji dijelovi izrađeni od bambus svile, hlače visokog struka ravnih nogavica, strukirani komadi koji naglašavaju struk, suknje od scuba tkanine koja daje volumen, kratke hlače te lagane jakne s naglašenim ramenima samo su dio komada prepoznatljivog, jednostavnog dizajna modnog brenda.

"Kolekcija je duboko istraživanje same sebe u doba karantene, kad je sve stalo u Londonu, ja sam opet probudila svoju kreativnost. Bio mi je izazov raditi na ovoj kolekciji. Sama u studiju, jedino što sam čula su bile moje misli i muzika u pozadini" izjavila je Doblanović Randall.

Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 6)
Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 7)
Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 8)

Kolekcija je minimalističkog stila uz dozu oštrine, a odjevnim komadima dizajnerica dodaje bambus kao modni dodatak, njezin zaštitni znak. Uz nešto što je nosivo uvijek se u komadima nalaze i eksperimentalni dijelovi, pa je takva i ova kolekcija, za koju Doblanović Randall tvrdi da predstavlja nju, u srži. "U ovih tri mjeseca karantene uživala sam raditi u onome sto volim. Voljela bi ovom kolekcijom poručiti kako bi svi trebali malo usporiti i usredotočiti se na sebe i prirodu oko nas", kaže dizajnerica.

Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 9)
Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 10)
Održiva moda nije samo lifestyle, već svakodnevica poručuje dizajnerica Staša Doblanović Randall (фото 11)

Fotografije su crno bijele, bez dorade jer je želja bila zadržati što prirodniji prikaz te da sve bude vrlo organiski i teče svojim tokom - na isti je način nastajala i kolekcija. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više