Search

Alberta Ferretti: „Trendovi dolaze i odlaze, Alberta Ferretti ostaje“

Alberta Ferretti: „Trendovi dolaze i odlaze, Alberta Ferretti ostaje“

Razgovor s poznatom talijanskom dizajnericom o novoj kolekciji, trendovima i osobnom stilu


Poznata talijanska dizajnerica Alberta Ferretti obožava filmove Federica Fellinija. Možda je upravo ta ljubav skrivena iza naslova njezine najnovije izložbe „Alberta Ferretti - A Timeless Romance“. Alberta Ferretti pripada onim dizajnerima koji naglašavaju brigu, poštovanje i nježnost prema ženama za koje kreiraju. U svojim kolekcijama majstorski spaja ženstvenost i realizam: njezine se kreacije ističu elegantnim i virtuoznim siluetama te jasnim oblicima koji besprijekorno naglašavaju žensku figuru. U kreacijama Alberte Ferretti jednostavno ne možete izgledati loše. S Albertom smo razgovarali o dvjema novim kolekcijama njezine istoimene kuće: svadbenoj „Forever“ te limitiranoj i obožavanoj Demi Couture.

albertaferretti

Odlučili ste nam predstaviti haljine iz dvije kolekcije koje ste nedavno pridružili vašim osnovnim linijama „Alberta Ferretti“ i „Philosophy di Alberta Ferretti“ koje su svojedobno bile važan korak u vašoj karijeri. Kako ste se odlučiti dizajnirati ih?

Ideja za njihovo kreiranje nastala je, tako reći, iz praktične potrebe. Počele su se dosta često ponavljati situacije kada bi klijentice dolazile u moj dućan sa željom da im se napravi, primjerice, „ista takva haljina, ali vjenčanica“. Još je zanimljivo i to da se žene sve manje odlučuju za brak, no kada donesu odluku, žele se udati „kako dolikuje“, a to se ponajprije odnosi na izbor vjenčanice. Trenutno već treću sezonu predstavljam svadbenu kolekciju. Što se tiče kolekcije Demi Couture, ona je također rođena iz jednostavne potražnje.

albertaferretti

Kako to da ste kolekciju odlučili nazvati upravo Demi Сouture? („Srednja moda“)

Taj se naziv ne odnosi na kvalitetu haljine, budući da sve svoje modele uglavnom dovršavam ručno. Ime se ponajprije odnosi na moderan stil jednostavnijih krojeva, a ne nešto previše pompozno i pretenciozno. To je odjeća za posebne prigode, ali je to još uvijek i model koji možete nositi i svakodnevno. Linija Demi Couture samo je nadopunila ono što sam prije radila. Bilo je to nešto osobito i za moju modnu kuću i za mene. Iz tog razloga čak se i predstavljanje ove linije ne može opisati kao sasvim tradicionalno. Na revijama su, osim manekenki, sudjelovale i glumice i poznate žene. Htjela sam naglasiti glavnu ideju ove kolekcije, a to je omogućiti ženama da pokažu svoju individualnost.

Za većinu je „couture“ pojam ponajprije vezan uz francusku modu. Kako Vi, kao Talijanka, doživljavate „couture“?

U načelu, razlike nema. Trebalo bi spomenuti kako se fenomen pojavio u Italiji otprilike u istom razdoblju kao i u Francuskoj. U Italiji postoje dvije značajne modne kuće - „Fontana“ i „Capucci“. A što tek mogu reći o Valentinu koji je svoj prvi studio otvorio u Rimu, a tek kada se proslavio, preselio se u Pariz. Druga je stvar to što se većina kolekcija visoke mode prvo predstavlja u Parizu, a zatim u drugim dijelovima svijeta. U suštini nema razlike, riječ je o modelima koje će uvijek ručno dovršiti neki iskusni kreator.

Svi govore kako je modna industrija u krizi. Poznati dizajneri kreiraju za H&M, Topshop i druge lance lansirajući financijski pristupačnije kolekcije. A vi, i ne samo vi, upravo predstavljate još jednu kolekciju haute couture. Što ste htjeli poručiti?

Htjela sam svima pokazati da, unatoč krizi, visoka moda ima budućnost. Da, naravno, to nikada neće biti mainstream, no moramo nastaviti raditi upravo tamo gdje se dizajneri mogu najviše istaknuti.

albertaferretti

No, vratimo se vašoj svadbenoj kolekciji. Sve su haljine vrlo nježne i elegantne. Gotovo si odmah možemo zamisliti Juliju u njima. Kako to da ste se odlučili interpretirati vjenčanje i mladenku na „uhodani“, romantični način? Uostalom, vjenčanica može biti svečana, senzualna, izazovna…

Moje su kolekcije uvijek bile i ostale prepoznatljive zahvaljujući jednostavnosti, romantici i nježnosti. U kreiranju svadbenih kolekcija privlači me baš takva mladenka: mlada, krhka i nježna. Jedna od posljednjih nevjesti koja je nosila moju vjenčanicu bila je 23-godišnja Peaches Geldof. Za nju sam odabrala vjenčanicu gotovo u cijelosti izrađenu od čipke.

A ako nevjesta i nije tako mlada?

(Smijeh). Čak i u ovom slučaju kada je, primjerice, riječ o drugoj svadbi, mladenka obično želi izgledati kao romantična djevojka. To se itekako može ostvariti, a da nevjesta uopće ne izgleda čudno ili smiješno. Za to postoji mnoštvo dizajnerskih i krojačkih mogućnosti.

Odakle potječe vaša ljubav prema šifonu s kojim stalno radite? Čak vas i nazivaju „kraljicom šifona“.

Smatram kako šifon jako dobro ističe žensku figuru i lijepo „pada“. Ne postoji ništa ljepše od žene koja dobro nosi svoju odjeću. Osim toga, šifon je vrlo“plastičan“ - pod tim mislim kako se može sjajno modelirati. Obožavam draperiju i držim kako je šifon idealan za ovu tehniku.

Dugo ste godina vjerni istom stilu te unatoč trendovima koji dolaze i odlaze iz mode, vaše su kolekcije uvijek u okvirima iste estetike. Ponekad se čini kako niste pretjerano zainteresirani za modne trendove. Nikada niste razmišljali kako bi bilo postati dizajnerica-trendsetterica koja i sama stvara nove trendove?

Ne, nikada to nisam htjela.

Zašto?

Trendsetterice, kao i trendovi, brzo izlaze iz mode, a ja želim u tom svijetu ostati dugo vremena. Stalno radim s novim temama: mijenja se duljina, volumen, sitni detalji. Ali iskreno, moj je stil odavno formiran i ne kanim ga mijenjati. Na trendove uopće ne obraćam pažnju. Primjerice, kolekcija Alberta Ferretti za jesen/zimu predstavila je skulpturalne kožne haljine. To je, recimo, prilično aktualan trend. Drugo je pitanje kako ja to radim. Nikada se ne udaljavam od nekih osnovnih detalja koji karakteriziraju moj stil. No da, u cjelini, ignoriram trendove. Držim kako je danas bitno da žena njeguje individualan stil, a ne teži biti kao drugi.

albertaferretti

Ovo se pitanje obično postavlja glumcima, no recite, unatoč 40-godišnjoj modnoj karijeri, imate li još uvijek tremu prije modne revije? Bojite li se neuspjeha?

Iskreno, još se uvijek bojim. Dok radim na kolekciji, moje se raspoloženje stalno mijenja. Od samouvjerenosti do panike i straha.

Što je za vas neuspjeh? Loša kritika stručnjaka ili pad prodaje u buticima?

I jedno i drugo. No, kada je riječ o kritici, tada je od velike važnosti tko kritizira.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više