Search

Razgovarali smo s jednom od najstylish stanovnica Osla - Katarinom Petrović

Razgovarali smo s jednom od najstylish stanovnica Osla - Katarinom Petrović

Žena koja osvaja

Tekst: Dina Dončević


Image: Imaxtree,
Instagram

Listajući galerije fotografija s nedavno završenih modnih tjedana u Kopenhagenu i Stockholmu, viđala sam jedno te ista lica. Među njima i naše omiljene trendseterice kao što su Annabel Rosendahl, Pernille Teisbaek, Darja Barannik, Janka Polliani, Jeanette Madsen i Emili Sindlev, o čijem stilu često pišemo, ali se jedno lice posebno isticalo. Misteriozna crnka s fantastičnim smislom za modu zaintrigirala je moju maštu, a onome tko se sjetio tagova na Instagramu mogu zahvaliti što sam pronašla profil Katarine Petrović. Moje oduševljenje je bilo još veće kad mi je otkrila da je porijeklom iz Valjeva čime je oborila mit o tome da se samo Skandinavke (ili Francuskinje) rađaju s modom u krvi. Pa, iako je u Srbiji provela samo dvije godine svog života, smatra kako njezini geni definitivno utječu na stil, koji se u posljednje dvije godine - koliko živi u glavnom gradu Norveške - promijenio i na bolje i na gore. Da je moda veliki dio njezina života jasno je i po izboru zanimanja - zaposlena je kao modna novinarka u medijskoj kući Aller Media te vodi svoj blog A Style Journey. Jednako koliko obožava modu, toliko obožava pisati, pa je izbor novinarstva bio sasvim prirodan, a i za to će, kao i za svoj modni stil, okriviti - majku. O današnjoj modi, Instagramu i njezinom stilu porazgovarala sam s ovom modnom insajdericom, koja je influencerica samo i isključivo po definiciji.

Kako si "završila" u Oslu? Kako je život tamo utjecao na tvoj stil?

Rođena sam u Valjevu, a u Norvešku sam došla s roditeljima kad sam imala dvije godine. Do 2016. sam s njima živjela 15 minuta udaljena od Osla, a tad sam se preselila s dečkom u grad. Život u Oslu dosta utječe na moj stil - na dobar i loš način. Definitivno je moj stil učinio praktičnijim i maskulinijim od onog kakav bi vjerojatno bio; velike jakne, udobna obuća i slojevi - sve to na moderan način - su postali moja stručnost. Ali nakon svega, ja sam ipak s Balkana, i u našim je genima da se oblačimo elegantnije nego što vrijeme ovdje u Skandinaviji dozvoljava.

Razgovarali smo s jednom od najstylish stanovnica Osla - Katarinom Petrović (фото 1)

Tvoje sam fotografije primijetila u street style galerijama u kojima uvijek primjećujem uvijek jedno te iste žene. Neke od njih su, pretpostavljam, zaposlene u svijetu mode, dok su ostatak - influencerice. Koji je tvoj stav prema modnim influencerima? Jesu li oni takva sila u Norveškoj, kao i u ostatku svijeta?

U Norveškoj imaš jako puno djevojaka koje žive od svog Instagrama - najvjerojatnije su među njima i te o kojima ti pričaš. E sad, koliko se dobro živi od toga, je neka druga tema. To je ovdje apsolutno normalno i u rastu je. Ali, sila još uvijek nije. Što se tiče mog stava prema modnim influencerima, mislim da imaju ekstremnu vrijednost ako ih brendovi i kompanije koriste kako treba. I normalno, ako se influenceri razvijaju, moderniziraju i znaju ponuditi klijentima više od Instagram fotografije. Smatram da mnogi influenceri imaju još veći potencijal i da se današnje platforme mogu koristiti još bolje za suradnje s brendovima.

Smatraš li sebe modnom influencericom?

Ja samu sebe smatram novinarkom i osobom koja se obožava razvijati. Ali, normalno da kroz svoj Instagram imam neku vrstu utjecaja na svoje pratitelje, i to znači da sam vrsta influencera. Po definiciji.

Razgovarali smo s jednom od najstylish stanovnica Osla - Katarinom Petrović (фото 2)

A sad o onoj unosnoj strani svega toga - surađuješ li s nekim brendovima?

Ja sam tek prije godinu dana počela "raditi" na svom Instagramu i tek sam prije možda malo manje od pola godine počela dobivati ponude za plaćene objave i za suradnje s brendovima. Ja sam ekstremna, što se tiče mog stila, i estetike mog Instagrama i stranice A Style Journey. Ako se brend ne uklapa u moj stil, na lijep način to obrazložim i zahvalim se na interesu. Nikome se ne isplate suradnje koje nisu match; ni meni, ni njima. 

S obzirom na to da imamo posla s pravom insajdericom, reci nam, za koje bismo norveške dizajnere, brendove i/ili dućane trebali znati?

Admir Batlak, Micael Olestad, Anne Karine Thorbjørnsen i Epilogue.

Razgovarali smo s jednom od najstylish stanovnica Osla - Katarinom Petrović (фото 3)

Kako opisuješ svoj stil?

Minimalistički, moderan, svevremenski i crn.

Koji su tvoji omiljeni komadi za jesen?

Super dugački kaputi.

Pet komada koje bi vječno čuvala u ormaru?

Crni blejzer, crne hlače na crtu, dugačak kaput, bijelu košulju i bijeli t-shirt.

Koja je tvoja kombinacija od 5 minuta?

Odijelo i tenisice ili dobre štikle.

Razgovarali smo s jednom od najstylish stanovnica Osla - Katarinom Petrović (фото 4)

Brendovi koje najčešće kupuješ?

Od svih dućana najviše volim one vintage - mislim da su kvaliteta i dizajn bolji, a također znam da nitko neće imati istu odjeću kao ja. Kupujem i high street, apsolutno. Često nalazim lijepe komade u H&M i Zari. Što se tiče skupljih brendova volim investirati u Celine, Joseph i ostale moderne i minimalističke brendove.

Omiljeni grad za shopping?

Hmmm... Dobro pitanje. Možda Rim.

Razgovarali smo s jednom od najstylish stanovnica Osla - Katarinom Petrović (фото 5)

Na što ti nije žao potrošiti veći iznos novaca?

Na detalje - torbe, cipele i naočale, i na neke stvari koje se "dobro drže", kao jakne i blejzeri. I na hranu, normalno (smijeh).

Kupuješ li planski ili uhvatiš u prolazu što ti se sviđa?

I jedno i drugo. Ponekada planiram, ponekada sam spontana. Znam vrlo dobro što želim u svakom trenutku, i ako nađem nešto što mi se sviđa (i ako imam mogućnost da to kupim) moje je.

Razgovarali smo s jednom od najstylish stanovnica Osla - Katarinom Petrović (фото 6)

Trend koji ti nikako ne leži?

Mix and match, puno boja u jednom outfitu i čarape na sandale/štikle.

Što nikako ne voliš vidjeti na ženi? A u čemu nikad nećemo vidjeti tebe?

Ne volim vidjeti žene koje nemaju svoj stil. A mene definitivno nikada nećete vidjeti u crvenom i ružičastom i s čarapama u lijepim sandalama i štiklama.

Razgovarali smo s jednom od najstylish stanovnica Osla - Katarinom Petrović (фото 7)

Iako mislim da je to teško reći za Skandinavke, jer mi se čini da se kod vas njeguje raznoliki izgled, misliš li da su trendovi, a i Instagram, izazvali jednu uniformiranosti kod žena?

Apsolutno. Nažalost. To se svugdje danas vidi, u Skandinaviji također. A na kraju krajeva je osobni stil najljepši.

Koji su tvoji stilski uzori? Što je za tebe definicija dobrog stila?

Moja mama kad je bila mlada. Za mene je dobar stil onaj u kojem se osoba koja ga nosi osjeća najljepše, stil koji je osoban i koji te diže u lošim danima.

Razgovarali smo s jednom od najstylish stanovnica Osla - Katarinom Petrović (фото 8)

Tvoj je imidž, kao i Instagram profil pravi je melem za oči. Koliko pažnje posvećuješ tome? Što te inspirira?

Hvala puno na komplimentu. Bas mi je drago čuti, jer, normalno, Instagram oduzima puno vremena. Ali smatram da još uvijek držim dobar balans što se tiče prioritiziranja vremena. Ja sam inače osoba koja mrzi svoj telefon, a on mi je dio posla i uvijek mi mora biti pri ruci. Inspirira me život i sve što dolazi s njim; putovanja, shopping, šetnja, ručak u restoranu, sam Instagram i revije. A u povjerenju, svakodnevica.

Tko je zaslužan za tvoje fotografije?

A tko je zaslužan za moje fotografije: 20 posto ja i 80 Belmin (smijeh). On većinom fotografira, osim kad ja ne okinem selfie.

Znači imaš pravog Instagram husbanda, kakvog bi sve poželjele. Posebno mi se sviđa kako sudjeluje u testiranju maski. Pa sad priznaj, kako ga nagovoriš?

On je stvarno super - i obožava testirati maske kad je raspoložen. ALI, nije baš uvijek raspoložen i voljan za fotografiranje, onda se moraju specijalne taktike upotrijebiti (smijeh). Pomažu nogomet na televiziji, dobra hrana i ... Ali on rijetko kaže "ne" jer vjeruje u mene i stvarno mi uvijek želi pomoći. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više