Search

Jedinstvena vizija dizajnerica Mujičić

Jedinstvena vizija dizajnerica Mujičić

Handmade kolekcije Little Horse and Baby Beuys

Tina Kovačiček


Image: Vanja Šolin

Već je sam ulazak u dvorište nagovijestio drugačiju priču. Bilo je to jedno od onih starih zagrebačkih dvorišta, skrivenih iza veže. Kutak Zemlje gdje se događaju djetinjstva, daleko od vreve grada, unutar vrtova omeđenih fasadama i balkonima starozagrebačkih zgrada. U Tomićevoj 7 smjestio se atelje u kojem počinje priča o brendu Little Horse and Baby Beuys.

Dok je Mejra diplomirala Likovnu akademiju, Maja je nakon studija književnosti zaokrenula svoj put prema dizajnu i modi. Još od djetinjstva, dok su presvlačile svoje lutke, znale su da ih povezuju nevidljive strune mašte i kreativnosti. Iz tih ideja, danas je izrastao brend dječje odjeće Little Horse and Baby Beuys. Malo je reći; linija dječje odjeće jer ovaj je dizajnerski dvojac puno više. Odjeća je dobila  svoje igračke, igračke su dobile svoju odjeću, istražujući tako granice između funkcionalnosti i modnog dizajna. Cijela ideja posvećena je djeci, a posljednja stanica stvaranja jest nepredvidiva dječja mašta, a svi znamo da svijet čarolije tek tada počinje. 

Jedinstvena vizija dizajnerica Mujičić (фото 1)

Little Horse& Baby Beuys

Prvo što sam pomislila kada sam ušla u njihov atelje jest; zašto nema mog broja? Oduševila me bezvremenost odjeće i obuće, koju bih i sama voljela vidjeti u svom ormaru, samo mi je veličina bila mali problem u tom trenutku. Rekle su mi da su djeca najbolji modeli; neopterećeni su, spontani i najbolje nose njihove ideje. Odjeća koju kreiraju Maja i Mejra prerasta svoju funkcionalnost i ulogu lijepog pristajanja te postaje alat igre i udobnosti. Modeli su krojeni na način da se mogu nositi kroz duži period života; široki i ležerni. Haljina postaje tunika, tunika postaje košuljica, a time se brišu i granice uzrasta; od beba do školskog uzrasta. Ne postoje trendovi i kolekcije, postoje samo zima i ljeto te maksimalna udobnost. Svaki porculanski gumb ima svoju antiknu priču i potječe s kraja 19. i početka 20. stoljeća. I kvaliteta materijala igra važnu ulogu. Odjeću čine prozračni i ugodni materijali poput ručno rađenog japanskog pamuka, vune, svile, štofa različite gramaže. Modeli se s novim sezonama nadograđuju i ostaju dosljedni stilu, a svakoj sezoni ručno se izrađuju i dječje cipele. Inspiracija je svuda oko njih; u likovnosti, u literaturi, u svemu što čini dan.

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Kroz dizajn, sestre Mujičić podupiru ideju emotivne povezanosti djeteta i odjeće, a najbolji put do toga je igra. Zato se u priču umiješao zec. Različitih veličina, savršenog je oblika kao igračka koja mijenja svoju ulogu; postaje jastuk za spavanje, valjanje i savršena igračka za staviti u džep i ponijeti van. On priziva emotivnu vezu djeteta, odjeće i igračke koja postaju ugodna dječja zona. Onaj privatan svijet svakog djeteta kojemu se uvijek vraćaju. Moć djeteta da se prilagodi apsurdu i formira vlastitu stvarnost čini ispravnom ideju igračke u odjeći, i odjeću kao igračku.

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse and Baby Beuys bili su već gosti na mnogim međunarodnim dizajn festivalima, nalazeći svoje mjesto na križanju modnog i produkt dizajna. U travnju ove godine, gostovale su na milanskom tjednu dizajna Fuori Salone, zatim u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, kao dio izložbe In a Nutshell, zajedno s drugim dizajnerima koji predstavljaju presjek najboljeg hrvatskog dizajna u posljednjih 10 godina, obišle su Beograd, Bruxelles i Helsinki. Posljednja stanica ove putujuće izložbe je Maribor gdje izložba ostaje otvorena do 30. studenog. Ljetos ste ih mogli vidjeti u sklopu izložbe Common Sense and Sensibility, putujuće izložbe suvremenog hrvatskog dizajna koja predstavlja novu generaciju hrvatskih dizajnera. U rujnu su se predstavile na pariškom tjednu dizajna u okviru festivala Croatie, la voici, kao postava nove, mlade i avangardne generacije dizajnera. Uredništvu francuskog časopisa toliko se svidio rad dizajnerskog dvojca, da su uzeli fotografiju njihovog rada kao najavnu za ovu izložbu. 

Dizajnerski dvojac Mujičić neponovljivo spaja maštu, modu i funkcionalnost, stvarajući tako onaj trenutak u koji bismo se rado vratili i ponovili zaigranost i neopterećenost djetinjstva. A ime Little Horse and Baby Beuys? Nema tajne. Tu je jer je zabavno, kao i odjeća koju stvaraju. Ime je dobiveno igrom riječi u kombinaciji s imenom njemačkog umjetnika Beuysa. Jednom kad ga zapamtite, neće vam više izaći iz glave.

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

Little Horse& Baby Beuys

 

Razgovarala: Tina Kovačiček
Foto: Vanja Šolin, Tina Kovačiček

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više