Traži

Razlozi zbog kojih volimo Yves Saint Laurenta

Razlozi zbog kojih volimo Yves Saint Laurenta

Danas bi slavni dizajner imao 78 godina


Fotografija: Buro247.ru

Na današnji rođen je jedan od najvažnijih dizajnera 20. stoljeća bez kojeg je teško i zamisliti suvremenu modu

Yves Saint Laurent ove bi godine proslavio svoj 78. rođendan, no 2008. je na žalost svih izgubio bitku s dugom bolešću. Na njegov dan se prisjećamo zašto je cijeli svijet obožavao Yves Saint Laurenta - razloga je i previše, no ovo su neki od naših.

Zbog prekrasnih kreacija koje je darovao svijetu

Ženski smoking, najljepša odijela, etnička struja u modi, uniseks stil - da nije bilo YSL-a moda vjerojatno ne bi izgledala ovako kako izgleda danas. Saint Laurent je bio prvi dizajner koji se pojavio u vlastitoj reklamnoj kampanji - onoj za prvi muški YSL parfem. Štoviše, u toj se kampanji pojavio gol. I iako se to u usporedbi s njegovim drugim dostignućima čini trivijalno, mnogi su ga dizajneri slijedili u tome, ali rijetki su se skinuli do kraja.

Zbog nenadmašne strasti prema modi

Dvije godine nakon što je Yves Saint Laurent predstavio je svoju prvu kolekciju kao kreativni direktor kuće Christian Dior i osvojio srca svih prisutnih, bio je izbačen iz modne kuće. Povod je bila nova kolekcija u stilu koji je bio potpuno drugačiji od uobičajenog u tim danima. Dizajner je pao u nemilost, a uskoro je u unovačen i poslan na front u Africi. U roku od 20 dana mladi je Yves imao živčani slom, bio otpušten iz vojske te poslan u psihijatrijsku ustanovu gdje su ga tretirali elektrošokovima i gotovo do kraja uništili. Saint Laurenta je iz užasne situacije izvukao vjerni Pierre Berge. No, dizajner se nikada nije uspio oporaviti do kraja: cijeli život borio se s depresijom i suicidalnošću, a zatim s alkoholom i ovisnošću o drogama. Međutim, njegov talent je uvijek ostajao s njim.

Zbog ljubavi prema ženama

Bez obzira na to što u privatnom životu nije imao interesa za žene u seksualnom smislu, oduvijek su bile središte njegovog svijeta kada je stvarao novu kolekciju. "Najveća kvaliteta haljine je žena koja će je odjenuti", jedan je od poznatih citata majstora, iako zasigurno ne i jedini posvećen njegovim muzama.

Za izvor nadahnuća mnogima

Yves Saint Laurent je svijet napustio 2008., a svoju dizajnersku poziciju obustavio 2002. godine. No teško da će biti zaboravljen u sljedećih 100 godina. O njemu su napisane knjige i snimljeni filmovi, a ove su godine lansirana čak dva biografska filmska uratka - "Yves Saint Laurent" i "Saint Laurent" što samo dokazuje kako legenda nastavlja živjeti.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više