Search

Postoji li Gossip Girl svijet?

Postoji li Gossip Girl svijet?

By Grgo Zečić


Prije točno dva dana svjedočili smo posljednjoj epizodi američke teen serije Gossip Girl koja je svojim sadržajem postala kulturološki fenomen suvremenog životinjskog carstva na Manhattanu. Vrijednost Gossip Girl serijala nije u brojkama jer epizode su prosječno imale tek 2.5 milijuna gledatelja što je izuzetno nizak broj za televizijske drame u SAD-u. Kanal CW ipak je lukavo nanjušio kako će njihova ciljana mlađa publika s posebnom euforijom pratiti sve što se događa oko Chucka, Blair, Serene i ostalih likova s poštanskim brojem 10021 – koji obuhvaća gornji dio Park i Pete avenije. Gledatelji diljem svijeta jednostavno su utonuli u Gossip Girl ekstazu koja je mlade i zgodne dječake i djevojčice iz privilegiranog svijeta transformirala u teatralne likove spremne na najopasnije spletke u “šekspirijanskoj maniri”. Nakon stotina odgledanih serija i slave koju je Gossip Girl doživjela na svjetskoj razini, postavlja se pitanje: postoji li na Manhattanu “Gossip Girl svijet”?

Postoji li Gossip Girl svijet? (фото 1)

Koncizan odgovor na to pitanje nemoguće je postaviti, ali iz mog iskustva dvogodišnjeg života na tom čudnovatom otočiću mogu samo zaključiti kako je Gossip Girl zapravo dječja uspavanka naspram svemu onome što se zapravo događa na Upper East Sideu. Da, na Manhattanu postoje povlaštena djeca, mladi prinčevi i princeze koji dolaze iz moćnih i bogatih obitelji. Pripadnik tog kruga može se postati isključivo na temelju obiteljskog imena, a tek onda novca. Prošli tjedan sam prisustvovao godišnjoj gala zabavi Whitney Muzeja gdje su domaćini bili prijatelji i suradnici poput Michaela Avedona, unuka legendarnog fotografa Richarda Avedona, ali i člana utjecajnog političkog klana s majčine strane. Zanimljivo, na Whitney gali nisu bili pripadnici urbane, downtown ekipe koji inače vole izlaziti po opskurnim klubovima i opuštenim zabavama. Uzvanici su uglavnom bili klinci i klinceze u dugim balskim haljinama iz kolekcije Oscara de la Rente ili Ralpha Laurena. Prijatelj mi je na ulazu šapnuo: “Dobrodošao u osinje gnijezdo”. Stol do stola sjedile su djevojke koje nikada prije nisam vidio, potpuno zalijepljene za svoje iPhone dok mi je PR na drugo uho šaptao njihova imena: Vanderbilt, Rotschild, Carter i niz se nastavlja. Radilo se o zlatnoj djeci Upper East Sidea čiji su roditelji odmah iz bolnice pohitali u Tiffany’s kako bi kupili slavnu srebrenu zvečku.

Postoji li Gossip Girl svijet? (фото 2)

Taj svijet potpuno je odvojen od modnog, umjetničkog i bilo kakvog drugog kreativnog miljea u New Yorku. Ti klinci žive u svojoj dimenziji, ali svako od njih zajednička je želja za što bržim medijskim etabliranjem. Ono što je zapravo pokrenulo producente i redatelje Gossip Girl serijala nisu isključivo zabavne knjige, već notorni web site imena Socialite Rank koji je vladao od 2005. do 2006. godine i tjerao strah u kosti cijelom Upper East Sideu. Igra sudbine je htjela da tri tjedna od svog dolaska u New York iz Pariza prisustvujem večeri koju je jedan prijatelj organizirao u posh restoranu Waverly Inn. Namjerno ili ciljano, odmah do mene sjedili su Valentine i Olga Rei, polubrat i sestra koji su stvorili digitalnu rang listu i platformu za najopasnije tračeve kakve je New York doživio. Za vrijeme njihove vladavine nitko nije znao o kome se točno radi. Maska je pala tek nakon što se web stranica ugasila, a sve je otkrio novinar New York Magazina koji je ovom dvojcu posvetio seriju članaka. Isto su učinili The New York Times, Vanity Fair i brojni drugi ugledni mediji. Ideja Valentina i Olge je bila sasvim jednostavna: idemo napraviti popis od stotinjak princeza s Pete Avenije i idemo ih svaki tjedan rangirati po eventima koje posjećuju, dizajnerima koje nose i tračevima koji sve to zajedno prate. Upravo zahvaljujući njima te je godina na mjesto društvene kraljice Manhattana zasjela mlada Tinsley Mortimer – a.k.a. Blair Waldorf. Djevojke koje su se pojavljivale na stranici nisu bile glumice ili modeli, već isključivo pripadnice društvene kreme New Yorka koja je od listopada do svibnja “živjela i vladala” gala zabavama koje se na svakodnevnoj bazi pojavljuju na njihovim rasporedima.

Postoji li Gossip Girl svijet? (фото 3)

Dakle, društvena sezona u New Yorku traje od jeseni do kasnog proljeća, a unutar nje se odvijaju humanitarne gale, filmske premijere i razni drugi događaji koji ne privlače nužno urbanu ekipu, već one koji posjeduju pedigre za pamćenje. Te je sezone mlada Mortimer bila zvijezda kakvu New York još nije vidio, a slijedila ju je armija “wanna-be” djevojaka koje su činile sve moguće i nemoguće kako bi dospjeli na Socialite Rank popis. Svoju slavu ste mogli steći preko noći, ali i izgubiti u tragično kratkom roku nakon objavljenih tračeva gdje se opisuju vaše kokainske seanse ili naporna narav zbog koje svim silama želite ući na event bez pozivnice. Matematički, bodove ste mogli dobiti i izgubiti – ovisno o informacijama kojima su raspolagali Valentin i Olga. Zbog te malene stranice angažirane su stotine PR stručnjaka, ali i odvjetničkih ureda koji su prijetili tužbama. Cijeli Manhattan je ovisio o redovitim provjerama tračeva i poretka na stranici koja je značila društveni život ili smrt. Upravo u to vrijeme na sceni se pojavljuje tada potpuno nepoznata Olivia Palermo koja je svojim ponašanjem zaradila cijelu hrpu negativnih bodova kod polu-blizanaca Rei. Palermo je bila mlada, ambiciozna tigrica željna medijske pažnje i bliceva fotoaparata ne birajući sredstva kako bi došla do svog cilja. Mnoge druge princeze s Park Avenije osuđivale su njezino ponašanje i gladnu želju za slavom. Web stranica je na dnevnoj bazi ismijavala Palermo i njezine očite greške u koracima, dok su anonimni komentatori pisali cijeli niz grozota i mračnih tajni iz Olivijinog ormara. Te zime, na Tjednu mode u Bryant Parku, Palermo je sjedila u više prvih redova od kraljice Mortimer – krenuo je rat svjetova.

Postoji li Gossip Girl svijet? (фото 4)

Iako Palermo na svojoj strani nije imala Socialite Rank i Upper East Side, čini se kako su je mediji i dizajneri jednostavno obožavali. Krenuo je napad na njezin ugled pa se pojavila afera o pismu koje je navodno Palermo poslala na pedesetak adresa na Petoj aveniji, moleći ostale “princeze” da je prihvate u svoje elitne krugove. Olivia je oštro negirala da je poslala takvo pismo, a ubrzo je njezin bogati otac angažirao najmoćniji odvjetnički ured u Americi kako bi istjerao pravdu. Mediji su uživali u gozbi tračeva, prepucavanja i pokidanih prijateljstava koja su obilježila to vatreno proljeće u Velikoj Jabuci. Krajem travnja 2006. godine Socialite Rank je otišao u povijest odlukom Valentina i Olge kako je vrijeme da zatvore svoj “društveni eksperiment”. Nikada se nije saznalo je li pismo bilo autentično ili lažno, ali cijela situacija uzrokovala je nekoliko živčanih slomova i tužbe vrijedne milijune dolara. Treba napomenuti kako je ovo samo jedna slagalica u mozaiku brojnih dogodovština koje još uvijek tresu istu adresu. Kada se sve zbroji i oduzme, pravi Upper East Side najmanje je deset puta zanimljiviji i življi od svoje imaginarne televizijske inačice. 

Postoji li Gossip Girl svijet? (фото 5)

Tekst: Grgo Zečić
Foto: Getty Images 

Leave a comment

više