Search

Rushka Bergman: Kako sam odijevala Michaela Jacksona

Rushka Bergman: Kako sam odijevala Michaela Jacksona

O djetinjstvu, radu i suradnji s kraljem popa


Na gala večeri Büro 24/7 Goes International povodom lansiranja međunarodnih verzija portala Buro 24/7, jedna od glavnih gošća večeri bila je Rushka Bergman, gost urednik talijanskog izdanja časopisa Vogue i stilistica Michaela Jacksona. Miroslavi Dumi je ekskluzivno u svojem njujorškom studiju ispričala o tome kako je bilo raditi s kraljem popa.

rushka

Nasiba Adilova, Rushka Bergman i Miroslava Duma

Rushka, reci nam nešto o svojim početcima. Kako si započela svoju karijeru?

Rodila sam se u Srbiji gdje sam završila Ekonomski fakultet Sveučilišta u Beogradu. Kasnije sam studirala likovnu umjetnost u Gani. Danas živim u New Yorku. Jednom, kada mi je bilo šest godina, otišla sam u šumu s djedom gdje smo prikupljali otpalo lišće. Stavila sam lišće bordo boje u knjigu kako bih napravila herbarij, a za mjesec dana sam ga izrezala na komade i zalijepila u bilježnicu. Tako sam napravila svoj prvi mozaik. Mislim da se još uvijek nalazi negdje među predmetima moje majke koja je, kada je vidjela moje malo djelo, shvatila da ću postati umjetnica. U Srbiji, umjetnička ili modna profesija smatra se potpuno neobičnom pa moja mama još uvijek ne shvaća čime se ja zapravo bavim.

rushkabergman

Koje je razdoblje tvoje karijere bilo posebno zahtjevno?

Rad sa slavnima nije isto što i rad s modelima što je uvijek teško jer odjeća koju oni nose održava i njihov karakter. Problem je u tome da odjeća ne smije zasjeniti čovjeka, već naprotiv, otkriti njegov identitet. To je bio najveći zahtjev s kojim sam se susrela u svojoj struci: činjenica kako dobro odabrana odjeća može predstaviti osobu u potpuno novom svjetlu.

Reci nam nešto o najupečatljivijim i najljepšim trenutcima karijere.

Vjerojatno je najnevjerojatnije poglavlje moje profesionalne karijere bila suradnja s Michaelom Jacksonom. Taj je posao radikalno promijenio moj život.

Kako je bilo raditi s Michaelom?

Michael Jackson je bio sjajan umjetnik, a raditi s njim bila je uistinu privilegija dopuštena nekolicini odabranih. Prvi sam put surađivala s njim 2007. godine kad smo pripremali naslovnicu L'Uomo Vogue i veliki editorijal koji je potpisao Bruce Weber. Nakon toga, Michael me zamolio da postanem njegov osobni stilist. U početku su nas povezivale likovne umjetnosti kojima sam se bavila, no pritom sam savršeno poznavala njegov prepoznatljivi i obožavani stil. Michael je postao popularan već tijekom 80-ih te je upravo u to vrijeme počeo sve više i više utjecati na kulturu svoga doba. Vjerujem kako će Michael Jackson zauvijek ostati ikona stila i pjevanja.

rushkabergman

Omiljeni dizajneri Michaela Jacksona bili su Hedi Slimane, Christophe Decarnin za Balmain, John Galliano, Riccardo Tisci za Givenchy, Tom Ford, Giuseppe Zanotti, Kris van Assche za Dior Homme i Erickson Beamon. Obožavao je i Balenciagu. Kada sam počela raditi za Michaela primijetio je moje Balenciaga gladijatorske sandale i dvije me godine molio da mu nabavim takve iste u njegovom broju. Ključni element njegovog stila bile su jakne, a budući da je uvijek bio veliki inovator, predložila sam mu avangardne modele najboljih dizajnera svijeta. Jakna Balmain, izvezena u indijanskom stilu, barokni sako Givenchy sa zlatnim zakovicama, zatim jakne u stilu Napoleona Bonapartea s potpisom Johna Galliana činile su osnovu njegovog stila, točnije, suvremenije interpretacije klasičnih modela. Uvijek je volio sofisticirani, pa čak i konzervativni look, vjerojatno zbog odjeće Toma Forda i Krisa van Asschea za Dior Homme. Oboje smo često kombinirali odjeću različitih dizajnera. Kada sam ga odijevala, pokušala sam odjećom izraziti njegov karakter, karizmu, osobnost. Michaelova ljubav prema lijepim stvarima bila je prevelika da bi se orijentirala samo na, primjerice, jedno odijelo. Vrlo sam ponosna što je Michael, čak i u posljednjim trenutcima svoga života izgledao zaista sjajno. On je osvijetlio naše živote i ulio nam nadu u bolju budućnost.

rushkabergman

A što misliš o njegovoj glazbi?

Michael je bio pravi genij, nedostižan i nezaboravan genij. Mislim da je tajnu njegovog moonwalka i mehaničkog plesa mogao shvatiti samo Fred Astaire.

Što te je nadahnulo za styling filma This Is It? Kako je taj rad utjecao na tebe?

Film se doslovno rodio iz pjesama Michaela Jacksona. Sve su njegove pjesme govorile o jakim emocijama. Kako biste pronašli pravu boju i odabrali odgovarajuću odjeću, morate razumjeti njihovo značenje, osjetiti emocionalnu navalu koju je Michael prenosio s pozornice. On je otvorio put u životu svakog čovjeka koji je ikada imao priliku prisustvovati njegovom nastupu. Michael je bio i čovjek i pjevač, a ne samo zanimljiva odjeća. Malo ljudi zna da je tijekom 10 godina potpomagao mnoge zemlje u južnoj Africi. Bio je jedna od najvažnijih, najvelikodušnijih i najljepših osoba koje sam ikada susrela. Mislim da nitko ne može nadmašiti osobu s tako toplom i čistom dušom i toliko nevjerojatnim glasom. Nažalost, ne mogu izraziti riječima kako je plemeniti bio kralj pop glazbe!

rushkabergman

Na kakvim projektima trenutno radiš?

U bliskoj budućnosti očekujem jedan značajan projekt, ali ne želim otkriti veo tajanstvenosti.

Reci nam onda nešto o svom omiljenom gradu. Što te u njemu privlači i očarava?

Moj omiljeni grad je New York. U njemu se osjećam kao središte svemira. Nikada nisam bila u nekom drugom mjestu s takvom pozitivnom energijom koju su s raznih krajeva svijeta donijeli mladi i lijepi ljudi. U kontekstu New Yorka, svaki se drugi grad čini malen. New York je sinonim za umjetnost, modu, glazbu, politiku, sport, Wall Street i ljubav prema demokraciji.

rushkabergman

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više