Search

Ovo nam je vjerojatno najdraža kolekcija Marije Kulušić dosad

Ovo nam je vjerojatno najdraža kolekcija Marije Kulušić dosad

Tekst: BURO.


Image: Denis Butorac

Mariji Kulušić je ova jesen krenula jako dobro. Osvanula je na platformi Zalando kao prva hrvatska dizajnerica čije komade možete pronaći online, a čini se da joj dobro ide i u ovom smislu inspiracije i kreacije. Danas je predstavila svoju novu proljetnu kolekciju koja nam je sigurno najdraža dosad. Od ideje do realizacije, sve je razrađeno u jednu smislenu priču: Većina korištenih je tkanina hrvatske proizvodnje, a u kolekciji ima i deadstock tkanina ili onih starijih, poput lana nastalog prije 70-ak godina, također na području Hrvatske. Tako je klasični 'kabaničar' poslužio za elegantniju verziju kabanice ili kaputa.

Ovo nam je vjerojatno najdraža kolekcija Marije Kulušić dosad (фото 1)

Fini pamuk koji se inače koristi za stolni program korišten je za izradu haljina, topova i balonera koji su bojadisani u kupelji sa hrđom. Detalji bojadisani hrđom pojavljuju se na sakou koji uz nabrani top vezan straga polazi od renesansnog kostima, a poslužiti se renesansom kao polazištem asocira na duhovni i intelektualni preporod te novi pogled na život jer mislim da iz pandemije nećemo izaći kao iste osobe. Po prvi puta se u kolekciji pojavljuje ručno rađeno pletivo (top sa resama) od mekanog šenila žute boje. Od ostataka kože iz prijašnjih kolekcija izrađen je kožni kaput i suknja. Zapravo su sami ostatci kože diktirali oblik pa su stoga nakon velike količine izrezanih kockica spontano sastavljani. Upravo je ta neopterećenost bila glavna vodilja i kod izrade torbe koju čini niz od tri kugle, svaki krug je jedan pretinac ispunjen punilom od recikliranih plastičnih boca, a torbe se mogu nositi i oko ruke. Po prvi puta za kolekciju je ručno izrađen šešir blago višeg 'oglavlja'.“ – kazala je dizajnerica.

Lookbook je snimam u raznim prostorijama u vili Kumrovec.

Fotografirao je Denis Butorac, a za šminku i kosu se pobrinula Petra Sever. Maria Burić iz Colors Model Management-a je u ulozi modela.

Više fotografija i informacija o samoj kolekciji dostupno je na web stranici www.marijakulusic.com.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više