Search

Ovi savjeti za reorganizaciju su lagano rješenje i za najnatrpaniji ormar

Ovi savjeti za reorganizaciju su lagano rješenje i za najnatrpaniji ormar

Tekst: Manda Javorina


Image: BURO.

Nikada nisam vidjela ugradbene ormare poput onih kakve je imala moja baka. Nije ih bilo previše, svakako nisu u pitanju bili redovi polica u "MTV Cribs" stilu, ali nikad, apsolutno n.i.k.a.d., nisu bili natrpani. Stvari su lijepo visile na svojim vješalicama između kojih je uvijek bilo malo mjesta, na dnu se ponekad znala naći pokoja kutija, ali nikad nije doticala ono što visi. Isti princip je vladao i za ladice - njezine dolčevite od merino vune nisu nikada bile nagurane, isto je vrijedilo i za mornarske majice. Tako je držala sve stvari, čak i one kuhinjske i sve ih koristila. Možda me zbog toga obuzima tjeskoba kada otvorim vrata ormara, a iz njega mi na glavu padne sve živo i neživo. Kada je moj prostor u pitanju, moja duša se grozi kopanja po stvarima kao da se radi o živom pijesku koji će me progutati. Povjetarac između vješalica, to je to. Ovo ne vrijedi samo za knjige, fotografije i papire (koji će me jednog dana zaista zatrpati, neću ni shvatiti što se dogodilo).

Ovi savjeti za reorganizaciju su lagano rješenje i za najnatrpaniji ormar (фото 1)

Možda me zato prijateljice često zovu u pomoć kada treba raščititi ormare. Nemilosrdna sam, stvari bacam kao da se radi o olimpijskoj disciplini. Mnogo prije nego što je svijet saznao za Marie Condo naučila sam da je put do mira riješiti se stvari koje za nas više nemaju vrijednost. Za razliku od Condo, meni je potpuno svejedno je li ta vrijednost uporabna ili sentimentalna. Kako god zvučala, ne vjerujem u to da trebate baciti stvari koje u vama bude lijepa sjećanja, ma koliko ih bilo (nekome je povjetarac između vješalica hladan i strašan). Zato su upravo ovo najvažniji kriteriji:

1. Odlučite što želite zadržati

Neko opće pravilo bi bilo da ne bacate ono što se naziva basic komadima koji se mogu nositi iz sezone u sezonu. Ali, ako su vam isti dosadili ili jednostavno niste u tom điru, ne postoji da ćete ih opet, s uzbuđenjem, poželjeti kombinirati s ostatakom garderobe. Nemojte se tjerati da nešto zadržite "zato što je klasika", ako klasika nije vaš stil. Po meni je puno bitnije da budete nemilosrdni po pitanju stanja u kojem se odjeća i modni dodaci nalaze. Okej je da zadržite jednu ili dvije majice "za po kući", ali nema nikakve potrebe da ih zadržite deset. Ako su svijetle boje posivjele, tamne posvijetlile - bacajte. Poželjno je ne bacati stvari non stop, ali ako ih ne nosite, nema nijednog razloga da ih "ne izbacite iz aure", pardon, ormara.

Ovi savjeti za reorganizaciju su lagano rješenje i za najnatrpaniji ormar (фото 2)

2. Odlučite što izbacujete

Namjerno kažem “izbacujete”. U ovoj kategoriji se, po mom (i bakinom) zdravom razumu nalazi sve što niste obukli posljednje dvije sezone. Dvije zime niste stavili na sebe neki džemper? Vreme je da leti. Ovo je nepogrešiv parametar i ne, dotični džemper vam neće zafaliti. N.i.k.a.d.a.

Ovo se posebno, ali posebno, odnosi na stvari koje vam više ne odgovaraju po veličini, na stvari za trening i one namijenjene za nositi kod kuće - nekako se u ovim kategorijama uvijek potkrade nevjerojatna količina nepotrepština - odlučila sam da je to riječ.

Ono što ima sentimentalnu vrijednost nemojte bacati, ali možda tim stvarima nije mjesto u ormaru u kojem se nalazi ono što nosite svaki dan pa ih s ljubavlju možete odložiti na neko drugo mjesto poput uspomene ili fotografije. Ako nemate volje u to uložiti toliko truda - ne volite je dovoljno da biste je zadržali. Točka.

Ovi savjeti za reorganizaciju su lagano rješenje i za najnatrpaniji ormar (фото 3)

3. Razvrstajte stvari koje izbacujete

Prvi korak je da podijelite u dvije osnovne grupe: onu koja zaista ide u smeće i onu koja može zapoečti novi život na nekom drugom mjestu. Jasno je da trenutno ne možete napraviti pošten tulum i pozvati prijateljice da biraju, ali video pozivi su uvijek tu pa taj susret možete odraditi i online. Druga opcija je da neke stvari (pre)prodate na resale stranicama koje normalno posluju, ali i da ih donirate nekoj dobrotvornoj organizaciji - čiste i ispeglane, razumije se.

4. Analizirajte čega vam nedostaje

Neke stvari jednostavno treba zamijeniti. Možda vam trebaju nove bijele majice ili traperice, sako, haljina ili sandale. Ne kupujte ništa nabrzaka, sama činjenica da imate praznog prostora nije razlog za shopping. Razmislite. Sad bar ne morate nigdje biti pa imate vremena napraviti plan. Mood board sigurno već imate, a možda toga niste ni svjesni.

Ovi savjeti za reorganizaciju su lagano rješenje i za najnatrpaniji ormar (фото 4)

5. Napravite listu

Skrolajte kroz folder "Saved" na Instagramu - na njemu su nebrojene fotke "istog" oversized odijela? Smislite kako gs stilizirati tako da vam odgovara, prokopajte online i stavite ga na listu. Kombinirajte u glavi, raščlanite kombinacije koje vas privlače, pronađite varijante kako da ih primijenite na sebe. Čak i Bottega Veneta estetika se može postići po nižim cijenama. Stalno iz ormara vadite isti komad u kojem se dobro osjećate? Kupite više takvih komada, duže će vam trajati. Ovo je proces koji morate obaviti sami sa sobom i to iskreno. Planirajte za sad (okej, za kraj karantene), ali nemojte se voditi krilaticom "kad napravim ovo, onda ću…". Treba vam garderoba s kojom ste zadovoljni u sadašnjosti, ne budućnosti.

6. Revidirajte listu

Ponavljam, sad je idealan trenutak za planiranje garderobe zato što imate vremena. Poigrajte se komadima koje planirate kupiti, za pet dana se zapitajte sviđaju li vam se i dalje tako jako. Uvrstite u svoje kombinacije i modne dodatke te sve stvari koje već imate i koje ćete zadržati.

Ovi savjeti za reorganizaciju su lagano rješenje i za najnatrpaniji ormar (фото 5)

7. Nova kupovina

Nemojte se osjećati krivo ako si kupite nešto i za vrijeme karantene, svima nam je potrebna razonoda. Dovoljno je da ne kupujete stihijski ono što vam ne treba i da, ako možete, pomognete nekom nezavisnom brendu koji se održava "na životu" putem online prodaje. Dvije muhe, jednim udarcem.

Na listu za kupovinu dodajte i asesoar za sam ormar ako vas postojeći nervira - već samo nove vješalice čuda čine, vjerujte mi. Kutije za odlaganje, također. Poželjet ćete ne zatrpati ih.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više