Search

Zašto se modni svijet naljutio na Kanyea Westa?

Zašto se modni svijet naljutio na Kanyea Westa?

Napad na Tjedan mode

Tekst: Ana Pavić


Image: Getty/Guliver

Život nije pravedan. To trenutno na svojoj koži osjeća dizajnerica Anne Bowen koja je sa svojim timom godinu dana prikupljala financijska sredstva kako bi sutra predstavila novu street wear liniju u sklopu Njujorškog tjedna mode

Regularno po rasporedu, s najavom kako to rade profesionalci i svi oni manji igrači koji uglavnom respektiraju pravila, Bowen je propisno napravila sve što treba da bi se njena revija održala i da bi istu pohodili važni modni mediji. Morate shvatiti da revije i prezentacije itekako koštaju. Koštaju i hrvatske dizajnere koji ne mogu riskirati udaljavanje od matičnih modnih događanja kako bi samostalno prikazali kolekciju, a kamoli da ne koštaju u kapitalističkom centru svijeta, New Yorku. Ovdje ne govorimo o troškovima kakve ima, primjerice, Louis Vuitton, a koji se penju na milijun eura, ali pričamo o dovoljno visokim iznosima da poljuljaju manji brend koji iza sebe nema modni konglomerat ili bogatog vlasnika. Svaka odgoda i promjena isprazne bankovni račun kuće, pogotovo kada se radi o nenadanoj nepogodi par dana prije revije.

Kanye

U slučaju Anne Bowen ta nepogoda dolazi u obliku repera i aspirirajućeg dizajnera Kanyea Westa koji je hladnokrvno putem medija najavio da će svoju drugu kolekciju za adidas prikazati u srijedu u 12 h. Bez ikakve najave udruženju američkih dizajnera koji stoje iza Tjedna mode, West se u raspored ubacio kao kakav lokalni šerif koji je parkirao svoj Mercedes nasred livade. Bowen i njen PR tim momentalno su nazvali WWD i požalili se na neetičnost ovog postupka, kazavši kako njen brend proživljava noćnu moru. Ručno pisane pozivnice koje su otišle na medije tiskane su i ponovno poslane, a datum revije je premješten, što je uzrokovalo financijsku katastrofu većih razmjera. Mnogi će reći: pa šta? Zašto bi Westa bilo briga za jednu malu dizajnersku kuću koja je jedva skucala neku kintu da predstavi street wear. Odgovor je negdje između.

Kanye West

Istina je da se od jednog multimilijunaša i rap zvijezde ne očekuje da će poštovati rasporede i pravila jer money talks, ali ako se taj isti reper svim silama trudi postati respektiranim i uvaženim članom dizajnerske zajednice i koji ne želi da ga se smatra pijanim milijunašem koji je sebi utuvio u glavu da će biti velik kao Tisci , onda je ovaj potez nadasve bahat, neprofesionalan i štetan za njegov imidž u modnom svijetu. Doduše, nije da mu je taj imidž neokaljan.

Bez obzira na sve napise, slikanja po revijama, paradiranje s Tiscijem i Rousteingom, trčanje za Annom Wintour, modni svijet ne poštuje Kanyea Westa i ne uzima ga za ozbiljno i tu leži sva snaga frustracije. Kanye ima novac, ima slavu, ima pristup svemu što jedan mladi dečko sa St.Martinsa neće dobiti u 10 godina robovanja po modnim kućama, ali i dalje je smatran autsajderom, sa ženom projektom koju trenutno odijeva kao neku goth Barbie. Njegova prva kolekcija za adidas koju je prikazao prošle godine razbjesnila je modne stručnjake. West je prikazao jednu veliku referencu u kojoj se dotakao Margiele, Simonsa i Langa. West ima ukusa te neće posuđivati od loših, ali usuditi se prenijeti koncepte i komade nekih od najcjenjenijih dizajnera današnjice doista je smiono.

Kanye West

"Inspiracija" ne predstavlja preveliki problem ako ste Zara koja ne pretendira na dizajnersko znanje, već reproducira trendove za masovno tržište, ali ako konstantno vičete da ćete postati ozbiljan dizajner onda vam se ovakva kolekcija ne smije dogoditi.

Nadalje, modni svijet prezire cirkus koji vlada oko njega i njegove supruge. Grgo Zečić je kazao da je Tiscijeva revija u New Yorku kasnila sat vremena zbog bračnog para Kardashian-West. Julia Roberts i sve uvažene glumice na reviju su stigle pola sata ranije kako bi dale izjave, sjele na svoja mjesta i izvršile svoje ambasadorske dužnosti. Show je čekao samo njih. Slična se stvar dogodila u Parizu s novinarskim stampedom koji je prijetio da će uzeti sve naslove tog dana. Dakle, pripremate reviju šest mjeseci, trošite nemilice resurse i ljude za tih 25 minuta koliko vam revija traje i naposljetku vam sve naslove uzme dekolte Kim Kardashian i namušeno lice Kanyea Westa. Bahatost i teatralnost koju West prezentira više nije poželjna u modnom biznisu.

kim kanye

Jedini čovjek koji ima pravo biti bahat ili ekscentričan je Karl Lagerfeld koji iza sebe ima godine rada i portofolio kakav West neće imati za tri života. Ako pogledate modnu industriju danas, uvidjet ćete da je većina dizajnera tiha, povučena, poslovna. Jedan Ghesquière i jedan Simons neće si dozvoliti ispade ili pompu. Rade tiho, kvalitetno i vrlo svjesni činjenice da je moda danas opasna igra u kojoj ničija pozicija nije sigurna. Taj agresivan pristup kojim West na silu želi postati netko i nešto u modi tim je više iritantan.

Da se razumijemo, West je maestralan producent koji sa svakim novim albumom pomiče granice i usudi se otići dalje od svojih kolega, West je uspio što nijedan stilist na ovom svijetu nije, pretvoriti Kim Kardashian iz starlete u stretch haljinama u američku verziju Christine Centenere, koju je i angažirao za ženinu transformaciju. West ima ukusa i zna prepoznati dobar komad odjeće i dobro ga iznijeti. Problem je samo što vas dobar ukus ne čini dizajnerom, isto kao što vas milijuni na računu ne čine profesionalcem. Samo upitajte Anne Bowen.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više