Search

Što se dogodilo s najvećim supermodelima?

Što se dogodilo s najvećim supermodelima?

Grgo Zečić otkriva kakav život danas vode Tatjana, Stephanie, Helena i Christy

One su stvorile modu kakvu poznajemo jer do tada svjetski mediji nisu bili niti približno zainteresirani za ono što se događa u Parizu ili Milanu. Donijele su glamur u prve redove, a zahvaljujući njima Gianni Versace prvi je krenuo s organizacijom veličanstvenih modnih revija koje su postale spektakl. Svojim glamurom, poznatim dečkima i milijunskim honorarima pokorile su svijet dok su djevojčice diljem svijeta umjesto postera glumica na zidovima svojih soba lijepile upravo njihove slike. Era supermodela iz ranih 90-ih godina u modnom se svijetu doživljava baš kao što filmski zaljubljenici promatraju zlatno doba Hollywooda. Bilo je to vrijeme luksuza, bezobraznog glamura i slave. Iako su brojni supermodeli još uvijek aktivni te prisutni u časopisima na mjesečnoj bazi - pogledajte samo Naomi Campbell i Lindu Evangelistu - najsjajnije od njih povukle su se s naslovnica Voguea i izgradile neki posve novi život.

Tatjana Patitz, rančerica

Što se dogodilo s najvećim supermodelima? (фото 1)

Tatjanu Patitz dugovječni modni insajderi oduvijek pamte kao najveću enigmu koja je ikad vladala u eri supermodela. Kao što je njezin mentor i prijatelj fotograf Peter Lindbergh nebrojno puta izjavio: Patitz je bila poput misteriozne sfinge koja je svojom tišinom zavodila cijeli set. Ova Njemica karijeru je započela već sredinom 80-ih godina i prva je koja se sasvim tiho oprostila od objektiva koji su je proslavili. Bila je omiljeni model legendarnih fotografa kao što su pokojni Herb Ritts, Bruce Weber i naravno, Peter Lindbergh. U cijelom ludilu koje je okruživalo glamurozni svijet supermodela, Patitz je zapravo bila anti-junak tog fenomena. Nije, poput Naomi ili Linde, uživala na brojnim zabavama praćena bezbrojnim paparazzima. Tatjana se sasvim otvoreno osjećala prilično nelagodno u liku i djelu u koji ju je smjestila modna zajednica. Već 1989. godine kupuje tada nedovršeni ranč u Kaliforniji na kojem još uvijek živi, uzgajajući konje, okružena svojim sinom Jonahom te brojnim psima i mačkama. Danas, Patitz o svojim modeling danima govori bez ikakve nostalgije, prisjećajući se koliko su joj glavobolje zadala brojna putovanja i sasvim nepotrebni stres. Na scenu se više nikada nije vratila u svom punom sjaju jer jednostavno nije željela. Izabrala je tihi obiteljski život te rad na svom ranču koji ju najviše ispunjava. Svi spomenuti elementi i dalje ju čine najvećim autsajderom koji je ikad zasjeo na tron supermodela.

Što se dogodilo s najvećim supermodelima? (фото 2)

Stephanie Seymour, kolekcionarka umjetnosti

Što se dogodilo s najvećim supermodelima? (фото 3)

Iako toliko puta spomenuta Naomi u suvremenoj općoj kulturi uvijek dobiva etiketu modne divljakuše, pionirka te titule zapravo je uvijek bila i ostala Stephanie Seymour. Dok je 90-ih osvajala Richarda Avedona i Helmuta Newtona, u isto vrijeme punila je stranice tabloida zbog svoje vatrene afere s Axlom Roseom iz grupe Guns N’ Roses. Seymour je notorno obožavala agresivne svađe, potoke šampanjca i zabave koje su s vremenom prešle u urbanu legendu. Njezin najveći adut od samog početka su bili savršeno tijelo i samouvjereni stav koji ju je ispred objektiva transformirao u mitsko biće, božicu senzualnosti. To isto tijelo bilo je neiscrpna inspiracija njezinim omiljenim dizajnerima: pokojnom Gianniju Versaceu i Azzedinu Alaiai, kojeg Stephanie dan danas zove “tata”. Već sredinom 90-ih Seymour se polagano povlači iz svijeta mode iako njezina zvijezda neprestano sjaji u povremenim suradnjama s kućama kao što su Louis Vuitton i Valentino. Udajom za medijskog mogula Petera Branta 1995. godine, Stephanie se posvećuje svojoj obitelji koju danas čine tri sina i kćer. Sa svojim sadašnjim suprugom isto tako je punila stranice tračerskih novina prije svega nekoliko godina kada se pisalo o njihovom razvodu prepunom niskih udaraca. U međuvremenu se pomirila sa svojim suprugom, a stoluje u obiteljskom kompleksu u Greenwichu, u saveznoj državi Connecticut. Rijetko se pojavljuje u New Yorku, a još rjeđe na društvenim događanjima. Angažirana je oko Brant Fundacije koja okuplja i podržava cijeli niz etabliranih, ali i manje poznatih imena iz svijeta umjetnosti. To ne treba čuditi s obzirom da su Stephanie i njezin suprug jedni od najvećih kolekcionara suvremene umjetnosti na svijetu. Njihov dom isto tako krije jednu od impresivnijih kolekcija Andyja Warhola ikad. Svoju nekadašnju vladavinu u svijetu mode, zamijenila je vladavinom u svijetu umjetnosti gdje služi kao inspiracija umjetnicima kao što su Julian Schnabel i Richard Prince.

Što se dogodilo s najvećim supermodelima? (фото 4)

Helena Christensen, fotografkinja

Što se dogodilo s najvećim supermodelima? (фото 5)

Čim čujemo prve taktove slavnog hita “Wicked Games” u izvedbi Chrisa Isaaka, sjetimo se polugole boginje Helene Christensen kako trči plažom u savršenom crno-bijelom spotu koji je režirao Herb Ritts. Upravo taj spot, snimljen davne 1991. godine, izabran je kao jedan od najseksepilnijih glazbenih spotova svih vremena. Christensen su krasile opojno zavodljive oči koje su joj u svakom segmentu obilježile karijeru. Slavu u Danskoj stekla je titulom Miss Danske 1986. godine, ali to je bio samo početak njezine basnoslovne karijere. Carovala je nad stotinama naslovnica, pokorila je kilometre modnih pista te zajedno sa Stephanie Seymour bila prva kraljica-majka svih “seksi anđela” kuće Victoria’s Secret. Krajem devedesetih oprostila se od aktivnog modelinga, ali je čvrsto odlučila kako želi ostati na kreativnoj strani industrije. Tako je prvo postala kreativna direktorica modnog magazina Nylon da bi postupno otkrila svoju ljubav prema fotografiji. Baš poput svoje nekadašnje prijateljice Seymour, Helena odbija pojavljivanje na društvenim događanjima te najviše uživa upravo iza fotoaparata. Svoje modne editorijale objavljuje u magazinima Marie Claire i Elle.

Što se dogodilo s najvećim supermodelima? (фото 6)

Christy Turlington, humanitarka

Što se dogodilo s najvećim supermodelima? (фото 7)

“Sveto trojstvo” devedesetih godina činili su Naomi, Linda Evangelista i naravno, Christy Turlington. Za mnoge, Christy je bila i ostala najljepši supermodel te glamurozne ere, stoga ne treba čuditi što ju je Metropolitan Muzej već 1992. godine proglasio “licem XX. stoljeća”. Nitko nije imao toliko unosne ugovore kao Turlington koja je karijeru započela kao lice za Calvin Klein Eternity parfem 1988. godine. Cijelo iduće desetljeće “Turlie” je bila ultimativni alfa model pred kojim su ničice padali urednici, fotografi i dizajneri. Po mnogima najveća profesionalka u svom rangu, Christy se iz mode počela povlačiti 1997. godine nakon što joj je otac preminuo od raka pluća. Od supermodela preko noći je postala borac protiv pušenja te glasnogovornik niza humanitarnih udruga kao što su one za borbu protiv HIV-a ili zdravstvene inicijative koje se zalažu za prava majčinstva u nerazvijenim zemljama. Svoj novi život ujedinila je sa svojom ljubavi prema jogi pa je vođena time na NYU upisala studij komparativne religije i istočnjačkih filozofija koji je uspješno završila. Christy trenutno dovršava svoj magisterij iz javnog zdravstva na prestižnom sveučilištu Columbia koji je upisala nakon što je 2003. godine doživjela ozbiljne komplikacije prilikom poroda. Prije dvije godine režirala je dokumentarac “No woman, no cry” koji se bavi problematikom majčinstva u Tanzaniji, Bangladešu, Guatemali i SAD-u. 

Što se dogodilo s najvećim supermodelima? (фото 8)

Tekst: Grgo Zečić
Foto: buro247.ru / Getty Images

više