Search

Tri velika događaja koja su obilježila hrvatsku modnu scenu u 2016.

Tri velika događaja koja su obilježila hrvatsku modnu scenu u 2016.

Od spajanja CAP-a i FWZ-a do uspjeha mladih hrvatskih dizajnera u inozemstvu

Image: Buro247hr arhiva,
Cro A Porter Facebook,
Anto Magzan / Modni ormar Facebook

Događaji na hrvatskoj modnoj sceni ove su godine bili uzburkaniji, no ikada. Dogodile su se velike promjene unutar najvećih modnih događaja u regiji, kao i na modnim natjecanjima za mlade, a veliki uspjeh nekoliko domaćih imena na inozemnoj sceni poslao je poruku da je odlazak iz zemlje možda jedini način za uspjeh

Prvi događaj koji je ove sezone prodrmao scenu bilo je spajanje Cro A Portera i Fashion Weeka Zagreb. Vijest o spajanju dvaju modnih događaja s dugogodišnjom tradicijom došla je kao veliko iznenađenje unatoč tome što se u modnim kuloarima vječito govori o tome kako bi se sva modna događanja u zemlji trebala udružiti u jedan pravi Tjedan mode. Modna je scena vrlo vjerojatno ostala iznenađena zato što su utjecaj i vidljivost u medijima Cro A Portera, a još i više Fashion Weeka Zagreb, u nekoliko posljednjih sezona znatno oslabili. Njihovo spajanje stoga se učinilo više kao potreba nego pokušaj uvođenja novosti na scenu. No, CAP-ov Viktor Drago objašnjava kako se zapravo radi o složenijim planovima za budućnost mode u Hrvatskoj.

"Ovog puta, fokus je na showroom predstavljanju kolekcija dizajnera te konkretnom obraćanju kupcima, a ne isključivo medijima kao što je to bio slučaj do sada. Prezentacije koje trenutno radimo dio su projekta C3 PROJEKT KONCEPT-a, koje potpisujemo zajednički te su sjajan pokazatelj kako nama, tako i dizajneru o njihovom komercijalnom potencijalu."

Takva strategija zvuči logično budući da veliki broj hrvatskih dizajnera koji iz sezone u sezonu predstavljaju nove kolekcije na domaćim modnim zbivanjima, ne uspijevaju prodati svoje kolekcije. No, ostaje nam samo vidjeti hoće li u tome i uspjeti.

Andrea Hess / Modni ormar 2015.

I promjene na modnim natjecanjima za mlade uzdrmale su hrvatsku modnu scenu ove godine. Sve je započelo s najavom kako osječki Fashion Incubator prekida suradnju s Cro-A-Porterom na koji su prijašnjih godina odlazili njihovi mladi pobjednici kako bi predstavili svoje kolekcije. Umjesto njih je u priču uskočio drugi veliki modni događaj, Fashion.hr, koji je ukinuo svoje natjecanje LIFT by Perwoll i udružio se s dugovječnijim Fashion Incubatorom. Ove su godine tako održali prvu zajedničku sezonu i posljednja pobjednica, Ivana Janjić, prikazala je svoju kolekciju na Fashion.hr-u.

S druge strane, Modni ormar legendarne profesorice Nine Režek Wilson nakon čak 10 godina održavanja ove je godine otkazan. Razlozi su navodno financijske prirode budući da Tekstilno-tehnološki fakultet, kao ni čitavo Sveučilište u Zagrebu nisu skloni ulaganju u dizajn i umjetnost. No, to nije novost. Kao znak "podrške" i "poštovanja" prema studentima modnog dizajna, rektor Sveučilišta Damir Boras ove se godine pojavio na TTF-ovom DIPMOD-u, reviji diplomskih kolekcija studenata, samo da bi održao kratak govor usred kojeg mu je zazvonio mobitel (kasnije se to ponovilo i na promociji doktora znanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu). Za sve ostale (i to mnogo veće) kontroverze koje prate njegovu dvogodišnju karijeru rektora ovaj članak je jednostavno prekratak.

Duje Kodžoman

Unatoč svemu, mladi dizajneri su u 2016. pokazali da se uspjeti itekako može - no izvan granica Hrvatske. Manuel Maligec je prije nekoliko dana dobio stalni angažman u kući Martina Margiele u Parizu gdje je prije toga završio i studij. U istom mu se gradu pridružila Petra Vuletić koja je nakon studija u Berlinu došla raditi za Ricka Owensa. Njezin kolega i dizajnerski partner, Saša Hortig, svoje je mjesto pak pronašao u Švedskoj i to u kući brenda Acne. U Londonu pak Matija Čop, kao student na Royal College of Art, nastavlja nizati inozemne uspjehe pa mu se odjeća pojavljuje u hvaljenom spotu za pjesmu "Cranes in the Sky" Solange Knowles. Za to vrijeme iz Hrvatske djeluju Marija Kulušić i Duje Kodžoman koji su, uz sudjelovanja na raznim inozemnim natjecanjima, objavljeni u talijanskom Vogueu. I možda je ovo pravi trenutak za promjenu one stare izreke o svijetu i mladima jer danas na mladima, čini se, ostaje isključivo Zapadni svijet.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više