Search

Završio CPHFW: Tjedan mode u Kopenhagenu obilježila genijalna Cecilie Bahnsen i stroga pravila održivosti

Završio CPHFW: Tjedan mode u Kopenhagenu obilježila genijalna Cecilie Bahnsen i stroga pravila održivosti

Highlightovi s najosviještenijeg tjedna mode

Tekst: D.M.


Image: Imaxtree

S porastom popularnosti skandi-šik brendova poput Saks Potts i Ganni, Kopenhagen je neočekivano postao središtem mode. Dok londonski i njujorški tjedni trpe optužbe za upitne ili nepostojeće standarde održivosti boreći se za prestiž na društvenoj i estetskoj razini, Kopenhagen se izdvojio ne natječući se niti u jednoj od te dvije discipline, već postavljajući iznimno stroga pravila kada je riječ o promoviranju brendova.

Zahvaljujući globalno pohvaljenim brendovima i internacionalnoj fascinaciji skandinavskim načinom života kopenhagenski je tjedan mode izašao iz stupice niše i sada okuplja urednike i influencere iz svih dijelova svijeta. Shvativši kako s velikom moći dolazi i velika odgovornost,  Copenhagen Fashion Week je promišljeno iskoristio svoj položaj i s ciljem da promijeni industriju krenuo sprovoditi trogodišnji plan održivosti. Svi brendovi koji se novih pravila - koja uključuju zabranu spaljivanja viška robe i minimalno 50 posto materijala dobivenih održivim procesima - ne krenu pridržavati do 2023. izgubit će pravo izlaganja kolekcija u za sad jedinom velikom skandinavskom modnom događaju. Mnogi su brendovi već poduzeli prve korake i pokazali kako dizajn ne mora trpjeti da bi odjeća bila ekološki prihvatljivija.

Selam Fessahaye

Prva stvar koja zapinje za oko na reviji Selam Fessahaye je raznolikost modela: različitih su visina, tipova tijela i rasa. Druge su dekonstruirani i uvećani hoodieji te taktilni spektakl koji se da osjetiti i preko fotografija: koktel haljina od nabranog tila, metalik muška odijela kratkih sakoa, šljokice, lame i kruta organza. Najupečatljiviji je look hibrid između haljine i ogrtača koji putem rekvizita puške šalje snažnu feminističku i osobnu poruku eritrejsko-švedske dizajnerice.

Stine Goya

Kolekciju pod nazivom "On Air" Stine Goya je posvetila umjetnicima Christu i Jeannie Claude, najpoznatijima po omatanju krajolika u kilometre tkanine ili plastike. Povela se njihovim principom gotovo nasilnog suočavanja s umjetnošću, a samim time i mislima koje naviru u tom trenutku. Suočila je publiku jarkim nijansama žuto-zelene i ljubičaste i razigranim printovima na odijelima. Narativ dizajna se mijenjao iz trenutka u trenutak, no čini se kako je upravo bit same kolekcije s obzirom n koncept i inspiraciju.

Cecilie Bahnsen

Jesenska je kolekcija Cecilie Bahnsen plesala u sanjivom limbu između romantike i tame. Čvrste krojene sakoe uparila je s oblakolikim haljinama i prozirnim suknjama A kroja. Pletene džempere jednako je lako zamisliti i u svakodnevnoj varijanti s trapericama baš kao i s prikazanom voluminoznom haljinom. Glavnu su ulogu, doduše preuzeli gornji odjevni predmeti poput minimalističkih anoraka i prošivenih ogrtača s izvezenim cvjetnim  motivima. Kolekcija, premda je puna svakodnevnih odjevnih komada, odlično je zaokružena nesvakidašnjim stylingom.

Leave a comment

više