Search

Ovo su najveće prevare u modnoj industriji

Ovo su najveće prevare u modnoj industriji

Tekst: Tina Lončar


Kada bismo se namjerili na ambiciozni pothvat popisivanja svih prevara, utaja poreza, lažnih predstavljanja, afera, podmetanja i krađa koje su protresle modnu industriju u njezinoj povijesti, tada bi taj tekst, u najmanju ruku, obujmom izgledalo kao disertacija. Skandalima sklonoj modnoj sceni nikada nije manjkalo drame. No, kako ne bismo išli u zamorne širine, fokusirali smo se na prevare novijih datuma i popisali one koje su, najblaže rečeno, dostojne filmskog scenarija. Nadamo se da će ih netko ekranizirati.

1.

Životinjsko krzno deklarirano kao umjetno

Britanski ogranak grupacije za dobrobit životinja Humane Society International i televizijska mreža Sky News potkraj 2017. godine razotkrili su veliku aferu u modnoj industriji, a čija je intencija bila zarada temeljena na prevari potrošača. Višemjesečna istraga sačinjena od pregršt laboratorijskih testiranja otkrila je kako su online platforme Boohoo, Amazon i Not On The High Street na svojim stranicama prodavale odjevne komade s etiketom na kojoj je stajalo da je riječ o umjetnom krznu, dok je ustvari krzno bilo životinjskog podrijetla. Premda je Ujedinjeno Kraljevstvo još 2000. godine zabranilo uzgajanje životinja na farmama radi proizvodnje krzna, i dalje je legalno uvoziti ga iz inozemstva zbog čega britansko tržište i dalje preplavljuje uvozno životinjsko krzno koje je, paradoksalno, jeftinije od sintetike. Britanski potrošači koji su svjesno odabirali humaniju opciju bili su zgroženi spoznajom da su, prevarom, kupili odjeću sačinjenu od krzna rakuna, lisice, kune ili zeca, a Humane Society pokrenuo je peticiju za strožim kažnjavanjem lažnog deklariranja proizvoda.

Ovo su najveće prevare u modnoj industriji (фото 1)

2.

Louis Vuitton i cipele "Made in Italy"

Otkako je ugledala svjetlo dana 1854., francuska modna kuća Louis Vuitton slovi kao carstvo luksuza, a elegantne cipele s njihovim potpisom slove kao statusni simbol i nalaze se visoko na listama želja dama dubljeg džepa. Obzirom da je općepoznato kako se najbolje cipele na svijetu izrađuju tradicionalnim talijanskim tehnikama ručnog rada, većina Louis Vuitton cipela nosi etiketu "Made in Italy". Dugo se spekuliralo da to, naime, nije istina i da se LV cipele ustvari proizvode u rumunjskoj pokrajini Transilvaniji, poznatijoj po grofu Drakuli nego po modi. Nakon što je francuski tim snimajući dokumentarac pokušao ući u tvornicu 2014. godine, a jedan od radnika im je objasnio da se sve cipele proizvode u Rumunjskoj prije nego što se šalju u Italiju, izvršni direktor konglomerata LVMH Bernard Arnault je izjavio kako je riječ o širenju laži. No, da gdje ima dima i vatre potvrdio je 2017. godine The Guardian koji je uspio ući u rumunjsku tvornicu. Istraga je potvrdila da tisuće Louis Vuitton cipela izlaze iz rumunjske tvornice svakog tjedna, a jedino što se proizvodi u Italiji su đonovi.

Ovo su najveće prevare u modnoj industriji (фото 2)

3.

22 milijuna dolara teška prevara s Hermès lažnjacima

Hermès torbice Birkin i Kelly slove za jedne od najluksuznijih modnih dodataka, liste čekanja beskonačno su duge, a cijene koje dosežu određeni primjerci vrtoglavo su visoke. Osim što su, jasno, neodoljivo lijepe i što nose kultni status, poželjnost spomenutih torbica Hermès pažljivo održava strogo kontroliranim brojem primjeraka u prodaji. Lažnjaci kojih, naravno, ima na svakom koraku, problem je s kojim se modne kuće poput Hermèsa suočavaju na dnevnoj bazi, no obično je fake torbe vrlo lako prepoznati zbog neprecizne izrade i jeftinih materijala. No, što ako su torbe izrađene istom tehnikom kakvu koristi modna kuća, a materijali su identični? Onda je uočiti razliku ipak mnogo teže. Da, upravo se to dogodilo Hermèsu. Gotovo ispred nosa modne kuće radnici su otvorili radionu (tek pokoju ulicu dalje od Hermèsove radione u Parizu) i od ostataka kože koje se koriste za izradu kultnih Hermès torbi izrađivali torbe koje se ni po čemu nisu razlikovale od originalnih primjeraka. Čak je i pakiranje bilo isto. Radnici su torbe prodavali po čitavom svijetu, a prevara je modnu kuću, navodno, oštetila za 22 milijuna dolara. Prevara je otkrivena nakon što jednom od članova organizacije francuska policija prisluškivala telefonske razgovore.

Ovo su najveće prevare u modnoj industriji (фото 3)

4.

Lažni stilist koji krade dizajnersku odjeću

U prosincu 2016. godine modni svijet potresla je još jedna, vrlo bizarna, prevara. Muškarac pod imenom Arnaud Henry Mensan, koji se predstavljao kao urednik i stilist prestižnih modnih magazina kao što je Dazed, ELLE, Bullett, I-D i AnOther, oštetio je velike modne kuće za više od sto tisuća funti. Mensan je svoj "posao stilista" pedantno dokumentirao na Instagram profilu (koji je pratilo 92.000 ljudi!) hvaleći se suradnjama i izlistavajući reference, a spomenuo je čak i to da ga je ugledni Business of Fashion uvrstio na svoju listu 500 najutjecajnijih ljudi iz modne industrije. Na prvi pogled, sve je sličilo na stilista s kredibilitetom i finom reputacijom. Osim što je sve bila laž, a editorijali ispod kojih se potpisivao bili su ukradeni. Mensan se vrijedne dizajnerske odjeće domogao predstavljajući se modnim kućama kao stilist uglednih magazina tražeći ih da mu odjeću i modne dodatke pošalju kako bi ih mogao koristiti za snimanje velikih modnih editorijala. Naravno, iste nikada nije vratio, a brendovima bi se prestao javljati nakon posudbe. Prevara je otkrivena nakon što je jedna od prevarenih dizajnerica, Sadie Clayton, kontaktirala uredništvo Dazeda i zamolila ih da joj vrate odjeću koju je Mensan posudio za shooting. Oni, jasno, nisu imali pojma tko je dotični. Digla se prašina, Mensan je nestao s Instagrama i to je uglavnom bilo to.

Ovo su najveće prevare u modnoj industriji (фото 4)

5.

Kradljiva asistentica

Raditi u redakciji magazina kao što je Vogue mnogima je san. I dok biste očekivali da će se odabrani osjećati toliko počašćeno da će paziti na svaki korak "hodajući po jajima", razuvjerit će vas slučaj Yvonne Bannigan. Yvonne je, naime, radila kao asistentica legendarnoj urednici Voguea Grace Coddington, no čini se kako ju pri tome nije baš krasila odanost. Coddington je u travnju 2018. godine otkrila neobično velike transakcije na svojim kreditnim karticama, a kada je s tim otkrićem suočila Bannigan ona joj je poručila da se obrati policiji. Grace je to i učinila, a Bannigan je uhićena istog mjeseca zbog sumnje da je, od 2016. do 2018. godine, bez autorizacije urednice potrošila više od 50.000 dolara te da je odjeću i modne dodatke svoje bivše šefice prodavala na platformi The Real Real. Bannigan se branila da je riječ o nesporazumu i na sudu se izjasnila da se ne osjeća krivom, a sud joj je na koncu dosudio uvjetnu kaznu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više