Search

Otkrili smo dva nova brenda sustainable traperica za koje biste trebali znati

Otkrili smo dva nova brenda sustainable traperica za koje biste trebali znati

Boyish i Closed

Tekst: D.D.


Image: Instagram

Ako niste znali, proizvodnja traperica jako je štetna za okoliš - navodno je za jedan par potrebno potrošiti gotovo 7 tisuća litara vode, a nijansa svima omiljenog komada odjeće najčešće se dobiva i s bojama koje su u velikom broju slučajeva toksične. Traper je također jedan od materijala koji se najteže reciklira, a godišnje se prodaje nekoliko stotina milijuna traperica u cijelom svijetu. Barem jedan par svatko od nas čuva u svojem ormaru, a traperice se nalaze u ponudi velikih modnih kuća, a i high street brendova. U posljednje dvije godine pratili smo porast niche brendova koji su fokusirani samo na kvalitetan i ekološki prihvatljiv traper, a među njima se nalaze i dvije marke koje predstavljamo u nastavku.

BOYISH JEANS

Otkrili smo dva nova brenda sustainable traperica za koje biste trebali znati (фото 1)

Za razliku od drugih proizvođača trapera, koji ne nosi pridjev održivi, ovaj brend koristi jednu trećinu količine vode koja bi se koristila prilikom prilikom proizvodnje jednog para "običnih traperica", a sva voda koja se koristi se i reciklira. Osim toga, njihove traperice se bojaju tako da se traper što manje puta utopi u indigo, a boja koju koriste sadrži manje sulfata i ostalih sastojaka štetnih za okoliš. Osim toga, 25 posto proizvoda ovog brenda napravljeno je od odbačene tkanine, etikete su napravljene od recikliranih plastičnih boca, dok gumbe izrađuju rade od recikliranog metala. Brend Boyish također sudjeluje u inicijativi neprofitne organizacije "1% For The Planet" koja osigurava da najmanje jedan posto godišnje zarade brenda dijeli organizacijama koje se brinu za okoliš. Pamuk za traper komade s vintage prizvukom skuplja se na farmama u Turskoj i Brazilu, za koje čelnici brenda točno znaju tko i pod kojim uvjetima radi, ta želja im je smanjiti količinu pamuka koja se koristi u proizvodnji te koristiti samo reciklirani pamuk. Traperice retro siluete s modernim pomakom prodaju se po pristupačnoj cijeni, a u brendu su fokusirani na kvalitetu, kroj i autentične nijanse. Losanđeleški brend proizvodi po najvišim etičkim i održivim praksama, a njihove traperice su eco-friendly i cruelty-free. Prilikom izrade traperica ne ostaje nimalo smeća - ostaci tkanine koriste se za druge modele ili se recikliraju. Cijene modela koji su trenutno dostupni za kupnju kreću se od 69 do 188 dolara, s time da je dio modela na popustu 50 posto.

CLOSED

Otkrili smo dva nova brenda sustainable traperica za koje biste trebali znati (фото 2)

Njemačkom brendu traperica, koji su prije više od 40 godina osnovali Marithé and François Girbaud, u planu je da - u roku 4 do 5 godina - sav traper s njihovim potpisom bude sustainable, a do tada ljubitelji ekološke mode mogu nositi njihove modele iz linije "A Better Blue" čiju su drugu liniju predstavili za aktualnu sezonu.  Što se materijala tiče koriste reciklirani i organski pamuk, kao i Tencel, a prilikom izrade traperica ne koriste se klor i kalijev permanganat te se izbjegava stonewash proces, a umjesto toga koriste se tehnike koje su nježnije prema okolišu, a i njima se može postići iznoženi izgled traperica. Na taj način emitira se 65 posto manje kemikalija, troši 50 posto manje vode i 25 posto manje energije, a sav traper izrađuje se ručno u Italiji i to od materijala proizvedenih u Europi. Što znači da se smanjuje i emisija CO2, zbog manje potrebe za transportom, a zbog toga ne pati ni dizajn kojemu se pridaju velika pažnja. Inovativan izgled džepova dio je imidža brenda od njegova nastanka, a cijene chic traperica ispranog izgleda (koji se postiže uporabom lasera i ozonskog plina što minimizira upotrebu kemikalija, vode i struje) iz eco-linije trenutno se kreću od 99 do 139 eura, s tim da moramo napomenuti da se nalaze na sniženju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više